Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Strpljenja, porez koji se odgodi sutra može biti otpisan

Država na mjesec ubire desetak milijardi poreza i doprinosa, što joj je glavni izvor za mirovine i plaće
26. ožujka 2020. u 10:20 6 komentara 1359 prikaza
Vlada RH na sjednici o suzbijanju koronavirusa u Republici Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Lavina kritika sručila se na Plenkovićevu vladu i njegov gospodarski tim koji je, u konzultacijama sa socijalnim partnerima i poduzetničkim udrugama, osmislio krizne mjere.

Janez Janša dvije milijarde eura Slovenska vlada donijela je zakonski paket za spašavanje gospodarstva

Država je preuzela na sebe isplatu minimalnih plaća za gotovo svakog drugog zaposlenog u privatnom sektoru, što se u tim razmjerima nije dogodilo ni u ratna vremena. Nije tu bilo ni puno izbora jer jedino država može doći do kapitala u ovakvim kriznim vremenima te ga upravo ona mora što je moguće lakše distribuirati tvrtkama. Val nezadovoljstva potaknula je činjenica da je država samo odgodila, ali ne i otpisala porezne obveze.

Država na mjesec ubire desetak milijardi poreza i doprinosa, što joj je glavni izvor prihoda za socijalne transfere, prije svega mirovine i plaće. Ministar financija računa da bi 60 posto poreza ipak mogao naplatiti od tvrtki i poduzetnika koji i sada imaju posla jer cjelokupna proizvodnja još uvijek nije stala ni u daleko ugroženijoj Italiji, pa ne treba ni u Hrvatskoj.

VIDEO: Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Neke tvrtke uključene u opsrkbne lance trgovina danas možda rade više nego prije jer se dio uvozne robe supstituira domaćom proizvodnjom.

Prva tri dana pokazuju da je interes za državnu pomoć kod isplate minimalne plaće velik te se na listi za isplatu jučer do poslijepodneva našlo više od stotinu tisuća radnika. Iste te tvrtke zatražit će i odgodu plaćanja poreznih obaveza, a ono što u ovoj situaciji treba pohvaliti brza je reakcija administracije koja odrađuje ogroman posao u jednako teškim uvjetima kao i drugi.

Hotelska grupacija Valamar najavila zatvaraanje hotela 'Pauza, Restart' U Valamaru neće biti otkaza, radnicima na pauzi 60 posto plaće

Brojne su državne ustanove smještene u repezentativnim objektima u centru grada koji su stradali u potresu, koronavirus ne štedi nikoga, a priljev novog posla je ogroman! I javni su službenici samo ljudi. Poduzetnici bi isto trebali spustiti loptu i pričekati tjedan-dva da se vladajuća ekipa snađe te korigira u hodu.

Velika je vjeojatnost da će porezna obaveza koja se danas odgodi sutra biti otpisana, suspendirat će se svi mehanizmi po kojima će tvrtke odlaziti u stečaj ako ne budu mogli poslovati. Život na neki način staje na mjesec, dva, tri – vidjet ćemo – ali poslije toga procesi će se vraćati u normalu. Tko nam je sad kriv što nismo stvorili veće rezerve i što smo toliko ovisni o turizmu, no to je tema za kasnije. Sada svima treba strpljenja i sreće

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

 

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar Zarko_Oremovic
  Zarko_Oremovic:

  Cemu nezadovoljstvo? Vlada radi sve u svojoj moci da zadrzi radna mjesta, a logicno je da porez ne moze biti otpisan.

 • Avatar stars
  stars:

  U ovim teskim vremenima trebamo biti slozni i strpljivi, a ne kritizirati jedni druge. To se pogotovo odnosi na opozicijske stranke koje rade pomutnju.

 • Avatar Šipo
  Šipo:

  Poreze bi bez odgode svakako trebali plaćati poduzetnici čija proizvodnja nije stala,nego se čak povećala u ovim kriznim vremenima