Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.07.2017. u 10:28

Iskaljivanjem bijesa
na nedužnim ljudima sigurno neće steći simpatije javnosti

Taksisti su opet prosvjedovali. Nakon što su prošlog mjeseca blokirali jednu od najvažnijih prometnica u Zagrebu, jučer su, osim u glavnom gradu, prosvjedovali i u Splitu i Dubrovniku.

Iako su se nakon prvog prosvjeda bili malo smirili jer su dobili obećanje da će država zatražiti zabranu aplikacije Uber u Hrvatskoj, a optužni prijedlog za to u međuvremenu je i podnesen, ipak su opet odlučili izraziti svoje nezadovoljstvo što Uber i dalje nije zabranjen. A okidač za to je turistička sezona koja im ne donosi očekivanu zaradu.

U gradove na obali, otkako je počela sezona, slili su se brojni vozači Ubera iz unutrašnjosti pa je posla za taksiste sve manje. Taksistima je voda došla do grla. Uber je prije gotovo dvije godine stigao u Hrvatsku, a država je jasno zaključila da njegovi partneri vozači u Lijepoj Našoj posluju nelegalno jer obavljaju taksi usluge, a nemaju dozvole za to.

taksisti Zagreb
1/31

Država, doduše, dugo nije ništa poduzimala oko toga, no na kraju su se nadležne institucije ipak trgnule pa su počele “hvatiti” nelegalne uberovce. Prvo su im ispisivali prekršajne kazne, a zatim su krenuli u zapljenu vozila. No prometnih inspektora svega je nekoliko desetaka na prostoru cijele Hrvatske, a vozača Ubera sad je sigurno više od 2000.

Sud će odlučiti hoće li se aplikacija zabraniti ili ne. Ali taksisti ne mogu više čekati tu odluku. Njihov stav je jasan – Uber im je nelojalna konkurencija koja nema troškove poslovanja koje oni imaju i koje ih država zakonom prisiljava da ih plaćaju. Sve je više vozača Ubera koji nelegalno taksiraju, a sve manje posla za legalne taksiste.

I to je razlog bijesa taksista koji su ga jučer odlučili iskaliti na nedužnim ljudima blokirajući prometnice. Apsolutno neprihvatljivo! Tjeranje ljudi koji su ni krivi ni dužni zbog njihova problema da satima stoje u kolonama, da kasne na posao, da ne stignu na let neće nimalo taksistima pomoći da izbore ono što žele. Simpatije i razumijevanje javnosti sigurno zbog toga neće dobiti. Čak će ga i izgubiti od onih koji razumiju bit njihova problema.

 

Komentara 19

ST
stefj
11:18 29.07.2017.

Vlada podilazi taksistima i zabranjuje aplikaciju... Prije je stvar u tome da vladu smeta transparentnost Ubera i jednostavnost poslovanja. Uber pokazuje koliko stvari mogu biti jednostavne i čiste... Ali ne, vladi treba birokracija, netransparentnost, korupcija, sve što ide uz taksiste. Ovdje se jako dobro vidi što Hrvatska politika podržava, što želi... Ovaj puta još dodatno ulazi u privatni sektor i opet favorizira jednu interesnu grupu nauštrb tržišta i tržišne utakmice. Transparentna platforma kao Uber, drastično poboljšava kvalitetu taksi usluge, a istovremeno regulira cijenu. Opet je vlada protiv nečeg pozitivnog. Očekivano...

B2
bokida 2
10:43 29.07.2017.

Tko su oni da zbog njih netko izgubi let za Ameriku ili bilo gdje drugdje. Da su normalno radili nebi ni došli u ovu situaciju,a ne šta deru ljude do kože.

DU
Deleted user
17:05 29.07.2017.

Takvi tipovi prosvjeda su nedopustivi. Ali isto tako je nedopustivo da vlada kaze da uber posluje nezakonito, isto vrijedi za bilo koju tvrtku, a onda dvije godine to dopusta. Bilo je za ocekivati da ce se takvo sto desiti. Nek kazu da posluju legalno i ostali taksi prijevoznici ce morati promjeniti zanimanje il se prilagoditi. Ovako stvaraju kaos koji nece donijeti nista dobroga. Ako ne moraju placati uberovci nek ne placaju i taksisti pa cemo se svi voziti jeftinije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije