Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Što će biti kad presuši bazen radnika i u susjedstvu, tko će raditi?

Možda je Željka Josić odlična liječnica, ali koje kvalifikacije ima da se bavi demografijom, iseljavanjem sugrađana!?
11. kolovoza 2020. u 14:01 1 komentara 1761 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nevjerojatna je lakoća kojom se politika odnosi prema iseljavanju hrvatskih državljana jer se i lani odselilo više od 40 tisuća ljudi. No, zašto bi to bilo u fokusu politike kad mala Hrvatska ima rješenje za velike demografske probleme. A rješenje je, očito, doseljavanje jeftine radne snage iz susjednih zemalja, potom iz Azije jer neće se u Hrvatsku doseljavati građani iz uređenih država Europske unije i obrazovani iz svijeta kad nama ionako trebaju samo kuhari, konobari, spremačice, građevinski radnici i ponešto radne snage u poljoprivredi.

Dom za starije u Koprivnici Kako stari Hrvatska Sve više cijene i niži standard: Nužna hitna reforma skrbi starijih

Lani se u Hrvatsku doselilo gotovo 28.000 tisuća stranaca i manje od 10 tisuća naših državljana. Gotovo trećina doseljenih stranaca je iz Bosne i Hercegovine, zatim najviše useljenika imamo iz Srbije, Kosova, Azije.... Ako smo po standardu na dnu Europske unije, barem se možemo tješiti da smo, izuzev od Slovenije, bolji od ostalih iz bivše države jer k nama se, nakon što je presušio bazen hrvatskih državljana u Bosne i Hercegovine, najviše doseljavaju Bošnjaci i Srbi iz BiH te državljani Srbije. A hrvatski građani i dalje najviše odlaze u Njemačku i Austriju.

I dok uređene zemlje čine sve da zadrže kapital, svoje mlado stanovništvo, i planiraju, u skladu s razvojem zemlje, uvoz radnika od kojih su im najpoželjniji mladi i obrazovani, mi nemamo nikakvu migracijsku politiku. Kad već politika nije uvela reda u državi i zaustavila iseljavanje, preostalo joj je jedino da ukine kvote na uvoz radnika. No, što će biti kad presuši bazen radnika i u susjedstvu? Ubrajamo se u najteže demografski pogođene nacije, a nemamo, kao Njemačka, savezni ured za migracije, niti imamo, kao Danska, ministra za migraciju koji prati integraciju useljenika u dansko društvo i sukladno tome donosi mjere.

Udruga obitelji s troje ili više djece 'Iznenađeni smo što briga za obiteljima neće biti u nadležnosti niti jednog ministarstva'

Nemamo više ni Ministarstvo za demografiju, nego Središnji državni ured za demografiju i mlade, a državnom tajnicom, pokraj svih demografa, imenovana je bivša zastupnica i liječnica Željka Josić. Možda je Josić odlična liječnica, ali koje kvalifikacije ima da se bavi demografijom, iseljavanjem sugrađana, problemima na tržištu rada koji ga potiču i doseljavanjem stranaca!? Članstvo u Odboru za mlade, obitelj i sport nije dovoljna referenca.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva