Naslovnica Premium Kolumne

Svuda strah: postajemo li paranoični od paranoje

Širenje straha od vanjskog i unutarnjeg neprijatelja nije samo poslastica totalitarnih sustava. Događalo se to i u Sjedinjenim Američkim Državama
15. listopada 2018. u 14:32 1 komentara 546 prikaza
ljudi
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Paranoja je svuda oko nas. Širenje straha stvara paranoju. Istina paranoja se smatra duševnom bolešću, ali se svi nečega plaše. Neki se plaše najezde izbjeglica, drugi gubitka posla, treći političkih protivnika iliti tzv. vanjskih i unutarnjih neprijatelja. Među unutarnje neprijatelje neki političari uvrštavaju i one osobe koje nisu s njima na istoj valnoj duljini. Uglavnom su to osobe koje razmišljaju, tzv. inteligencija.

Pamela Rendi-Wagner Feminizacija lijevice Socijaldemokraciju u Europi spašavaju žene

Zbog toga se u Titovoj Jugoslaviji smislio termin “poštena inteligencija”. S KP su dakako bili radnici i seljaci, ali i poštena inteligencija. Drugim riječima, smatralo se radnike i seljake osobama koje ne razmišljaju, već koje slijede ideale i ideje koje su im predstavljanje, a inteligencija važe i sudi pa, ako prosudi kako predloženo ima i nekih rupa, onda nije poštena.

Makedonija Silvije Tomašević Pobjeda makedonskih nacionalista ne znači i “Ne” EU i NATO-u

No, širenje straha od vanjskog i unutarnjeg neprijatelja nije samo poslastica totalitarnih sustava. Događalo se to i u Sjedinjenim Američkim Državama. Novinar i publicist Jesse Walker piše o tome u knjizi Sjedinjene Paranoične Države: teorija zavjere (The United States of Paranoia: A Conspiracy Theory) objavljene 2013. te kaže kako je u SAD-u stalno samo “paranoično vrijeme”. Ne govori samo o vanjskom i unutarnjem neprijatelju već se on nalazi i gore i dolje i lijevo i desno, svuda. Prvi doseljenici su se plašili ne samo domorodaca, već su govorili o zavjeri Indijanaca uz pomoć Katoličke crkve. Walker piše i o narodnoj paranoičnoj kulturi pedesetih godina, o širenju straha od izvanzemaljaca, o strahu od marksizma, o zavjeri od 11. rujna kada su srušeni poslovni tornjevi u New Yorku, do širenja laži da je Barack Obama musliman i da nije rođen u SAD-u. Walker ne pripisuje ni jednoj političkoj opciji zavjere jer svaka ih pomalo gaji te na sve gleda s ironijom i humorom.

Referendum u Irskoj Irci idu na referendum Zločin i kazna za bogohuljenje

Danas, primjerice u Italiji, svaka osoba koja imalo kritizira pop & folk vladu (Liga i M5S) postaje za nju “neprijatelj naroda” jer njih je izabrao narod, a tebe nije. E, izraz “neprijatelji naroda” upotrebljavali su totalitaristi. Trebamo li biti zabrinuti zbog takvih paranoičnih vlasti ili smo svi postali paranoični. Paranoični od paranoje.

Pogledajte video: Kronologija afere lažnih SMS-ova

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • antonelić:

    neprijatelj nikad ne spava ... hibridi djeluju kontinuirano , ponekad čak iznutra ( tj. iz središnjice hadezea ) ... ali dok je nama trilaterale ( anemija-vaso-njonjo ) nemajmo straha za budućnost ... još kad bi nam trilaterala povećala povratnu naknadu ... prikaži još!u za pet ambalažu na 1 kunu , svanulo bi nam sunce , krenuli bismo u eru blagostanja te bi sustigli švicarsku ... uskoro !!! ...