Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Što je nama naš Dunav, koji smo preplivali te noći u pjesmi

Dunav je tu, dio nas, naše kulture i našeg identiteta, u pjesmama mnogih pjesnika. Spojite te pjesme sa slikom i mirisom
25. veljače 2021. u 08:10 4 komentara 902 prikaza
Banja Luka odala počast Balaševiću
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Smrt Đorđa Balaševića i emotivne reakcije tolikih ljudi kojima se njegova pjesma urezala u život mogu otvoriti i ovo pitanje: što je nama, zapravo, Dunav?

Zagreb: Sabora nastavio sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o otocima izvadio ih na klupu Arsen Bauk na sjednicu Sabora stigao s mandarinama za Balaševića

Hrvatska je jedina država u EU koja je i mediteranska i podunavska, istovremeno vezana uz te dvije velike geografske odrednice Europe i europske kulture, no Hrvatska se prema tom Dunavu odnosi s distancom. Svi smo mi doživjeli svoju “noć kad sam preplivao Dunav” u Balaševićevoj pjesmi, koja se pjevala i u divnim spontanim oproštajima od panonskog mornara na trgovima i ulicama hrvatskih gradova koji su ga obožavali i koji će ga obožavati, ali dobru posvetu velikom dunavskom pjesniku možda ćete učiniti ako posjetite, osjetite i zaista preplivate Dunav.

Dobro ne baš cijelom širinom, ali vukovarska ada je, primjerice, sasvim dovoljna. Pa ipak, tu vukovarsku adu ljeti posjeti manje gostiju iz ostatka Hrvatske nego što se ukupno nađe svih dunavskih motiva u svim Balaševićevim pjesmama. OK, možda ako ne računamo Varaždince koji se svakog ljeta spuštaju čamcima Dravom i Dunavom do mjesta na kojem su se borili za slobodu.

373.000 pregleda u 5 dana Nakon smrti Đorđa Balaševića, ova njegova pjesma najslušanija je u Hrvatskoj, BiH i Srbiji

Balašević je, naravno, napisao jednu od najdubljih pjesama o stradanju Vukovara (Čovek sa mesecom u očima), ali u prigodnim člancima u hrvatskim medijima o tome koje je sve hrvatske gradove i sela spominjao u svojim pjesmama kroničarima je promakla ona njegova stara (ne i tekst, izvedba) “Tri vrške u Vukovaru, Dunav pun neba teče”...

Kad se pitamo što nama znači naš Dunav, ne mislimo naravno samo na Vukovar, koji ima posebno mjesto u svijesti nacije. Bilo gdje da odete od Batine do Iloka možete osjetiti to o čemu pjevate kad pjevate o noći kad ste preplivali Dunav. Ali, opet, Michelinova zvjezdica dodijeljena nekom restoranu u Hrvatskoj privući će puno novih gostiju u taj restoran, ali kad se to dogodi nekom hrvatskom restoranu uz Dunav, kao što se dogodilo u Iloku, onda to izostane.

Hrvoje Horvat Đorđe Balašević ostao je neokrunjeni kralj do kraja, bez obzira obožavali ga ili ne

Cijeli Zagreb pojuri prema Istri zbog Michelinove zvjezdice ili filmskog festivala. Ni približno toliko prema Dunavu zbog iste stvari. A Dunav je tu, dio nas, naše kulture i našeg identiteta, ma koliko mu mi kao narod katkad okretali leđa. Teče, itekako teče u Balaševićevim i pjesmama svih drugih pjesnika od Dragutina Tadijanovića do Generala Wooa. Sjetite ga se barem ove godine i spojite te pjesme sa slikom i mirisom.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • Avatar Cornelius
  Cornelius:

  Jel bude barem jedan dan u godini na ovom, navodno hrvatskom, portalu bez srbovanja? Dosadili ste i Bogu i vragu sa tim vašim zapadnim turčinima, sa vašim blablaševićima, džokovićima, kučićima... Jel u tom mediju ima barem jedna osoba koju je ... prikaži još! sram zbog tog srbovanja?

 • Avatar močuga
  močuga:

  Ovo je već dijagnoza....

 • Avatar biga22
  biga22:

  Granica!!!!