Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Strani radnici naša su nova realnost

Za teža i lošije plaćena radna mjesta uvijek se angažiralo ljude ‘sa strane’
11. studenoga 2019. u 09:40 2 komentara 573 prikaza
Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Negdje u ovo vrijeme prije jedanaest godina Sanaderova je Vlada udvostručila broj kvota za strane radnike na oko osam tisuća, što je izazvalo nervozu u sindikalnim krugovima i otpore izuzetno kritične javnosti prema zapošljavanju stranaca. Danas se, gotovo neprimjetno, priprema teren da se udeseterostruči uvoz radne snage u odnosu na 2008. godinu, a jedini koji su javno digli glas protiv predložene kvote za 2020. godinu od 82 tisuće stranaca tvrde da bi je trebalo podebljati!

SUTRA U VEČERNJEM Što donosi novi zakon o strancima

Hrvatska javnost nije bila ni tada, a nije ni sada pripremljena na dolazak stranih radnika, ali život je učinio svoje. Stranci su naša nova realnost, a kao i u nizu drugih područja gdje politika kaska za stvarnim zbivanjima, Vlada sad pokušava naći prihvatljiv pravni okvir za njihov rad. Činjenica je da Hrvatska tijekom desetljeća nije uspijevala zaposliti vlastitu radnu snagu, ali ni pokriti svoje manjkove (na težim i lošije plaćenim radnim mjestima) čim ekonomiji krene malo bolje, samo što se to ranije rješavalo zapošljavanjem iz susjednih republika. Ni danas se ne bi dizala velika buka da se problem može riješiti slanjem autobusa i emisara u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju ili Kosovo. Slovenija je, kao najrazvijenija, pokupila sve što vrijedi na Balkanu, unatoč sramoti s “izbrisanima” kada je 1992. godine, preko noći, izbacila na cestu 30 tisuća slavenske braće i sestara.

Ilustracija Više od 90 posto Otkriven glavni razlog zbog kojeg stranci izvan EU dolaze u Hrvatsku

Hrvatska se mogla “krpati” posudbama iz susjedstva dok nije krenulo masovno iseljavanje pa su danas prostori južno od Sutle tužan odraz propalih politika i povijesnih beznađa. Ne postavlja se više pitanje trebaju li ovdje doći neki novi stranci, nego gdje ih naći i kako integrirati da ostanu. Lani je, naprimjer, svaki drugi zaposleni stranac kojemu je dana mogućnost da nastavi raditi odbio produljiti radnu dozvolu. Stranci također traže bolje. Zajedničko europsko tržište otvorilo je velike mogućnosti svima koji su spremni iskoračiti i, da bi ostali na njemu, hrvatska se politika i poduzetnici moraju jako potruditi da kod kuće osiguraju pristojne uvjete za rad.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke