Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.10.2018. u 09:10

Je li prošlotjedni pohod mons. Paula Richarda Gallaghera bio samo šminkeraj ili su od javnosti skriveni pravi motivi i pozadina razgovora s biskupima i političarima, pokazat će vrijeme

Je li prošlotjedni pohod tajnika Svete Stolice za odnose s državama mons. Paula Richarda Gallaghera bio samo šminkeraj ili su od javnosti skriveni pravi motivi i pozadina razgovora s biskupima i političarima, pokazat će vrijeme. No, ono što se moglo vidjeti nije nešto što bi ikoga moglo impresionirati.

Od već poznatih “nitko-ne-zna-kada” odgovora o završetku kanonizacije kardinala Stepinca do nadugačko i naširoko sročena govora o gospodarskim ugovorima Vatikana i Hrvatske, koji je mons. Gallagher izgovorio na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a kojega je 80 posto posvetio svemu drugome po bijelome svijetu osim onome što se izravno tiče samih ugovora. Točnije, kada je o njima na kraju govora i progovorio, naglasio je kako su važne dva pitanja – mirovinskog sustava za svećenike i izgradnja novih crkava.

Dakako, to su važna pitanja, no važnije od njih zacijelo je pitanje povrata imovine, koje godinama stoji na mrtvoj točki. A još je od njega aktualnije pitanje financiranja Crkve iz državnog proračuna. Ne iz aspekta lijevo-liberalnih redova, koji bi Crkvi dokinuli ugovore samo zato da svisne od gladi i ni koricu kruha joj ne bi ostavili, nego se možda o gospodarskom ugovoru moglo razgovarati i iz perspektive Crkve.

Nije, naime, tajna da se u Crkvi, osobito u intelektualno potentnijim krugovima, o ovakvom modelu financiranja Crkve iz proračuna razmišlja kritički već neko vrijeme. Dakako, ne zbog toga da se Crkva ostavi na spomenutoj korici kruha, nego zato što je ovakav model umrtvio crkvene strukture, koje su naučile na redovite prihode iz državnih jasli, što loše utječe na evangelizaciju, jer se visoki crkveni krugovi, materijalno zbrinuti, nemaju potrebe zdušno angažirati u naviještanju Evanđelja današnjem svijetu.

Ugovor je, što je bio i povod Gallagherova govora, potpisan prije 20 godina i tada je predstavljao najbolji model financiranja Crkve od strane države. Em je to bila Crkva osiromašena i ponižena u komunizmu, em stradala u ratu. Tada su se ugovori gledali i kao svojevrstan način kojim je država uspostavljala dobre odnose (čitaj: kontrolu) nad crkvenim vlastima, što je nekome mirisalo i na “državnu crkvu”, neprimjereno slizavanje trona i oltara. No, prema tome modelu, država svake godine Crkvi osigurava oko 350 milijuna iz proračuna, što je nužno za njezine potrebe.

Vremena su se promijenila. Crkva, prije svega, nema potrebu podupirati ovakav državni aparat, koji je opustošio zemlju i sada iz nje iseljava ljude. Crkva se treba distancirati od takvog sustava. Može to učiniti vidljivo upravo na ovaj način da promijeni financijski model, pa da je vjernici tj. građani financiraju iz svojih poreznih olakšica kao što je slučaj u mnogim zemljama. To bi jamčilo Crkvi neovisnost i evangelizatorski polet. A da nije veliki novac u pitanju u prilog kazuje i statistička činjenica od 3,7 milijuna katolika u zemlji, od kojih bi svaki trebao godišnje dati 100 kuna (godišnje!), pa da Crkva dobije isto onoliko koliko dobiva sada. No, mons. Gallagher toga se nije sjetio. Kao ni datuma kada bi Stepinac mogao postati svetim.

Komentara 25

DO
Dolinski
10:16 17.10.2018.

Ako se ukine novac crkvi (s čime bi se mogao složiti), onda obavezno ukinuti i novac i svim ideološki nastrojenim udrugama (a takvih je većina) i onda smanjit poreze za taj iznos

MA
MarijaKnezovic
10:52 18.10.2018.

Kako bi kmecali tek kada bi se crkvi vratila sva imovinai nadoknadena tamo gdje se ne moze vratiti!!!

DU
Deleted user
10:07 17.10.2018.

Nije vrat nego šija! - znači, ne izravno iz proračuna nego da se pruži porezna olakšica, a što prevedeno znači - oni koji ionako plaćaju "svoj" porezni dio, plaćat će onda i više da pokriju nedostajuća financ. sredstva u proračunu na ime olakšica, koje su dakako selektivne. Neovisno o RKC, javnost malo zna da npr. troškove eskadrile F 16 (pola mlrd. dolara) "strckaju" za okvirno 18 mj. kojekakve nevladine organizacije i udruge (NGO) koje usprkos izričitoj kategorizaciji da su "nevladine" primaju ogromne dotacije iz proračuna na god. razini. U surovoj zbilji, jednima se bukvalno guli koža s leđa porezima - e da bi se kasnije taj novac radosno i velikodušno davao za kojekakve udruge i organizacije koje ponekad nemaju ni knjigovodstvo nego karticu u bankomat, gotovinu izvučeš van i onda na plac i kavicu s njome (čast iznimkama poput HGSS). Ili se sufinanciraju POS stanovi - vele da priječi iseljavanje to sufinanciranje, ali istim tim novcima ostalih poreznih obveznika koji ne dobiju stamb. prostor u konačnici nego idu u tuđinu, obeshrabreni. Res publica - to je republika (Hrvatska) i kad se prestanu iz poreza financirati kojekakve privatne prćije i udruge te stanogradnja, tek onda ćemo imati javne financije za uzor...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije