Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Analize i intervjui

Suvremeni desničari nisu reinkarnacija konzervatizma

Generaciji na Zapadu koja je stasala uz uvjerenje da je svijet njihov da bi nakon krize našli posao u krivoj branši od koje ne mogu platiti ni račune dosta je salonskih rasprava.
15. kolovoza 2019. u 20:17 20 komentara 1643 prikaza
Viktor Orban
Foto: Aris Oikonomou/File Photo POOL New
Pogledajte galeriju 1/4

Popularnost ekstremno desnih opcija radikalizacija je konzervativizma. I njegovo potpuno neshvaćanje.

Viktor Orban EU izbori Orban i Salvini najveći pobjednici među populistima: Ovo je mandat protiv migranata

Od Indije, preko Europe, do Brazila i Amerike, na vlast dolaze stranke koje propagiraju konzervativna uvjerenja kako bi privukli birače, u čemu sve više i uspijevaju. Pored ostalih problema, jedan od velikih je i to što s tradicionalnim shvaćanjem konzervativnog nemaju baš ništa. Nominalno konzervativne stranke dolaze na vlast, ali odbacujući vrijednosti poput tradicije i opreznog skepticizma umjesto toga nudeći karizmatične vođe i protivne stavove.

Viktor Orban | Autor : Aris Oikonomou/File Photo POOL New Foto: Aris Oikonomou/File Photo POOL New

Konzervatizam nema jednu definiciju, ali široko shvaćajući, on je oprezan, usporava velike promjene (a da ih ne anulira), ističe povijest, baštinu i identitet, te između ekstrema miri dvije strane štiteći demokratske vrijednosti na koje smo, posebice u Europi, naviknuli. S druge strane, moderni “konzervativci” Europe utjelovljeni u liku Viktora Orbana ili Mattea Salvinija, samim personificiranjem pokreta s vrlo odrješitim liderima negiraju odmjerenost i razboritost inherentnu konzervativnom pristupu.

Suvremeni desničari nisu reinkarnacija konzervatizma – sasvim suprotno – sa svojim vrlo agresivnim stajalištima po pitanju rodne ideologije ili ekonomije, oni su samo populisti koji su izvukli opis koji najviše odgovara njihovom željenom profilu.

Matteo Salvini od ljevičara do ‘kralja populista’ Salvini ruši svoju vladu – naciljao je izbornu pobjedu i mjesto premijera

Ono što ne treba čuditi jest da dobivaju veliku sljedbu, i to sve više među mladim obrazovanim ljudima. Zanos otvorenosti društva zamijenila je politička korektnost i teror manjine nad većinom. Donald Trump | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Primjerice, u vrijeme posljednjih predsjedničkih izbora u Americi bilo je nemoguće otvoriti novine i ne čitati o klaunovskom monstrumu koji je izgledan novi predsjednik. 
Sama sam mislila da je nemoguće da dobije izbore čitajuće napise po medijima dok nisam provela u New Yorku neko vrijeme netom prije odluke i nakon razgovora s ljudima shvatila – on će biti novi predsjednik.

Liberalni napuhani mediji iziritirali su i vlastito čitateljstvo minoriziranjem Trumpa, ignorirajući većinu koja je željela promjenu. Tu je greška liberalizma koji se počeo toliko baviti ideološkim postajući sustav koji sam sebe hrani da je svojim nastupom otvorio prostora drugom ekstremu – populističkim stankama.

Viktor Orban ANALIZA Orbán želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu spojem na Rumunjsku, Krk ne spominje

Generaciji na Zapadu koja je stasala uz uvjerenje da je svijet njihov da bi nakon krize našli posao u krivoj branši od koje ne mogu platiti ni račune dosta je salonskih rasprava. Kod nas je to dala maha i suludim opcijama poput Živog zida koji osim razvodnjene retorike nemaju programa.

Kao antipod šampanjskim socijalistima i salonskim liberalima potreban je razum, a ne poruke distopije i zastrašivanja, na čemu su bazirane ultradesne stranke. Više no ikad potrebna je revitalizacija konzervativizma kao svijetle točke između dva nepomirljiva sustava.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • okolo:

  dvije trećine hrvata je konzervativno, a hrvatska još nije imala konzervativni vladu..

 • bakulušić:

  Svi koji žele shvatiti i razumjeti ovo što novinarka razlaže, moraju pogledati film "Vuk u ovčjoj koži" iliti Saul Alinsky i njegovo vrijeme. A što se tiče populizma i objašnjavanja populizma, "populizam" je uz "fašizam" postao najčešći izraz kojim "politički ... prikaži još! korektni" časte svoje protivnike. Dakle, svi koji se s njima ne slažu su i "fašisti" i "populisti". Samo su oni "pravednici". Kako ono netko reče - pravednici zaogrnuti plaštom lažnog humanizma. Do nove prjevare.

 • Avatar speak_loud
  speak_loud:

  Dok su ljevičari drmali konzervativci su smatrani nazadnima. Sada kad desnica dolazi na vlast i konzervativci su prihvatljivi.