Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.11.2017. u 10:12

Ministarstvu gospodarstva cilj je smanjiti namete 20-30 posto u tri godine

Poslovna klima u Hrvatskoj nije dobra. Svjedoče tome mnogi poduzetnici koji su započeli poslovanje ovdje i našli se u mreži administrativnih prepreka i visokih poreza na rad, ali i čestih poreznih promjena. Mnogi nisu uspjeli ni započeti ulaganja pa zato i jesmo među vodećim tuženim zemljama od ulagača na Arbitražnom sudu u Washingtonu. Loše uvjete poslovanja pokazuje i najnovije izvješće Doing business Svjetske banke na čijoj smo ljestvici za sljedeću godinu pali s 43. na 51. mjesto. U najvećem je padu dio vezan za plaćanje poreza, a pokretanje poslovanja ipak je u blagom rastu. Vlada tvrdi da će situacija biti bolja sljedeće godine, kada će se u obzir uzeti započete reforme, među kojima i porezna. Ipak, i dio te reforme uključen je u izvješće.

Ulagačima je bitnije da se porezna politika učestalo ne mijenja jer svaki poduzetnik želi napraviti barem petogodišnji plan poslovanja te želi da je nameta i administrativnih prepreka što manje. Uglavnom, svaki će poduzetnik odgovoriti da mu u Hrvatskoj smeta nepredvidljivost uvjeta poslovanja, posebno u segmentu poreznih politika, a žale se i na neriješene imovinskopravne odnose te nepovjerenje u zemljišne knjige za neke kategorije nekretnina. Ministarstvo gospodarstva ima cilj smanjiti poduzetnicima namete 20 do 30 posto u tri godine, nadalje, provodi akcijski plan za uklanjanje administrativnih prepreka, radi na smanjenju birokratskih troškova... Ako se to dogodi, pomak bi se trebao osjetiti. No izgleda da nam u konačnici ipak nedostaje cjelokupna klima koja je naklonjena privatnim pothvatima i ulaganjima. A to sa sobom donosi gospodarski rast na zdravim temeljima. Jer sada, zbog nedostatka i neprihvaćanja kapitala, izumiru neke domaće proizvodnje. Za neke od njih već je i kasno da ih oživimo, ali bi otvorenost

sigurno trebali pokazati za nove investicije. Jer uistinu je loše gledati da smo na ljestvici lakoće poslovanja nazadovali, a da su nas prestigle zemlje poput Kosova, Bugarske i Rumunjske.  

Komentara 12

DA
Darchi2612
10:28 02.11.2017.

vidjeti što su napravili Gruzija (na 9. mjestu) i Makedonija (na 11. mjestu) ako mogu oni, možemo i mi

RZ
Rocky.Zg
17:56 02.11.2017.

Dobro Plenković govori da ce biti bolje. Al mađarima, česima, rumunjima, slovacima.......itd.

DU
Deleted user
11:00 02.11.2017.

....lopinama je još jedino ostalo da kažu "biti će bolje " . ...ovaj put će biti bolje sljedeće godine i tako u nedogled. ....bježati ko može. samo tako može biti bolje onome ko nije u nekoj sprezi s uhljebina ii vladajućim strukturama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije