Naslovnica Premium Kolumne

Što je bolje: U dom za nezbrinutu djecu ili u gay obitelj?

Novi Zakon o udomiteljstvu se piše po populističkom sistemu “oni su manjina, pa idemo na ruku razmišljanju većine”, iako je vrijednost socijalne države upravo briga o manjinskim skupinama.
16. kolovoza 2018. u 20:21 74 komentara 4539 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Kad vidimo da netko u parku tuče svoje dijete jer je bilo neposlušno, okrenemo glavu. Ne tiče nas se. Kad čujemo urlanje i metež u susjedovu stanu, nadamo se jedino da će brzo proći.

diskriminacija U svijetu političara priča se o natalitetu, u stvarnosti šef ženama kaže: Abortus il’ otkaz

Obiteljsko nasilje toleriramo kao neki narodni običaj. Međutim, na samu pomisao da homoseksualni par pruži dom djetetu koje je iz tko zna kojeg razloga ostalo bez obitelji ili je nikad nije ni imalo, e tu skačemo na zadnje noge: Ne može, ni za živu glavu! Najednom smo kompetentni za psihosocijalnu procjenu na neviđeno. Ne želimo o tim ljudima znati ništa jer podatak o njihovoj seksualnoj orijentaciji jedini je relevantan i zasljepljuje nas za svaku suvislu misao. Ne pada nam na pamet razmišljati o tome što znači ostanak u domu za nezbrinutu djecu, naprema vlastitoj sobi u sigurnom domu s ljudima koji su se odlučili biti obitelj.

Tuča INCIDENT Kaos na Pagu: Potukli se gosti s vlasnikom kafića, djeca vrištala

Ovakav način razmišljanja stvara klimu kojoj se i slabi političari, donositelji odluka, ne usuđuju protiviti da ne bi razljutili svoje glasače i zaljuljali svoje fotelje. Idu joj niz dlaku pa donose zakone koji su diskriminirajući, u kontradikciji s ljudskim pravima i s drugim hrvatskim zakonima. Tako sada životne partnere i neformalne životne partnere, odnosno gay parove koji su, prema važećem zakonu Republike Hrvatske, ozakonili svoju vezu i one koji žive zajedno dulje od tri godine, i koje Europski sud za ljudska prava i Ustavni sud RH smatra obiteljima, guraju na marginu i izostavljaju ih kod nabrajanja tko sve može udomiti djecu. Udomiti, ne posvojiti.

Urušio se vijadukt u genovi NEVJEROJATNA SREĆA Hrvatski vozač: Da sam stao, sigurno bih poginuo

Novi Zakon o udomiteljstvu se piše po populističkom sistemu “oni su manjina, pa idemo na ruku razmišljanju većine”, iako je vrijednost socijalne države upravo briga o manjinskim skupinama. Kao prema zanemarivoj manjini, zakonodavac tu postupa i prema djeci u domovima. Usprkos namjeri da se poveća broj udomitelja i isprazne institucije, udomitelji ne mogu biti gay parovi, koliko god obrazovani i spremni za brigu o djeci bili. Znaju i sami zakonodavci da će time makar jednom djetetu uskratiti dom. Ali ne žele riskirati svoje fotelje.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Deleted user:

  Homoseksualna zajednica nije nikakova obitelj....

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Kakvo je to glupo pitanje dok ima 1000 bracnih parova koji zele prisvojiti djecu?

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Djeca nisu tu da bi zadovoljili zelju gejeva da budu jos ravnopravniji i da dobiju ono sto bioloski ne mogu. Djeci trebaju otac i majka.