Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.05.2019. u 15:20

Nijedan stranački lider u demokratskoj Hrvatskoj, a osobito u vremenu koje joj je prethodilo, nije bio toliko bušen iznutra kao Bernardić i to je SDP-ova sramota, kako za njihove “anonimne izvore” koji su ga godinama olajavali po medijima, tako i za one koji su o tome šutjeli

Bijahu radosnice, ali suze Davora Bernardića bilo je mučno gledati. U izbornoj noći, u trenutku spoznaje o osvajanju četvrtog mandata za EU parlament, šef SDP-a shvatio je da ipak postoji netko tko mu u posljednje 2,5 godine nije zabio nož u leđa, a to su njegovi birači. Sve drugo natjecalo se u disciplini šamaranja, udaranja ispod pojasa, povremeno i cipelarenja, osobito onda kada je to najslađe, u periodima dok čovjek leži na podu i bespomoćno cvili. Zapravo, teško se odlučiti tko je u tom nasilju bio uporniji: stranka ili mediji.

Dakako, politika je bešćutna rabota u kojoj nema mjesta za sentimente, s druge strane, nije posao medija da politici titra, ali gorka istina da ni (unutarstranačka) politika pa ni mediji Bernardiću nisu dali ni dana “grace perioda” rijetko je viđen fenomen čak i u hrvatskoj političkoj močvari. “On je jamac jedne duge HDZ-ove neproblematizirane vladavine i što duljeg boravka SDP-a u zoni besplodne opozicije, političkoj irelevantnosti, bezidejnom glavinjanju, čarkama i grintanju” – epiteti su kojima su mediji, u misiji destrukcije HDZ-ove opozicije, dočekali izbor Davora Bernardića u studenom 2016. I nastavilo se redati: on je mlak, izgubljen, dosadan, nezanimljiv, nedovoljno jasan, lišen liderskih sposobnosti.

A situacija u kojoj je preuzeo stranku bila je daleko od idealne. U jeku unutarstranačkih borbi koje su uslijedile čak i iz vlastitih redova nazivali su ga luzerom i kapetanom Titanica, Bandićevim mladuncem, tvrdeći da je Partija izabrala čovjeka koji ne pobjeđuje na izborima, koji će stranku osuditi na dugogodišnju poziciju u opoziciji, a hrvatsku ljevicu na smrt. Nije im bio dovoljan ni neokaljani ljevičarski background zagrebačkog dečka, djeteta hrvatskog branitelja koji je preminuo od posljedica PTSP-a, briljantnog studenta PMF-a koji se nije libio od 14 godine prehranjivati obitelj na zagrebačkim bauštelama prenoseći vreće kukuruza i graška. Zamjerali su mu kako njegovi nastupi zvuče neuvjerljivo, no koliko dugo može potrajati samopouzdanje sustavno mobbingiranog mladog čovjeka?

Nijedan stranački lider u demokratskoj Hrvatskoj, a osobito u vremenu koje joj je prethodilo, nije bio toliko bušen iznutra kao Bernardić i to je SDP-ova sramota, kako za njihove “anonimne izvore” koji su ga godinama olajavali po medijima, tako i za one koji su o tome šutjeli. Bernardićevi glasači, na njegovu sreću, vidjeli su sve ono što stranački kerberi nisu. U izbornoj noći, njihovi dlanovi bridjeli su od aplauza i tapšanja po Bernardićevim leđima na kojima su prije dvije godine nacrtali metu. No, zapuhali su novi vjetrovi, otkako je šef SDP-a složio listu na koju je mudro smjestio i svoje oponente, što je lijevo biračko tijelo znalo honorirati. Kada je, ganut do suza, uvidio da nije baš posve sam, njegov je govor po prvi put i mogao zvučati uvjerljivo, kao što jest. Pred Bernardićem je puno posla i dug put, ali tek sada stekli su se uvjeti da mu beskompromisno pomognu i oni koji su mu prešutjeli da se lideri ne rađaju, nego stvaraju, u zajedništvu i potpori.

Ključne riječi

Komentara 98

Avatar Toni Broo
Toni Broo
16:13 29.05.2019.

SDP izgubio izbore sa osvojenih 18,7%, ali je dojam da su ostvarili veliki uspjeh zbog 4 osvojena mandata. Pokazalo se da i ovako disfunkcionalni i razjedinjeni SDP ima svoju relativno stabilnu biračku bazu i kad dođe do velike disperzije glasova na desnici, tada šačica sdpove vojske donese nešto svojoj partiji. Tako će biti sve dok ta vojska živi, a neće dugo jer je stara! Bernardić je na listu za EU parlament stavio svoje kritičare Ranka Ostojića, Biljanu Borzan, Joška Klisovića i Gordana Marasa te se samo u tom segmentu pokozao mudrijim od Plenkovića koji je svoju listu napunio anonimusima. SDP je uz podršku europskih socijalista imao i podršku BiH SDP-a koji mrzi Hrvate u BiH, a u kampanji su SDP-ovci slali svom biračkom tijelu jasne poruke: "Hrvat, Srbin, Rom, Mađar, katolik, pravoslavac, musliman, gay ili straight, za nas je to nebitno", "ksenofobija dominira u društvu", "vatikanske ugovore treba poništiti", "Tito je heroj", a novi stari član SDP-a Josipović je jasna naglašavao da su titovi partizani heroji i da su npr. ubijeni franjevci u Širokom Brijegu nakon rata bili legitimna meta partizana. Sa tim ideološkim parolama su apsolutno SDP-ovci pokrili anacionalno biračko tijelo koje nije imalo nikakve potrebe da baca glasove na druge ljevičarske stranke poput starta, pametno, možemo itd.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
16:14 29.05.2019.

Bernardić prodaje samo otrcane parole, politika mu je dno dna i SDP nama kapaciteta za osvajanje vlasti jer u koaliciji sa IDS-om, HSS-om, Glasom, HSU-om, PGS-om, START-om, Pametno, Možemo, Radničkom Frontom, sva ta ujedinjena ljevica osvaja svega 29%, a kada ujedinjenoj ljevici od 10 stranaka dodamo SDSS, Živi Zid i HNS, ta Frankenstein koalicija koja u stvarnosti nikada neće zaživjeti je na 40%. Ljevičari, liberali i manjinci su starija populacija, imaju malo potomaka i izumiru. Nemaju više tu snagu kao 2011., 2007., 2003. kada je zbroj glasova svih tih stranaka ljevice prelazio 50%. Loša demografska slika u Hrvatskoj se najviše reflektira na stranke ljevice i žalosti kako lideri desnih stranaka u Hrvatskoj još uvijek nisu osvijestili u svojim glavama da demografska kretanja u Hrvatskoj idu njima u korist.

NO
Nordik
16:12 29.05.2019.

Nakon ovih izbora Bero je i dalje loš političar i još gori vođa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije