Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.07.2015. u 12:00

Što nudi HDZ koji hoće vlast preuzeti? Primjerice, žestoko su protiv ukidanja županija! Nije li to samo jedan od znakova da će uhljebljivanje i dalje biti u modi?

Zanimljivi su ti stranci, kako nas gledaju, promatraju, procjenjuju... I prije svega – ne razumiju nas. Zoran Milanović i ekipa rade punom parom, ne zna se tko više od njih sjaji od sreće, frcaju hvalospjevi, Maras je počeo mantrati o uspjesima Vlade čak i jače od proročki orijentiranog Grčića... Sve nam se čini da nam Milanović i njegovi stvaraju raj na zemlji. A mi nikako da im povjerujemo.

I sve bi bilo super da nema tih stranaca koji to ne vide tako, koji Milanoviću neprestano šalju nove opomene, ali i oporbi. I nama nanovo pokušavaju time otvarati oči, da se ne bismo opustili u prividnom Milanovićevu raju. No Milanović i ekipa kao da su opijeni vlastitim pozicijama, slavom, moći, ne zarezuju oni nikoga, pretvaraju se u teške nacionaliste. Najnoviju pljusku Vladi teških napuhanaca i nesposobnjakovića opalila je kreditna agencija Standard&Poor’s, koja je snizila izglede hrvatskom kreditnom rejtingu sa stabilnih u negativne, koji je i ovako već pod oznakom „smeća“. U rangu smo s Paragvajem i Gvatemalom! Što to stranci vide, a nama Vlada mulja, skriva?

Problemi su vrlo jednostavni. Analitičari ove agencije, koji nisu usamljeni, jer na to upozoravaju i domaći stručnjaci već dugo, ističu da je teret javnog duga za Hrvatsku sve veći dok su ekonomske i fiskalne reforme „mlake“. Zatim, da će se zaduženost opće države, kao udio u BDP-u, nastaviti povećavati na više od 90 posto u 2016., nakon što je udvostručena od 2008. godine. I što je najvažnije, nije ovo samo pljuska Vladi, nego i opomena oporbi, kad se navodi i ovo: „Nakon parlamentarnih izbora, koji moraju biti održani do veljače iduće godine, analitičari S&P-a predviđaju značajan rizik da bi politički odgovor na rast dugova i spremnost za reforme mogao biti nedovoljan da preokrene rastuću zaduženost bez snažnih mjera. To bi izazvalo daljnje sumnje u sposobnost političkih institucija da provedu učinkovite politike koje bi rezultirale održivim javnim financijama i podržale uravnotežen gospodarski rast.“

S&P navodi da su rejtinzi ograničeni zbog slabe perspektive rasta gospodarstva te prevelike i neučinkovite uloge javnog sektora u gospodarstvu zbog neprovedenih strukturnih i fiskalnih reformi. Dodatno, visoka i rastuća zaduženost javnog sektora, djelomično zbog gubitaških državnih poduzeća, ugrožava dugoročnu održivost javnih financija. Analitičari agencije smatraju da će predizborne mjere u prvoj polovici ove godine – kao što je promjena stopa poreza na dohodak, opraštanje dugova najsiromašnijima, kao i vrlo spore reforme u državnim poduzećima – poremetiti planove konsolidacije u ovoj godini i vjerojatno imati negativne posljedice na proračun u idućim godinama.

Ali ne trebaju nama to poručivati stranci. O tome već svatko upućeniji i kod kuće zna kuda vodi ovakva politika Vlade. Umjesto da učimo na grčkom scenariju, mi mu idemo ususret. Koliko je Milanović nesposoban i koliko mu uopće nisu jasni najobičniji parametri, dovoljno govori njegova najnovija izjava kako „Grčka pokazuje da je dobro što nismo radikalno rezali“! Izjavi tako nešto i ostane živ! Stranci ne vide reforme, Milanović se njima hvali. Je li to fatamorgana, sunčanica?

Vladajući se hvale provedenim reformama kojih nema, a oporba se boji najaviti reforme. Tko je tu lud? Hoće li nam itko konačno jasno i bez fige u džepu obećati reformu države, smanjenje duga, poreznog opterećenja, birokracije? Populizam i zaduživanje, to je sve što ljevica danas može ponuditi. Što nudi HDZ koji hoće vlast preuzeti? Primjerice, žestoko su protiv ukidanja županija! Nije li to samo jedan od znakova da će uhljebljivanje i dalje biti u modi? Državni aparat i utjecaj države na život i ekonomiju treba svesti na minimum. Socijalizam koji imamo i nakon pada socijalizma ubija državu i sve nas. Ali tko će ubiti socijalizam kad je on još mnogima u glavi, u glavama političara svih boja i birača? Tako se vrtimo u začaranom krugu i paralelno propadamo.

Komentara 18

UI
Uvijek_iskreno
12:20 20.07.2015.

Ovo je najgora vlada ikad, nikada više sdp neće dobiti izbore.

UI
Uvijek_iskreno
12:19 20.07.2015.

Ne rade oni ništa, zato će izgubit izbore.

Avatar zabadalo5
zabadalo5
12:40 20.07.2015.

Ovo je najgora Vlada u hrvatskoj povijesti i kao takve ćemo ih zauvijek pamtiti! Vrijeme je da odu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije