Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.09.2019. u 23:00

Srećom, demokracija je u Velikoj Britaniji snažnija i od Hulka, johnsonova idola

Premda britanski premijer Boris Johnson, nakon dobivene pljuske britanskog Vrhovnog suda, izjavljuje kako se ne slaže s njegovom odlukom, ipak je ona i određeno upozorenje svima koji žele imati pune ovlasti, kako u demokraciji postoji i sudska i parlamentarna, osim izvršne vlasti.

I čelnik Lige Matteo Salvini htio je raspustiti talijanski parlament i na izborima dobiti pune ovlasti. Johnson sada želi da se raspusti parlament i sazovu prijevremeni izbori, jer je nelegalno suspendirao rad parlamenta na pet tjedana kako bi imao slobodne ruke u povlačenju poteza oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora.

Time što je sudska vlast proglasila neustavnom odluku o prisilnom odmoru parlamentaraca, a kojim zahtjevom je Johnson prevario i kraljicu Elizabetu II. (uostalom, njemu je u naravi da ne govori istinu što je činio i kao dopisnik iz Bruxellesa), neće se mnogo izmijeniti stvari oko Brexita.

Parlament je i prije prisilnog odmora izglasovao zakon po kojem ne smije biti Brexita bez dogovora, a na čemu je Johnson inzistirao.

Sud je osudio Johnsona da je suspenzijom parlamenta urušio temelj demokracije. Nelegalno je i to što je kraljici savjetovao da odobri suspenziju. Spriječio je parlament u obavljanju ustavnom određenu nadležnost. Parlamentarnu funkciju zaustavio je bez pravog razloga. Ukratko, Johnson je zamrznuo demokraciju, a kada se to učini ide se prema režimu u kojem odlučuje jedan čovjek.

Srećom, demokracija je u Velikoj Britaniji snažnija od Hulka – junaka koji je nadahnuo Johnsona. No, lekcija iz Londona vrijedi kao opomena i za sve suvereniste svijeta, sve tzv. političare koji misle da su dobivanjem trećine glasova ukupnog biračkog tijela dobili od “naroda” otvorene ruke da vladaju nad svim građanima. Puna usta “naroda” i “narodne volje” imaju oni koji bi htjeli dominirati ljudima, a ne biti u službi birača.

Komentara 4

Avatar Observer
Observer
00:47 25.09.2019.

Silvije , bilo bi zanimljivo da objasnis kako to da nisi u doba komunizma kad si bio dopisnik iz Rima dijelio lekcije iz demokracije koje sada dijelis. Ima jedna rijec s nazivom LICEMJERJE.

ER
Erick
10:16 25.09.2019.

Upravo to, licemjer.

DU
Deleted user
11:17 25.09.2019.

..dobili su i komunisti lekciju pa se prave mutave drug pisac..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije