Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Strateški suparnici na jednoj i suradnici na drugoj strani

Bidenova vanjska politika svodi se zapravo na dvije borbe – za demokraciju i za spas planeta od klimatskih promjena
23. travnja 2021. u 10:12 1 komentara 607 prikaza
President Joe Biden speaks from the Treaty Room in the White House
Foto: Andrew Harnik/Newscom/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vanjska politika američkog predsjednika Joea Bidena svodi se zapravo na dvije borbe. Borba za prevlast demokracije kao najpoželjnijeg, najispravnijeg koncepta uređenja društava u svijetu, što je donedavno bilo samorazumljivo, no što je sada suočeno s ozbiljnim izazovom autokratskih vladara i država koje se trude uvjeriti da je njihov koncept vladavine bolji jer je učinkovitiji i stabilniji.

Jadranka Kosor u Jasenovcu odgovarala na pitanja novinara JASENOVAC Kosor u Milanovićevom izaslanstvu na komemoraciji: Mislim da je ovo neki novi početak

Druga je borba za spas planeta od klimatskih promjena. Još u predizbornoj kampanji Biden je najavljivao da će mu u prvoj godini mandata cilj biti organizirati dva važna globalna sastanka svjetskih lidera: globalni demokratski summit, koji se još nije dogodio, ali je i dalje u planu, i jedan summit o klimi. Taj je započeo jučer, makar i virtualnom obliku jer globalna pandemija koronavirusa i dalje hara i drži svijet u svojevrsnom kućnom pritvoru. Ali ta pandemija ujedno može poslužiti i kao podsjetnik svijetu na to koliko velika šteta može nastati ako globalna zajednica ne djeluje na vrijeme da se nešto spriječi.

Nepovratno uništenje klime pretjeranim zagađivanjem, na koje upozoravaju znanstvenici, može svijetu donijeti neizmjerno puno više štete od ove globalne pandemije. U onome što je Biden definirao kao borbu za spas demokracije s jedne strane stojimo mi, koji smo na Zapadu, u NATO-u, u Europi, a dok s druge strane stoje komunistička Kina ili ruski predsjednik koji ima taj komfor da mu je vladavina upravo postala doživotna, a najglasniji oporbenjak mu trune u zatvoru, nakon što je čudom preživio režimski atentat nervnim vojnim otrovom.

Ali u borbi za obuzdavanje ljudski izazvanih klimatskih promjena te linije fronte, koje postoje kad je riječ demokracije ili autokracije, naprosto ne postoje. I dobro je da ne postoje. Narodi i države mogu se razlikovati po tome koji društveni ugovor u biti smatraju najboljim i za koga, ali ne i kad je riječ o tome trebamo li ovaj planet sačuvati ili uništiti. Bez Kine i Rusije ni Amerika ni EU ne mogu voditi borbu za klimu. Strateški suparnici na jednoj i strateški suradnici na drugoj strani.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom