Naslovnica Premium Kolumne

Sve podsjeća na devedesete. Vojska opet podijelila BiH

Kao nekada Srbi u Jugoslaviji, tako Bošnjaci sada riskiraju sličan scenarij u BiH. Nisu izvukli pouku da se u višenacionalnim zajednicama ništa ne može silom nametnut
10. siječnja 2017. u 13:32 0 komentara 7431 prikaza
Milorad Dodik
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

NATO i Sarajevo zabranili su da na proslavi Dana Republike Srpske budu Oružane snage BiH. Razlog je što je Ustavni sud BiH, na traženje bošnjačkoga člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, taj praznik proglasio neustavnim. Zbog toga je odbijena prisutnost vojske na svečanosti. Međutim, srpski član tog tijela državne vlasti Mladen Ivanić pronašao je način kako ih dovesti u Banju Luku.

Iskoristio je pravo, kao predsjedatelj, da vojnici budu postrojeni u njegovu čast. I što sada? Hoće li vojnici biti otpušteni iz službe, Ivanić suspendiran, a RS izoliran ili će još jednom domaće i strane vlasti kapitulirati pred srpskom politikom? U svakom slučaju, Milorad Dodik i ovaj put izišao je kao pobjednik. Ojačao je i svoj entitet i svoju poziciju.

U Jugoslaviji su Srbi određivali gdje će i kako “nastupati” JNA. Bila je to njihova vojska za njihove ratove. Većinski narod je “JNA” bio stavio u funkciju “velike Srbije”. U višenacionalnoj BiH to načelo ostalo je isto. “Temeljni” narod pokušava sve državno staviti u funkciju velikobošnjačke politike. Tako i vojsku. U bivšoj državi vojska je nestala zajedno s tom državom kada je otvoreno počela ratovati za veliku Srbiju. JNA, koja je imala više od 200 tisuća aktivnih vojnika, čak je na početku rata stavila njih 83 tisuće na raspolaganje bosanskim Srbima.

Sarajevo Jozo Pavković Kako su par-nepar 
i smog ukrali Božić Hrvatima u Sarajevu Tužiteljstvo BiH Jozo Pavković Apelacija i aplikacija spašavaju Hrvate! A što one uopće znače?

Danas u BiH njihova je Vojska RS-a postala sastavnica zajedničkih Oružanih snaga. One imaju desetak tisuća vojnika koji kroz tri puka njeguju tradiciju triju bivših vojski koje su međusobno ratovale; Armije BiH, HVO-a i VRS-a.

Kao nekada Srbi u Jugoslaviji, tako Bošnjaci sada riskiraju sličan scenarij u BiH. Nisu izvukli pouku da se u višenacionalnim zajednicama ništa ne može silom nametnuti. K tomu, u cijelu priču uvučen je NATO kao jedan od tumača vojnog dijela Daytonskog sporazuma. Oni radi svoga ugleda sada moraju sankcionirati neposluh srpskih dužnosnika i suspendirati vojnike koji su se postrojavali u Banjoj Luci. A visoki predstavnik morao bi, kao civilni tumač Daytona, sankcionirati Srbe jer su slavili “zabranjeni praznik”. Donesu li takvu odluku, reagirat će Srbija i Rusija. Time se krug sukoba samo širi. Ako ne sankcioniraju Srbe, domaća i međunarodna zajednica riskiraju još jedno poniženje. Što god da se dogodi, tenzije će se pojačati.

Ignoriranje odluke Ustavnog suda i nametanje krsne slave kao blagdana “manjinskim” Hrvatima i Bošnjacima u RS-u svakako nije sukladno formalnom zalaganju vlasti u Banjoj Luci za pravnu, demokratsku i sekularnu državu. Međutim, treba znati da i sarajevsko discipliniranje Srba rezultira reakcijom kao nekada pokušaj Beograda da nametne svoju volju ostalim narodima u Jugoslaviji. Kada se u političke igre uvuče vojska, onda se obično zna epilog. Zato je jučerašnje (ne)legalno postrojavanje Oružanih snaga BiH u Republici Srpskoj ozbiljno destabiliziranje mira na Balkanu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.