Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.11.2019. u 09:40

Za teža i lošije plaćena radna mjesta uvijek se angažiralo ljude ‘sa strane’

Negdje u ovo vrijeme prije jedanaest godina Sanaderova je Vlada udvostručila broj kvota za strane radnike na oko osam tisuća, što je izazvalo nervozu u sindikalnim krugovima i otpore izuzetno kritične javnosti prema zapošljavanju stranaca. Danas se, gotovo neprimjetno, priprema teren da se udeseterostruči uvoz radne snage u odnosu na 2008. godinu, a jedini koji su javno digli glas protiv predložene kvote za 2020. godinu od 82 tisuće stranaca tvrde da bi je trebalo podebljati!

Hrvatska javnost nije bila ni tada, a nije ni sada pripremljena na dolazak stranih radnika, ali život je učinio svoje. Stranci su naša nova realnost, a kao i u nizu drugih područja gdje politika kaska za stvarnim zbivanjima, Vlada sad pokušava naći prihvatljiv pravni okvir za njihov rad. Činjenica je da Hrvatska tijekom desetljeća nije uspijevala zaposliti vlastitu radnu snagu, ali ni pokriti svoje manjkove (na težim i lošije plaćenim radnim mjestima) čim ekonomiji krene malo bolje, samo što se to ranije rješavalo zapošljavanjem iz susjednih republika. Ni danas se ne bi dizala velika buka da se problem može riješiti slanjem autobusa i emisara u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju ili Kosovo. Slovenija je, kao najrazvijenija, pokupila sve što vrijedi na Balkanu, unatoč sramoti s “izbrisanima” kada je 1992. godine, preko noći, izbacila na cestu 30 tisuća slavenske braće i sestara.

Hrvatska se mogla “krpati” posudbama iz susjedstva dok nije krenulo masovno iseljavanje pa su danas prostori južno od Sutle tužan odraz propalih politika i povijesnih beznađa. Ne postavlja se više pitanje trebaju li ovdje doći neki novi stranci, nego gdje ih naći i kako integrirati da ostanu. Lani je, naprimjer, svaki drugi zaposleni stranac kojemu je dana mogućnost da nastavi raditi odbio produljiti radnu dozvolu. Stranci također traže bolje. Zajedničko europsko tržište otvorilo je velike mogućnosti svima koji su spremni iskoračiti i, da bi ostali na njemu, hrvatska se politika i poduzetnici moraju jako potruditi da kod kuće osiguraju pristojne uvjete za rad.

Ključne riječi

Komentara 2

IG
Igggy
11:20 11.11.2019.

Odlična kolmuna!

MA
Malenkost
10:03 12.11.2019.

Tvorevina Krivoustog se nalazi u rasulu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije