Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Sve prolazi, samo problem onečišćenog zraka u Brodu ostaje

Problem je itekako stvaran, Brođani su zdravstveno ugroženi, ali te se muke češće spominju samo prije izbora
09. veljače 2021. u 19:35 1 komentara 794 prikaza
Slavonski Brod: Ekran koji prikazuje kvalitetu zraka u gradu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sada već davne 2008. godine gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara započeo je korespondenciju s tadašnjom ministricom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinom Matulović-Dropulić u povodu onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Ministarstvo je odgovorilo i započela je prepiska i razmjena mišljenja duga već više od dvanaest godina.

Prazna Petrinja: Potres razrušio centar grada praćenje seizmološke aktivnosti Poznati turski seizmolog analizirao potres na Banovini: 'Shvatio sam da je imao neke predznake'

Kao glavni krivac za onečišćenje zraka imenovana je Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft. Kontaktiralo se s političkim predstavnicima na raznim adresama i 2011. počinje mjerenje benzena, a 2014. postavljena je i druga mjerna postaja. Povremeno su upućivani dopisi Ministarstvu zaštite okoliša o ponovnim znatnim prekoračenjima graničnih vrijednosti na mjernim postajama, u priču su uključeni i politički predstavnici Republike Srpske i ruski vlasnici. U listopadu 2018. u Slavonski Brod stigla je i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i to je rezultiralo dogovorom da će energenti u ključnim dijelovima proizvodnog procesa u rafineriji koji uzrokuju onečišćenje biti zamijenjeni plinom, a uz obveznu ugradnju odgovarajućih filtera rafinerija više neće negativno utjecati na kakvoću zraka.

Danas, početkom 2021. godine, sudionici u priči su dijelom izmijenjeni. Ministar je drugi, sada je to Tomislav Ćorić, gradonačelnik Slavonskog Broda je i dalje Mirko Duspara, rafinerija u Bosanskom Brodu već drugu godinu službeno ne radi, ali dopisi među akterima su vrlo slični kao i 2008. godine. Zrak je onečišćen, koncentracija lebdećih čestica u zraku višestruko je viša od dopuštene, Brođani osjećaju smrad i zagušljiv zrak i bez podataka iz mjernih postaja i od političkih aktera.

GLAS IZ ITALIJE Talijani iznenađeni hrvatskim mjerama: Što je vašoj Vladi? Propast ćete, ne može se ni do Umaga

Ne radi li rafinerija doista ili je to samo krinka, postoje li neki mikrolokacijski čimbenici onečišćenja (strujanje zraka, tzv. ruža vjetrova koja nanosi onečišćen zrak u ovaj dio Posavine), mogu li se identificirati i drugi onečišćivači, kako gospodarski subjekti, tako i kućanstva?

Teško se oteti dojmu da je problem, dakako, stvaran, da su Brođani izloženi velikoj zdravstvenoj ugrozi, ali i da se muke Brođana najčešće apostrofira prije lokalnih izbora, a taj problem doista ne zaslužuje takav tretman.

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • sudac:

    Nadležne službe i vlast imaju obvezu pomoći jadnim stanovnicima koji se muče udišući onečišćeni zrak. Svi koji imsju imalo osjetljiv nos zna koja je muka živjeti u nehumanim uvjetima okruženi otrovanim zrakom. Čistu vodu i zrak ništa ne može nadmašiti. Danas pogotovo.