Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.10.2019. u 09:44

Danas na principu sličnom našem renesansnom trgovcu Benku funkcioniraju i mirovinski fondovi i Warren Buffet

Diplome, tečajevi, studiji iz područja financija su sveprisutni što govori o važnosti poznavanja barem osnova ekonomije i računovodstva. Jedna od lekcija, možda i temeljna u praktičnom smislu, je opis dobrog poduzetnika, računovođe ili trgovca. Ne radi se samo o osobi koja dobro barata brojkama, već o zaokruženoj osobnosti koja primjećuje svijet oko sebe, radi na stvaranju mreža, čita i kontinuirano se obrazuje. Prije šest stoljeća iste pretpostavke za dobrog trgovca iznio je Benedikt Kotruljević/Benko Kotruljić, dubrovački trgovac i pisac.

Dok je kod nas Kotruljić uglavnom zaboravljen, medijski najprisutniji povjesničar današnjice Nial Ferguson, ga smatra pretečom globalizacije, moderne ekonomije i kozmopolitske klase. Kotruljićev rukopis o knjigovodstvu manje je priručnik, a više tekst o vrlinama, stanju na europskim tržištima, povijesnom i suvremenom razumijevanju trgovine.Sam se nakon prekida studija u Bolonji vratio u Dubrovnik da bi, razočaran niskom razinom naobrazbe u rodnom gradu, uspostavio standard poslovanja – tri desetljeća prije Luce Paciolija piše o sistemu dvojnog knjigovodstva, a tri stoljeća prije Adama Smitha i Davida Ricarda opisuje apsolutne i komparativne prednosti.Ono što knjigu čini relevantnom i danas je opis poduzetnika koji svojim stilom života i izobrazbom odgovara renesansnom čovjeku.Arhetipski poduzetnik danas je prekinuo studij i pod krilaticom “padni brzo, padni često” stvara kompanije iz mladenačkih ideja.

Nasuprot tome stoje svi s vrhunskim diplomama koje certificiraju njihovo znanje o uspješnom poduzetništvu. Taj idealni renesansi trgovac ne nalazi se isključivo niti u jednoj od navedenih kategorija koje pregrubo ocrtavaju konture uspješnog poduzetnika.Neki će u prvoj kategoriji tražiti alibi za manjak formalnog obrazovanja zaboravljajući da je taj prekinuti studij bio na Stanfordu ili Harvardu, ne lokalnom tečaju za komunikacije.

Druga kategorija pak pati od kritika da daje case studyje bez praktičnog znanja bez alata pomoću kojih bi student mogao implementirati teoretsku podlogu. Po svemu, Benko Kotruljić pripada prvoj kategoriji vizionara. Sam je diversificirao rizik ulažući dio u vunu, dio u svilu, a sve to financirajući srebrom iz bosanskih rudnika. Danas na sličnom principu funkcioniraju i mirovinski fondovi i Warren Buffet. Ono što ga izdvaja, slično kao i svakog uspješnog trgovca danas, je sposobnost primjećivanja promjena, spajanje znanja iz različitih sfera, poznavanje globalnog tržišta i preferencija kupaca. Taj dio znanja nemoguće je dobiti bez vlastite znatiželje i rada na sebi. Dok Kotruljić piše o neshvaćanju sugrađana i potpunom nerazumijevanju principa knjigovodstva u 15. stoljeću, opisuje i današnju situacije minimalnog obrazovanja, a maksimalnih očekivanja.

Posljedično, produciramo nesposobne kadrove koji bez strpljenja i načitanosti doslovno žive krilaticu “padni brzo, padni često”. Tako povijesna lekcija našeg, a svjetskog, renesansnog trgovca govori o nepromjenjivosti karaktera, ali i daje vitalne upute za istraživanje dobrog trgovca danas.

VIDEO Dejan Kovač u studiju Večernjeg lista

Komentara 3

MO
moškov
11:30 17.10.2019.

dvojno knjigovodstvo .....

SZ
slaven.zadravec
11:11 17.10.2019.

Čiji naš? Sva djela napisao na talijanskom ili latinskom, većinu života proveo u Napulju, sam se potpisivao kao Benedetto Cotrugli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije