Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.12.2014. u 10:01

“Zaustavimo Italiju kako bismo je pokrenuli“, kaže čelnik sindikata UIL, Carmelo Barbagallo. Štrajkovi samo zaustavljaju. Ne pokreću.

Opći štrajk na koji su sindikati, nejedinstveno, pozvali u petak nije socijalni, već politički. Sindikati su nejedinstveni, jer drugi po veličini sindikat (CISL) nije pozvao svoje članove na prosvjed. Najžešća protivnica ekonomskih mjera vlade lijevog centra premijera Mattea Renzija čelnica je najvećeg sindikata (CGIL) Susanna Camusso.

CGIL je sindikat vezan uz nekadašnju komunističku partiju, a danas ga podržava lijeva struja unutar Demokratske stranke, nasljednice KP, premijera Renzija. Renzi ne želi pregovarati sa sindikatima oko zakona, jer kaže kako oni nisu sugovornici. Zakone predlaže vlada i usvaja ih parlament, a sugovornici sindikatima su poslodavci. “Vlada griješi kada isključuje sindikat iz pregovora“, kaže Camusso jer “po mjerama koje pokreće nema na umu prvu stvar koju bi trebala imati: rad“.

Dakle, riječ je o politici, o političkim pogledima na ekonomiju. “Zaustavimo Italiju kako bismo je pokrenuli“, kaže čelnik sindikata UIL, Carmelo Barbagallo. Štrajkovi samo zaustavljaju. Ne pokreću. U ovoj godini bilo je više od 1200 raznih štrajkova. U jedanaest mjeseci bilo ih je više nego cijele prošle godine. Talijanski BNP je u minusu. Dakle, nije pokrenuta proizvodnja. Jer, sindikati ne žele promjene, već zadržavanje tzv. stečenih prava iz jednog starog doba u sadašnjem izmijenjenom dobu. Budućnost pripada hrabrima, onima koji žele promjene. Što je najgore, mnogi političari, posebno s ljevice u premijerovoj Demokratskoj stranci koji bi o svemu godinama samo diskutirali bez donošenja odluka, nisu svjesni da, izgubi li Renzi sadašnju bitku, dolazi zloglasna trojka (EU, MMF i ESB) provesti drastičnije mjere. Poslije mene dolazi “trojka“, upozorio je Renzi.

Situacija je ozbiljna, jer do sada gotovo nijedna mjera koju je predlagala ova vlada nije prošla u parlamentu. U Hrvatskoj se Vlada ne usudi provesti drastične mjere, a oporba ih nema u svojim planovima. Italiju se zastrašuje dolaskom “trojke“, a u Hrvatskoj kao da je svi priželjkuju.

>>Opći štrajk zaustavio Italiju

>>Novi sindikat: Podržite borbu 62 radnika, potrebna im je hrana i higijenske potrepštine

Komentara 1

Avatar EU afrodita
EU afrodita
12:41 14.12.2014.

štrajkali ili ne, reforme se moraju provesti, a oni bi to htjeli spriječiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije