Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.08.2019. u 17:13

Hrvatska je zbog ženske solidarnosti na murteru na trenutak postala ljepše mjesto

Mučan slučaj nasilja nad ženama, najnoviji u dugom nizu, stiže s Murtera. Nasilnik, stanoviti 53-godišnjak, zbog neriješenih obiteljskih razmirica vezano uz imovinsko-pravne odnose, nasrnuo je na osam godina mlađu ženu čiji je identitet, stjecajem okolnosti, postao javno dostupan.

Riječ je o mještanki Vojni Jušić, koja je završila u bolnici s prijelomom jagodične kosti i vilice, s izbijenim zubom i ozlijeđenim mišićem lica, dok je nasilnik završio u policijskoj postaji – već viđeno stotinu puta – uz prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira.

I, da, trebala je to biti samo jedna uz nizu mučnih priča o zločinu bez kazne da se u ženama s Murtera nije probudio inat, rekli bi, ženski, eksplozivni južnjački dišpet koji nikome ne da gušta. Sretna je okolnost da se upravo proteklih dana na Murteru spremala ženska veslačka regata “Dlan i veslo” koja se održava svake godine u Betini, u spomen ženama veslačicama koje su – ne iz sporta nego iz nasušne potrebe – na vesla vozile do Modrava i drugih prekomorskih posjeda, na drvenim brodovima, najčešće gajetama, s teškim i dugim veslima.

Vojnine prijateljice, mahom veslačice, najprije su, uz pomoć lokalnih medija, odaslale najavu kako je ovogodišnja regata posvećena “tradicionalnom veslanju, majci gajeti i ženi, ovaj put jednoj zlostavljanoj ženi koja je prošlog tjedna napadnuta i pretučena na svom radnom mjestu”.

Potom je 14 posada veslačica veslalo za pretučenu prijateljicu u majicama “Sve smo mi Vojna”, između ostalog i zelene boje, kakve je boje danas njezino lice. Nakon medijskog pritiska reagirala je i policija pa je prekršajna prijava zamijenjena puno ozbiljnijom, onom za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Dakako, ne treba se zanositi misleći da će slučaj s Murtera iskorijeniti nasilje u Hrvatskoj, da će obiteljske nasilnike promptno odvratiti od zlokobnih pobuda da nanose bol, ali uistinu, Hrvatska je toga dana zbog male ali snažne poruke ženske solidarnosti, zbog glasne negacije nasilja, barem na trenutak postala ljepše mjesto. Treba li uopće reći da je Vojnina posada na regati odnijela pobjedu

Komentara 2

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
09:13 14.08.2019.

Kad je bio napad podivljale rulje na Janicu Kostelic, tada nije bilo solidarnosti od samozvanih dusebriznika i branitelja prava zena. Ne, tada se u medijama pravdalo divljastvo protiv zene koja je dokazani domoljub kao revolt protiv nepravda kao sto jee uspjesna hrvatska repka. Pa mozda je i ovaj divljak u Murteru bio smo borac za ljevicarsku pravdu, dali je to vec ispitano?

Avatar antoinette
antoinette
22:21 12.08.2019.

Bilo bi lijepo da ovaj portal da svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad źenama tako da briše i sankcionira mizogine komentare. I ne samo njih nego i svaki govor mržnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije