Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.09.2019. u 09:18

Akcije pripremaju i vozači javnog linijskog prijevoza i pirotehničari.

Temperature zraka nešto su pale, ali najave prosvjeda i štrajkova ponovno će ugrijati rujan. Zaposleni na Rebru, splitskoj i dubrovačkoj bolnici danas će prosvjedovati pred svojim bolnicama, a sličan je scenarij predviđen samo dan poslije u druge tri bolnice.

Ostanu li vlasti i dalje gluhe na zahtjeve zaposlenih u zdravstvu za povećanjem plaća, bit će to samo uvertira u veliki štrajk, kakav je zadnji put organiziran prije šest godina i trajao je skoro dva mjeseca. Liječnici su sada dali ultimatum Vladi: ne proglase li njihov sindikat do 15. rujna reprezentativnim, što bi dalo legitimitet da i oni pregovaraju, krenut će s akcijama.

No i bez toga, ako štrajk počne, liječnici se mogu pridružiti stupanjem u štrajk solidarnosti. S početkom školske godine štrajk su najavili i potplaćeni srednjoškolski i osnovnoškolski učitelji i nastavnici. Svoju priliku vide u novim obvezama što ih donosi obrazovna reforma jer ona nosi i veću složenost poslova. Ovoga je puta uz zahtjeve zaposlenih stalo oboje ministara, i zdravstva i školstva, zbog čega su zaradili i “packu” od premijera.

Štrajkom prijete i vozači javnih linija, koje su nerentabilne i shodno tome slabo plaćene. Veliki prosvjed pripremaju i pirotehničari, jer zbog lošeg rasporeda razminiranja mjesece provode bez posla a time na minimalcu. Svima je voda došla do grla jer problemi nisu od jučer. Zahtjevi u zdravstvu sada teže dvije milijarde kuna, nakon što Vlada nije htjela pristati na prvotno parafiranih 450 milijuna. Školstvo traži oko 350 milijuna kuna, ali svima se zasigurno neće moći udovoljiti. Samohvala Vlade o suficitu i rastu BDP-a svakako je bila znak sindikatima za jesenske zahtjeve.

Međutim, iako svi u principu traže veće plaće i traže ih opravdano, korijen i zajednički nazivnik svih tih zahtjeva je zapuštenost sustava i nebriga države. Javne i državne službe opterećene su vojskom nepotrebne administracije zaposlene po političko-rodijačkim vezama, koje nitko ne namjerava dokinuti. Naprotiv! Uz njih, kako će se objasniti sindikatima da nema za sve? Bahatim ignoriranjem sigurno ne.

Pogledajte video

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije