Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Sve bi nas trebalo zanimati hoćemo li imati pet/CT

Narod zanima samo hoće li, gdje i koliko brzo imati pretragu koja se plaća iz njihova džepa
22. studenoga 2019. u 14:42 0 komentara 1182 prikaza
KBC Rebro
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dok nam ne treba, nije naša briga. Ali hoće li ova zemlja i gdje te pod kojim uvjetima imati PET/CT uređaje, trebalo bi zanimati svakog od nas koji u njoj živimo. Jer živimo u zemlji u kojoj je rak epidemija, u kojoj je rak masovni ubojica i u kojoj se rak doista ne događa “tamo nekom drugom”.

Ilustracija OTAC ŽELI ODGOVORE 'Sin mi je umro nakon operacije krajnika, sad kažu da je srce?!'

Nije skupa, sofisticirana oprema o kojoj govorimo isključivo za onkološke pacijente, ali je primarno namijenjena upravo tim teško bolesnim ljudima. S druge strane, novac kojim se svaki dan plaća ista ta pretraga ide iz, da tako kažemo, naše kase. Kao što će ići i kupnja uređaja koju je najavila država, odnosno, točnije rečeno, ponovno najavio ministar zdravstva.

Logično je da medicinsku opremu kupuje ministar zdravstva, no u ovoj kupovini to mora biti stav cijele Vlade. Ne samo zbog financijskog aspekta i ulaganja 50 milijuna kuna, nego radi cijele priče koja se od ovog ljeta kreira oko nabave PET/CT uređaja. Kujundžić je svoj stav ponovio i poziva na logiku te matematiku. Prema toj matematici od uvođenja 2007. do kraja lipnja ove godine za PET/CT pretrage država je platila nešto manje od 600 milijuna kuna, pri čemu je u jednoj javnoj ustanovi jedan uređaj posljednjih sedam godina.

Kada se sve to razmakne, ugase “digitroni”, interesi i ostalo, za građane, za pacijente će konačan rasplet ove nabave u zdravstvu biti jasna poruka. Poruka smatraju li vladajući da trebaju pod svojim krovom imati uređaje za pretragu koju je, uostalom, i struka zacrtala u Nacionalnom planu protiv raka. Baratanje javnosti nerazumljivim pojmovima, specifikacijama, složenosti uređaja i načinu njegova upravljanja, pa u konačnici i silnim milijunima, nije nešto o čemu će narod odlučivati. Uostalom, kada je narod i tražio ikakvu fiskalnu odgovornost.

Istine i zablude o zdravstvu Moderna medicina ne može se razvijati u zgradama starima sto i više godina

Narod zanima samo hoće li, gdje, koliko kvalitetno i na vrijeme imati dostupnu pretragu koja se i ovako i onako na kraju plaća iz njegova džepa. Država će nam, izgleda, na to odgovoriti, prema najavi resornog ministra, kroz mjesec dana.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.