Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Tko su prijatelji Zorana Milanovića?

Uz Tedeschija i Novoselca Milanović se druži sa starom ekipom iz Trnja koja ga zove Basta
30. ožujka 2014. u 13:25 39 komentara 45152 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Ja u politici nemam i ne mogu imati prijatelja, ni rođeni brat mi nije prijatelj, naročito ako protiv njega DORH podigne optužnicu, rečenica je koju je prije tjedan dana izgovorio premijer Zoran Milanović komentirajući prijateljstvo između ministra financija Slavka Linića i poduzetnika Joze Kalema, optuženog da se nezakonito okoristio sa 103 milijuna kuna.

A tko su prijatelji premijera Milanovića? Jesu li to osobe koje su se u tom kontekstu spominjale u javnosti ili je blizak s nekim drugim ljudima? Premda je od 2007. godine predsjednik SDP-a, a više od dvije godine premijer, javnost o Milanovićevu privatnom životu zna relativno malo. Poznato je, tako, da je odrastao u zagrebačkom naselju Starom Trnju, ali se ne zna da se i danas druži s ekipom iz kvarta. Njih dvadesetak okupi se jednom mjesečno, kartaju belu te uz zezanciju i tipične muške priče otvore ventile. Uz ta druženja ide i janjetina u NK Trnju.

U grupu Milanovićevih prijatelja iz djetinjstva spada i poduzetnik Tomislav Brenčun zvani Čombe. On ne voli da Basta (tako društvo iz Trnja zove Milanovića, a nadimak je nastao iz neke interne zezancije) o njemu javno govori.

– Ljudi su skloni pomisliti da imam neke povlastice ili privilegije zbog prijateljstva s premijerom. Ali to je glupost. Mogu imati samo štete. Ja sam svoj posao pokrenuo u vrijeme kada je on bio daleko od ovog što je danas, i vodim ga neovisno o bilo kome, pa tako i o njemu – kaže Brenčun koji je pristao na razgovor pod uvjetom da ne govori o sebi i svom poslu.

- Na našim druženjima nema politike, niti je Basta premijer kad je s nama. Mi smo društvo kakvo smo uvijek i bili. Neki od nas su više, neki manje uspješni. A većina je postigla dosta u životu – govori Brenčun i nabraja trojicu braće koji su redom ugledni liječnici, spominje prijatelja koji ima visoku funkciju u Olimpijskom odboru, pa još neke visokoobrazovane ljude... Potom se sjeti Samira Selmanovića koji ima najoriginalniji životni put. Samir je završio građevinu i teologiju i na kraju otišao u Ameriku. Skrasio se u Harlemu i osnovao kuću vjere “Faith House Manhattan”.

– Kaže mi Basta da je pitao za Samira kad je bio u Americi i čuo da je tamo vrlo poznat, da mu ide – govori Brenčun.

– Nego, ima li ovaj razgovor možda veze s padom rejtinga SDP-a i Vlade? – vrlo izravnim pitanjem presjekao je Brenčun razgovor.

Rukomet, nogomet i boks

Odgovaram negativno i prepričavam što je povod, te napominjem da je urednik zatražio temu prije objave rejtinga. Na to Brenčun nastavlja razgovor primjedbom da Zoran Milanović, koji je njegov prijatelj, nema veze sa slikom koju je o njemu preko medija stekla šira javnost.

– Drago nam je što je uspio, ali kad se družimo ne pitamo ga za politiku. Nađemo se da bismo se opustili. Prepričavamo dogodovštine iz djetinjstva, komentiramo sport, kartamo, pjevamo... To što je premijer dođe na dnevni red i u zezanciji. Primjerice, mi imamo svoj TAZU (Trnjanska akademija znanosti i umjetnosti), i Bastu zezamo da ne može postati predsjednik TAZU-a prije nego što se dokaže kao premijer – opisuje način na koji se druži stara ekipa iz Trnja u kojoj je, stjecajem okolnosti, jedan njezin član aktualni premijer.

Kad spominje prijatelje, Milanović će obavezno istaknuti društvo iz haustora, iz kvarta, ljude koje, poput Brenčuna koji je imao četiri godine, a on tri kad su im se roditelji doselili u Nalješkovićevu ulicu u Trnju, poznaje cijeli život. Kaže da je vezan uz njih bez obzira na to koliko su utjecajni i imućni. Iz tog je kruga i prijatelj s kojim tradicionalno ide na skijanje. On je dostavljač u pošti.

Na Badnjak u Pepermint

U potpuno drugačiji tip prijatelja, ali ga Milanović svrstava u krug iz djetinjstva, spada Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe. Javnosti je najpoznatije upravo to prijateljstvo, i na njega ne gleda blagonaklono. Ono je izbilo u prvi plan u lipnju 2012. godine kada je premijer prenoćio u Tedeschijevu ljetnikovcu na Hvaru, i još odande smijenio ministricu okoliša Mirelu Holy. Javnost je teško mogla probaviti činjenicu da su prvi čovjek Vlade i jedan od najjačih poduzetnika u Hrvatskoj toliko bliski. Unatoč negativnim reakcijama na to prijateljstvo, Milanović i Tedeschi se povremeno druže, odu na ručak, a i tradicionalno su, zajedno sa suprugama, na Badnjak u klubu Pepermint gdje Tedeschi bude DJ.

  | Autor : Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Milanović je više puta javno rekao da Tedeschija zna iz djetinjstva, no ostalo je nepoznato da su se njih dvojica upoznali kao osnovnoškolci. Igrali su rukomet na igralištu u Koturaškoj. Milanović za svoju školu “Marin Držić”, a Tedeschi za svoju “Jabukovac”. Upoznali su se kao sportski rivali. Premijer pamti da su igrali po kiši i da je Tedeschijeva ekipa izgubila, ali nije bila neka velika gol-razlika.

Dobar golman

Kada govore o Milanoviću njegovi će prijatelji, osim što će isticati samo sve najbolje o njemu, u prvi plan stavljati njegovu sklonost sportu. Brenčun kaže da je igrao nogomet za kvartovsku malonogometnu momčad i da je bio dobar golman.

– Bilo je to lijepo vrijeme, doba odrastanja. Stalno smo se družili, bili vani. Igrali nogomet, igrali se rata... Bilo nas je svakakvih, od djece direktora do djece običnih radnika. Ali nije bilo nikakvih razlika među nama, niti smo se po tome dijelili – sentimentalan je Brenčun.

O zajedničkom druženju uz sport govori i Milanovićev najbolji prijatelj Dinko Novoselec, predsjednik uprave Allianz ZB, društva za upravljanje obaveznim mirovinskim fondom. Njihovo prijateljstvo datira iz tinejdžerskih dana.

– Znamo se s mora. Roditelji su imali kuće u istom mjestu – kaže Novoselec navodeći kako su se ljetna druženja s Krka preselila u Zagreb gdje su se nastavila u studentskim danima i dalje kroz život. Bio je zatečen kada smo ga zamolili za razgovor o najboljem prijatelju. Ipak, nije nas odbio, ali je naglasak stavio na druženja njih dvojice, posebno ona sportska. Milanović je prije trenirao boks, a na bicikliranje ga na navukao Novoselec, i to prije tri-četiri godine. – Ja sam prije njega počeo voziti bicikl. Zato mu je i trebalo neko vrijeme da me stigne. No, trudio se i uspio. Čak me i pretekao u jednom trenutku – priznaje šef mirovinskog fonda, uz opasku da su se primili vožnje bicikla tek kada su došli u četrdesete, godine u kojima treba čuvati zglobove.

Uspon na Biokovo

Nastavlja hvaliti sportske pothvate: – Nijedan uspon nam ne traje manje od dva i pol sata. Vozimo na Sljeme, popeli smo se na Učku, Biokovo – kaže Novoselec ponosan usponom na Biokovo koji je počeo s plaže u Makarskoj i završio na

Postavlja se pitanje imaju li jedna od druge koristi karijere ove dvojice prijatelja. Novoselec glatko odbija i pomisao na to. Ističe činjenicu da je predsjednik uprave AZ mirovinskog fonda postao još 2003. godine, dakle u vrijeme kada je Milanović još bio “obični” SDP-ovac. No, možda je Milanoviću kao premijeru to prijateljstvo nešto značilo nedavno kada su mirovinski fondovi bili susretljivi u rješavanju pitanja proračunskog deficita i dali štednju od beneficiranog staža. Novoselec to odbacuje.

U krug premijerovih prijatelja spada i Joško Klisović, aktualni zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić. Njih dvojica su čak povezani kumski, no taj odnos, premda poznat javnosti, nije previše inspirativan. Očigledno stoga što je Klisovićeva karijera otprije javno poznata. Klisović je i prije radio u Ministarstvu vanjskih poslova, i ondje se vratio iz Ureda predsjednika. Svoj posao radi nenametljivo, u tišini.

Prijateljstvo koje se Milanoviću stavljalo pod nos datira iz vremena studija. Radi se o Siniši Petroviću s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Osporavalo se najprije što ga je imenovao svojim posebnim savjetnikom za europsko pravo, a potom ga kao osobu od povjerenja imenovao u NO Ine. Tada se govorilo da ga je tamo postavio kako bi imao na oku Radimira Čačića i Slavka Linića.

U Milanovićeva prijateljstva koja datiraju iz vremena dok je premijer bio službenik u Ministarstvu vanjskih poslova spada i ono s Orsatom Miljenićem, sadašnjim ministrom pravosuđa. Premda mu nije bilo na kraj pameti poricati prijateljstvo, Miljenić ga nerado spominje, i to zbog pozicije u Vladi. Kaže da ne miješaju posao i privatno, ali je svejedno trebalo dosta vremena dok su drugi kolege iz Vlade to prihvatili. Dugo se mislilo da mu on zbog prijateljstva može više toga reći i sugerirati.

>> Klub u kojem tulumare Tedeschi i Milanović zapečatila porezna

Boris Vujčić i direktor CA nisu iz bliskog premijerova kruga

U krug prijatelja Zorana Milanovića svrstava se guvernera HNB-a Borisa Vujčića. Premijer, međutim, to prijateljstvo negira. S Vujčićem je u dobrim odnosima, ali nisu prijatelji, a upoznao ga je kada je već bio viceguverner.Negira i prijateljstvo s Krešimirom Kučkom, direktorom Croatije Airlines, koji je na tu funkciju došao s pozicije voditelja poslovnice CA u Amsterdamu, pa se premijera zbog toga optuživalo za nepotizam.

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Deleted user:

  Ha ha Krenem čitat pa odlučim neći čitat već ću komentirat bez čitanja, ali prvo idem pogledat tko je napisao ovako afirmativan početak jer ostatak nema smisla čitati za čovjeka koji gospodarski ali što je puno gore moralno uništava moju ... prikaži još! domovinu već dvije godine, ....... kad tamo gospođa Ivanka Toma ,,,,,,,, mislim treba li komentara????? retoriko moja ne triba

 • ANM:

  Pravi prijatelj mu je očito Tedeschi, pa on je njemu i obitelji osigurao budućnost ! Zar neko misli da mu nije zahvalio za CO!?

 • Avatar Carrera
  Carrera:

  pa tko uopće želi biti prijatelj takvom nesposobnom liku kao što je milanović????