Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovinska razmjena

Što možemo prodati najbrže rastućem gospodarstvu?

Veleposlanica Narodne Republike Kine u Zagrebu NJ.E. Deng Ying.
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/4
14.07.2014.
u 18:00

Kinezi vole naše drvo, kožu, kamen, ali ni fine kapljice nisu im mrske

Iako na većini proizvoda koje kupimo piše "made in China", i Hrvatska ponešto izvozi u tu veliku i moćnu zemlju.

Doduše, naš je izvoz u Kinu deset puta manji nego što iz nje uvezemo, ali to najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo u Hrvatskoj je ipak našlo partnera pa smo od 2003. do 2009. godine Kini od svih republika bivše Jugoslavije bili najveći trgovinski partner.

Hrvatska je prošle godine u Kinu izvezla roba i usluga u vrijednosti 434 milijuna kuna, dok je uvoz iz te zemlje iznosio čak 4,4 milijarde kuna. Naša robna razmjena nešto je usporila nakon 2009. jer smo, kao i cijeli svijet, bili pogođeni krizom, a njene posljedice i dalje osjećamo. Ukupni volumen trgovinske razmjene lani je tako iznosio nešto manje od pet milijardi kuna.

Kad je riječ o "artiklima" iz Hrvatske, Kinezi su, prema podacima njihova veleposlanstva, zainteresirani za drvo, kožu, kamen, aluminij i brodove. Iz Kine u Hrvatsku najviše pak uvozimo odjeću, tekstil, obuću, televizore, kompjutore i ostalu elektroniku.

Hrvatska i Kina, osim trgovinske razmjene, suradnju ostvaruju i na području znanosti, tehnologije, turizma... Kineski grad Chongqing i Dubrovnik te Dubrovačko-neretvanska županija kao i Hangzhou i Split utemeljili su prijateljsku suradnju. U idućih pet godina Kina će osigurati 200 stipendija hrvatskim studentima, a već je odobrila 13 stipendija studentima koji će ove jeseni početi studij na nekom od kineskih sveučilišta.

Ovog ljeta 20 osnovnoškolaca i srednjoškolaca u Kini pohađa ljetni kamp.

>>Merkel traži od Kineza da više kupuju, a manje kradu patente

Komentara 9

ZA
zagorjedotokia
20:45 14.07.2014.

Mogli bismo im, recimo, prodat naše ekonomske analitičare koji nikad tvornicu nisu vidjeli ali znaju kako se vodi i upravlja njome, mogli bismo im mogli prodati pravnike koji zakone napisati neznaju, mogli bismo im prodat političare koji su ministri bez dana radnog staža prije...a sve u dogovoru sa USA i NATO paktom. Učinak će biti na Kinu kao da su ovi bacili jedno 5oo atomskih bombi!

LO
lojtra1
18:46 14.07.2014.

Prodajmo im komunjare !!

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
19:37 14.07.2014.

nemremo im prodat niš, kad svi u Hrvatskoj od pameti bježe kao od vraga....pa kak bi im nekaj pametnog prodali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije