Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.07.2018. u 08:37

Muskova podmornica reklamirana je kao spas za djecu iako su im živote spasili ronioci

Akcija spašavanja dvanaestorice dječaka i njihova nogometnog trenera koji su prije dva tjedna ušli u špilju u Tajlandu pokazala je da se akcije spašavanja ipak provode selektivno, ovisno o tome u kojoj se zemlji tragedija dogodi i koliko je ona “daleko od Zapada”.

Iako je riječ o drami bez premca, o činjenici da su dječaci bili živi zarobljeni gotovo kilometar pod zemljom, u potpunom mraku, bez hrane i vode, i sve to u grčevitoj utrci s kišom i vodom koja nezaustavljivo nadire, Tajlanđani su se morali osloniti mahom na vlastite snage i snage malobrojnih ekipa iz Britanije i Australije da djecu izvuku na sigurno.

Zamislite samo na trenutak kako bi akcija spašavanja izgledala da su djeca zalutala u špilju negdje u Francuskoj, Njemačkoj ili u SAD-u.

Spašavanja tajlandskih dječaka iz špilje
1/22

Nema sumnje da bi se istoga trenutka angažirale sve raspoložive agencije i službe da bi ih izvukle, “otvorila bi se zemlja i prevrnulo nebo” da se djeca spase. Ipak, špilja u koju su zalutali dječaci nalazi se u Tajlandu i, osim novinarskih ekipa te nešto spasilaca iz Britanije i Australije koje Tajland, koji doduše nikada nije bio službenim dijelom Britanskog Carstva, ali je zato bio u vrlo dobrim odnosima s Londonom, doživljavaju kao svoje “geopolitičko dvorište”, tajlandski spasioci nisu mogli računati na veću pomoć iz svijeta. Sve što su postigli, postigli su manje ili više vlastitim snagama. Dinko Novosel iz HGSS-a o spašavanju u Tajlandu.

Pogledajte što je HGSS-ovac Dinko Novosel rekao o akciji spašavanja u Tajlandu:

Nisu imali ni pomoć SAD-a, za razliku od čileanskih rudara u čijem je spašavanju 2010. godine sudjelovala i NASA.

Ako već strane vlade nisu ponudile pomoć, poduzetnici sa Zapada ovdje su vidjeli odličnu priliku za reklamu. Tako je Elon Musk, vlasnik Tesle, najavio da će poslati podmornicu kojom bi se dječake izvuklo na površinu. Musk je doista poslao neko plovilo koje nije ni dobilo priliku okušati se u izvlačenju, no zato je minipodmornica reklamirana kao spas za djecu iako su im živote spasili tajlandski ronioci.

Kojima se, osim tragično stradalog Samana Kunana, ne znaju ni imena. No zato je Musk uzeo bar dio lovorika. 

>> Pogledajte kronologiju događaja na Tajlandu

 

 

 

Komentara 2

Avatar AligatorXO
AligatorXO
18:55 10.07.2018.

Jedini tko si hoće pribaviti nešto pozornosti je ovaj kvazi novinarčić VL koji ne zna ništa drugo nego omalovažavati. Ima jedna poslovica koja kaže:"puno baba kilavo dijete" tako bi i ovdje bilo. Pregršt zemalja među njima i Hrvatska ponudili su pomoć i bili su stand by sa svojim stručnim timovima, srećom oni koji su tamo bili pokazali su se i više nego kvalificirani da sami odrade posao i na tome im treba čestitati. Kakav to čovjek moraš biti da u ovako nečemu humanom i dobrom moraš tražiti nešto loše. Evo ja se nadam da će uskoro Hrvatska nogometna reprezentacija kao svjetski prvak otići odigrati prijateljsku utakmicu protiv "veprića".

DU
Deleted user
15:32 10.07.2018.

Tajland za spašavanje nije dobio pomoć, drugi jesu reklamu.....................Ajde moj novinaru(tako zvani) govoris gluposti bez presedana. Koji jezik je bio govoren u prvom kontaktu sa djecom?Tajlandski? Samo jedno djete je razumjelo engleski, ali to su bile rijeci prvoga spasioca kojii je pronasao tu djecu. Bilo je tamo na terenu i Americke vojske, i puno ronioca sa svih continenata. Tvoj stil novinarstva je isti kao Srpski u vezi sa Vidom , i napuhavanje male stvaru u veliki internacionali incident.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije