Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branka cvitković:

'Strepila sam nad životom svoje prerano rođene kćeri'

Branka Cvitković
Foto: arhiva
1/4
31.08.2013.
u 13:22

Djetinjstvo naše dramske prvakinje nalikovalo je na atmosferu u komediji “Tko pjeva zlo ne misli”. A priznaje da se sa smrću majke Viktorije ne miri ni nakon 15 godina

Netko iznad mene pisao je moju biografiju pa se dogodilo da sam se u glumu zaljubila pripremajući se za zvanje profesorice književnosti za koje sam se odškolovala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – kaže 65-godišnja nacionalna dramska prvakinja i članica HNK Zagreb Branka Cvitković čije je djetinjstvo bilo vrlo slično atmosferi u komediji “Tko pjeva zlo ne misli”.

Vjernost duga 40 godina

– Kao djevojčica kupala sam se na nekadašnjem prekrasnom kupalištu na Savi, sjećam se predivnih izleta na Sljeme, u prirodu, dječjih rođendana po vrtovima i dvorištima i kako su to naše mame fantastično osmišljavale. U to doba učenje i obrazovanje bilo je na prvom mjestu, ali uvijek je bilo vremena i za igru jer je ona vrlo važna. Ni kao odrasli ne smijemo se odreći igre jer smo se onda odrekli nečega u čemu možemo upotrijebiti ono što nas oplemenjuje: maštu, razigranost, naivnost – govori glumica koja je karijeru počela 1969. u kabaretu, preciznije u Satiričkom kazalištu Jazavac (danas Satiričko kazalište Kerempuh) Fadila Hadžića. Kao studentica Filozofskog fakulteta bila je članica Studentskog eksperimentalnog kazališta, a Hadžić ju je uočio u predstavi “Druga vrata levo” i “regrutirao” je u svoj teatar.

– U Jazavcu sam radila dvije sezone i inficirala se kazalištem. Nije mi bilo druge nego otići na prijamni ispit na Akademiju dramske umjetnosti jer sam željela i izvan kabareta. Na drugoj godini studija već sam dobila stipendiju u HNK u Zagrebu i odmah su me ubacili u svoj repertoar, tako da sam toj kući vjerna već četrdeset godina i zbog toga sam sretan čovjek – ističe. No, nikad nije bila ovisna samo o HNK. Ako bi naslutila neki prazni hod, odmah bi “zaokrenula” i neke su je druge uloge pozvale i našle izvan matične kuće. Među njima je i dugogodišnji angažman u Histrionima te onaj u HNK u Osijeku u izuzetno uspješnoj predstavi “Unterstadt” čija je premijera bila lani.

– Balansiram između ozbiljnog i pučkog teatra i s lakoćom skakućem iz žanra u žanr, što mi daje glumačku vitalnost i kondiciju koja mi pomaže da tako dugo trajem – kaže.

Melitina mama zauvijek

Osmijeh joj ozario lice kad smo joj spomenuli da je ljudi i danas prepoznaju po ulozi Melitine mame u seriji “Lažeš, Melita” iz 1984. godine.

– To je tako slatko! Čak me i mlađi naraštaji koji su gledali reprize zovu i žele se upoznati sa mnom. Ladislav Vrgoč, koji je igrao mog sina, danas je operni pjevač u osječkom HNK. Nedavno mi se javio i jako me iznenadio jer se nisam odmah sjetila tko je on, odnosno da je glumio mog debeljuškastog sina Nenada – smije se Branka Cvitković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije