Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODNIK

Svaki drugi Talijan glasao za stranke koje su protiv EU

Luigi Di Maio
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
23.05.2018.
u 07:12

Tradicionalne stranke moraju naći odgovore na pitanja vezana uz bolji život građana

Svaki drugi talijanski birač glasao je za jednu euroskeptičnu stranku, procjena je nekih analitičara koji Italiju gledaju izvana i ne vide promjene u društvu nastale slijedom ekonomske krize. Fenomen euroskepticizma nastao je u nekim europskim državama kao odgovor stranaka na politiku Europske unije.

Tzv. euroskeptične stranke spočitavaju politiku širenja europske jurisdikcije na nacionalne države te uvođenje eura kao jedinstvene monete jer im je tako lakše objasniti ekonomsku krizu. Eurobarometar je objavio u srpnju 2012. kako je povjerenje europskih građana prema EU kao instituciju sposobnu sučeliti se s financijskom krizom smanjeno s 23%, koliko je iznosilo ujesen 2011., na 21%. Istodobno je povećano povjerenje u nacionalne vlade s 20 na 21 posto. Pomaka ima, ali nisu takvi da bi se moglo govoriti o prevladavanju euroskepticizma.

Luigi Di Maio
1/4

I u Italiji, koja je bila najeuropskija država u EU, postoji više razloga zbog kojih su birači glasovali ili za Ligu Mattea Salvinija ili za Pokret 5 zvijezda premijerskog kandidata Luigija Di Maia. Na sjeveru Italije glasovalo se za Ligu, kao što se glasovalo za Sjevernu ligu jer se želi veća regionalna autonomija kako novac ne bi odlazio u Rim. Na izborima 2013. Sjeverna liga dobila je 4% glasova, a pokret Naprijed Italija 22%. Na izborima 2018. Liga je dobila 17%, a Naprijed Italija 14%. Dakle, velik se broj birača usmjerio na drugu stranku unutar koalicije desnog centra. Slično se dogodilo i na drugoj strani, odnosno M5s je pokupio mnogo glasova

Demokratske stranke koja nije znala odgovoriti na probleme nezaposlenosti, niskog dohotka itd. M5s ponudio je nezaposlenima dohodak samo zato što su talijanski građani. Salvini je kao slogan imao 'prvo Talijani' a M5s gotovo marksistički slogan kako će svi dobiti dohodak na osnovi toga koliko im treba. Glasovalo se trbuhom koji uvijek ide za kruhom, a ne za ideale. Tzv. tradicionalne stranke moraju naći odgovore na pitanja vezana uz život, umjesto što suparničke stranke etiketiraju kao protusistemske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije