Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORIS BECK

Stari pozdrav ljevice u novom ruhu: Djeca fašistima – seks narodu!

Zagreb: Vrtić zatvoren na dva tjedna jer je jedno dijete zaraženo koronavirusom
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
27.06.2020.
u 20:09

Većina Hrvata ne može zamisliti svijet bez lako dostupnog abortusa. Oslobođenje od djece kod nas je toliko uspješno da smo peta najstarija zemlja na svijetu i zato su mi abortusne kampanje apsurdne – kao da tuberkulozni bolesnik, u zadnjoj fazi bolesti, traži pravo da ga polijevaju hladnom vodom

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček održala je govor na obilježavanju Dana antifašizma i povukla ravnu liniju od partizana do današnjih boraca za prava seksualnih manjina i pobačaj – sve je to isti antifašizam. Moram joj reći da je s prvim debelo promašila.

Revolucionari su homoseksualnost smatrali buržoaskom dekadencijom, a ni buržoaziji ni dekadenciji nije bilo mjesta u komunističkoj utopiji. U mnoštvu poratnih tragedija Kristini Ikić Baniček promaknuo je homofobni progon velikog nadrealističkog pisca, ujedno i antifašista Radovana Ivšića. Zabranjivan i otpuštan, izložen partijskom linču, morao je emigrirati u Pariz i tako se izbavio iz totalitarnog raja. No nije posve pogodila ni s pobačajem. Jedan čitani hrvatski portal, koji zdušno promiče neograničeno pravo na abortus, ovih je dana objavio pola stoljeća stari članak uglednog “Vjesnika u srijedu”.

Bilo je to 1969., kada je socijalistička Jugoslavija donosila turboliberalan zakon o abortusu koji je i danas na snazi, a kada je Biskupska konferencija uzalud pokušavala izboriti da se barem prizna priziv savjesti katoličkih liječnika. Brojke su u tom članku zastrašujuće: na 1000 poroda u Jugoslaviji bilo je 400 pobačaja, u Italiji 800, u Francuskoj 1200. U tom napisu iz VUS-a najzanimljivije su dvije izjave tadašnjeg pročelnika Ginekološke klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu doc. dr. Branka Rajhvajna. Na jednom mjestu kaže da je pobačaj medicinski problem: “Kao liječnici mi smo apsolutno protiv njegove daljnje liberalizacije”, a na drugom: “Uredba o prekidu trudnoće, koju upravo treba prihvatiti, daje preširoke mogućnosti za vršenje pobačaja. U prijedlogu stoji da je prekid trudnoće pravo žene. Smatramo da je takva formulacija preširoka i stavili smo rigorozne primjedbe na taj prijedlog.” Dakle, čak se i u socijalističkoj klinici i u režimskim novinama – antifašističkim, rekla bi Kristina Ikić Baniček – protivilo liberalizaciji pobačaja i tvrdnjama da je to “pravo žene”.

Avaj, Partija je abortus pustila iz boce kao duha i uvela “pravo žene”, a otada je prošlo 50 godina i oboje je postalo nacionalna nematerijalna baština – generacije su odrasle računajući na seks bez natalitetnih posljedica. Ne samo žene nego i muškarci oslobođeni su tereta potomstva, najprije da bi mogli graditi socijalističku budućnost, a potom da budu na raspolaganju kapitalistu. I ne daju to pravo! “Pravo žene” ovih se dana brani vulgarnom kampanjom u kojoj žene pokazuju srednji prst protivnicima pobačaja, a u nju su se uključili i takvi intelektualni i moralni kapaciteti poput Severine i Kolinde Grabar-Kitarović. Neće to reći tim riječima, ali radi se o pravu da se nema djece.

Međutim, to je pravo izboreno – pola stoljeća beskonačnog pobačaja i kontracepcije učinilo je seks bez djece ne samo normalnim nego i obveznim. Većina Hrvata više ne može zamisliti svijet bez besplatnog i lako dostupnog abortusa. Oslobođenje od djece kod nas je toliko uspješno da je Hrvatska peta najstarija zemlja na svijetu po dobnoj strukturi i zato su mi abortusne kampanje apsurdne – kao da tuberkulozni bolesnik, u zadnjoj fazi bolesti, traži pravo da ga polijevaju hladnom vodom. Budući da se svaki čovjek mora roditi, u Hrvatskoj nema ljudi, i svake godine imamo trideset razreda prvašića manje. Zato nema majstora, doktora, kuhara, vozača, bolničara, profesora, a i bit će ih sve manje. S velikim zanimanjem zadnjih dana pratim promenadu osloboditelja ženskih tijela po portalima i društvenim mrežama. Strasno brane prevladavajuće mišljenje nacije, a to je da djecu ne treba rađati.

Sa samouvjerenošću onih koji pripadaju većini proglašavaju svoje stavove naprednim, liberalnim i antifašističkim – pri čemu je, zaključujem, rađanje i skrb o djeci nazadno, zatucano i fašističko. Ali siguran sam da svi oni priželjkuju zdravu i dugu starost, a u toj starosti očekuju doktoricu da ih pregleda, bolničarku da im da injekciju, magistricu da im izda lijek, vozača da ih preveze u dom umirovljenika, sobaricu da im namjesti krevet, kuharicu da im radi ručak, portira da ih čuva – uzimajući zdravo za gotovo da su svu tu djecu, njima na uslugu, rodile neke nazadne, zatucane i fašističke majke. “Djeca fašistima – seks narodu!”, tako bi trebao glasiti stari pozdrav ljevice u novom ruhu.

Antifašisti abortusa pridržavaju sebi pravo da slobodno rade i razvijaju se, a neka drugi dirinče oko dječurlije, pamte njihove rođendane i OIB-e, plaćaju pripreme za maturu i strepe noću dok se ne vrate iz narodnjačkog kluba. U socijalizmu se to zvalo izrabljivanje čovjeka po čovjeku. Ali tada su još ljudi razmišljali svojom glavom.

Komentara 4

DU
Deleted user
21:26 27.06.2020.

Mislim da su sad antifašisti načisto što se tiče homoseksualnosti - bilo je početnih trzavica, ali su sada borci za prava seksualnih manjina. Uz to u Jasenovcu su se tlačili gay, a partizani su bili protiv jasenovačkog koncentracijskog logora... Ne znam nisam stručnjak, povjesničar ali mi se čini da su ipak antifašisti više za ljudska prava nego ostali, koji ih nekako žele omalovažiti

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
21:27 27.06.2020.

Cijela paradigma oko pobacaja ce se totalno promijeniti i to vrlo skoro, mozda vec u iducih desetak godina. Glavni argument ovih sto zagovaraju “pravo na izbor” (u stvari pravo na ubojstvo) jest da “to” nije dijete nego “nakupina stanica”... paa tako i struka dozvoljava pobacaj do 12. tjedna trudnoce pod opravdanjem da “to nije sposobno za zivot izvan tijela majke” pa time onda valjda i nije zivo bice. Dakle, postoji djevojcica koja se zove Lyla Stensrud, danas ima 6 godina i poznata je po tome sto je rodjena u 21. tjednu trudnoce sa samo 410 g i - prezivjela. Danas je normalno dijete, i medicinsko cudo, jer je prva koja je pomakla granice tamo gdje nitko prije nje nije. Dakle, Lyla se rodila samo 9 tjedana nakon zadnje granice za legalan pobacaj. Medicina je danas toliko napredna, kao i biotehnologija, da ce tih devet tjedana u doglednoj buducnosti sigurno pasti na nulu, a gotovo sam siguran, da ce mozda u predvidivoj buducnosti za recimo 20-30 g biti moguce u potpunodti iznijeti gestaciju od zaceca do poroda u simuliranim uvjetima, POTPUNO izvan tijela majke. Dakle pitanje pobacaja dobit ce jednu sasvim novu dimenziju i to je nesto sto neminovno dolazi. A dok smo tu gdje smo, pitanja treba li pobacaj dozvoliti u ovom ili onom specificnom slucaju su promasena. Pobacaj ili jest ubojstvo, ili nije. Ako jest, nije opravdan ni u kojem slucaju. A promjena paradigme o kojoj sam gore govorio, dat ce konacan odgovor na to pitanje jednom zauvijek.

LL
lijepa_li si
21:53 27.06.2020.

većina hrvata ne može zamisliti svijet bez lako dostupnog abortusa...kako lagano b.b. spušta galamđijama. uvijek za život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije