Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Sve dok naši građani bježe, ne možemo govoriti o oporavku

Premda bi sada kad Hrvatska muku muči s nestašicom radnika politici dobro došla teza da se stanje u zemlji popravilo toliko da se mladi vraćaju, potvrde za to nema
17. srpnja 2019. u 08:10 4 komentara 611 prikaza
Iseljavanje
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Loši trendovi se nastavljaju. Iseljavanje iz Hrvatske, prije svega u Njemačku, nije zaustavljeno jer se u tu zemlju odselilo i lani više od 50.000 tisuća ljudi.

Ilustracija Zanimljivo iskustvo Virovitičanka otkrila zašto se vratila iz Irske: 'Srce mi je pucalo, svaki dan sam plakala'

Iako se iz Njemačke 2018. prema Saveznom statističkom uredu iselilo gotovo 26.000 naših građana taj podatak ne govori da su se iseljeni vratili u Hrvatsku, nego samo da su otišli iz Njemačke. Kako nam je rekao povjesničar i politolog Tado Jurić, koji je napisao i knjigu o iseljavanju Hrvata u Njemačku, nema nikakvog uporišta u podacima za tezu da se vraćaju novi iseljenici, a ako se dio iseljenih iz Njemačke i vratio u Hrvatsku, riječ je o umirovljenicima.

Premda bi sada kad Hrvatska muku muči s nestašicom radnika politici dobro došla teza da se stanje u zemlji popravilo toliko da se mladi vraćaju, potvrde za to nema. Na štetu svih nas. Stručnjaci koji se bave migracijama i demografskim problemima i ne očekuju povratak iseljenih dok se ne promijeni situacija u državi, koja je i otjerala mlade vani. Zasad nema korjenitih promjena na bolje, osim pokoje kozmetičke, plaće nisu porasle toliko da si mladi mogu osigurati pristojan život, nije riješen problem rada na određeno, ni loših radnih uvjeta. Korupcija, uhljebljivanje, nefunkcioniranje državnih i javnih institucija koje nisu servis građanima, pravna nesigurnost, amoral političkih elita i besplodne ideološke rasprave i dalje su gorući problemi ovog društva koji samo bujaju.

Najveće smanjenje stanovnika zabilježile su Letonija, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, koje su pogođene iseljavanjem mladog stanovništva i niskom stopom nataliteta Najcrnje prognoze dosad Eurostat: Hrvatska će se do 2100. – prepoloviti!

Mogu političari i neki poduzetnici minorizirati probleme, govoriti da će strani radnici na Jadranu i u građevini sad graditi Hrvatsku, kao što su Hrvati prije Njemačku, ali to je uzaludno bacanje prašine u oči građanima, koji jasno vide istinu. Od jeftine radne snage ni jedna se zemlja nije razvila i sve dok naši građani i dalje bježe preko granice ne možemo mi govoriti ni o kakvom oporavku i boljem sutra. Nažalost.

Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • PainKiller:

  Što je sad, jel bježe ili se vračaju? Dajte se više odlučite.

 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Tko vidi problem? Vjerojato ti koji zive na drzavnoj grbaci. Problem ce uvidjeti paraziti kad se isprazni mirovinski i zdrastveni fond. Tek onda ce paraziti shvatiti u cemu je problem, a obistinit cese prognoze Eurostata. I ajmo s neg. ocjenama.

 • sokodnaranče:

  Nitko nije otjerao mlade vani! Ljudi su u iluziji sami odlučiki da odu! Koga nema, bez njega se moze.