Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

'Svi smo mi Vojna' jaka je gesta protiv nasilja

Hrvatska je zbog ženske solidarnosti na murteru na trenutak postala ljepše mjesto
12. kolovoza 2019. u 17:13 2 komentara 650 prikaza
Foto: Getty Images

Mučan slučaj nasilja nad ženama, najnoviji u dugom nizu, stiže s Murtera. Nasilnik, stanoviti 53-godišnjak, zbog neriješenih obiteljskih razmirica vezano uz imovinsko-pravne odnose, nasrnuo je na osam godina mlađu ženu čiji je identitet, stjecajem okolnosti, postao javno dostupan.

Đakovački Selci: Dan nakon ubojstva socijalne radnice Ubojstvo u Đakovu Ženska mreža: Krv socijalne radnice je na rukama sustava, nasilje se tolerira

Riječ je o mještanki Vojni Jušić, koja je završila u bolnici s prijelomom jagodične kosti i vilice, s izbijenim zubom i ozlijeđenim mišićem lica, dok je nasilnik završio u policijskoj postaji – već viđeno stotinu puta – uz prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira.

I, da, trebala je to biti samo jedna uz nizu mučnih priča o zločinu bez kazne da se u ženama s Murtera nije probudio inat, rekli bi, ženski, eksplozivni južnjački dišpet koji nikome ne da gušta. Sretna je okolnost da se upravo proteklih dana na Murteru spremala ženska veslačka regata “Dlan i veslo” koja se održava svake godine u Betini, u spomen ženama veslačicama koje su – ne iz sporta nego iz nasušne potrebe – na vesla vozile do Modrava i drugih prekomorskih posjeda, na drvenim brodovima, najčešće gajetama, s teškim i dugim veslima.

nasilje Božena Matijević Brend sigurne zemlje i nasilje ne idu zajedno

Vojnine prijateljice, mahom veslačice, najprije su, uz pomoć lokalnih medija, odaslale najavu kako je ovogodišnja regata posvećena “tradicionalnom veslanju, majci gajeti i ženi, ovaj put jednoj zlostavljanoj ženi koja je prošlog tjedna napadnuta i pretučena na svom radnom mjestu”.

Potom je 14 posada veslačica veslalo za pretučenu prijateljicu u majicama “Sve smo mi Vojna”, između ostalog i zelene boje, kakve je boje danas njezino lice. Nakon medijskog pritiska reagirala je i policija pa je prekršajna prijava zamijenjena puno ozbiljnijom, onom za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Dakako, ne treba se zanositi misleći da će slučaj s Murtera iskorijeniti nasilje u Hrvatskoj, da će obiteljske nasilnike promptno odvratiti od zlokobnih pobuda da nanose bol, ali uistinu, Hrvatska je toga dana zbog male ali snažne poruke ženske solidarnosti, zbog glasne negacije nasilja, barem na trenutak postala ljepše mjesto. Treba li uopće reći da je Vojnina posada na regati odnijela pobjedu

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar El-Delinquente
    El-Delinquente:

    Kad je bio napad podivljale rulje na Janicu Kostelic, tada nije bilo solidarnosti od samozvanih dusebriznika i branitelja prava zena. Ne, tada se u medijama pravdalo divljastvo protiv zene koja je dokazani domoljub kao revolt protiv nepravda kao sto je ... prikaži još!e uspjesna hrvatska repka. Pa mozda je i ovaj divljak u Murteru bio smo borac za ljevicarsku pravdu, dali je to vec ispitano?

  • Avatar antoinette
    antoinette:

    Bilo bi lijepo da ovaj portal da svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad źenama tako da briše i sankcionira mizogine komentare. I ne samo njih nego i svaki govor mržnje.