Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Srednjoškolci vjeruju da ih čeka svijetla budućnost, ali ne ovdje

Srednjoškolci očekuju da će u 23. godini završiti studij, zaposliti se i osamostaliti
05. lipnja 2018. u 10:12 5 komentara 738 prikaza
Norijada
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Kada 53 posto od ukupno 13.301 srednjoškolca, među kojima su i oni koji su tek počeli svoje srednjoškolsko obrazovanje, na pitanje koje je za njih najpoželjnije mjesto za život i rad odgovori: “Ono izvan Republike Hrvatske”, nema druge nego pognuti glavu.

Ilustracija PORAŽAVAJUĆE BROJKE Demografska katastrofa: Iz Hrvatske iselilo više od 20 000 djece!?

Tom će porivu, čini se, prvi pribjeći roditelji, nastavnici i svi oni koji su “zaglavili” između hrpe dosadašnjih obećanja i još pokoje nade u promjene, ali ne i oni koji su odgovorni – provoditelji politika, kako obrazovnih tako i demografskih.

Oni će i dalje po svome pa, ako su birani na izborima, onda valjda i znaju najbolje pa potrebu da pognu glavu i zasrame se zbog izjava i planova naših srednjoškolaca neće ni imati.

A trebaju biti svjesni da su odgovori srednjoškolaca diljem Hrvatske, koji tek trebaju izaći na tržište rada, nokaut njihovoj “pameti”. Jer za njih nismo učinili ništa, nismo im pokazali perspektivu, nismo im otvorili mogućnosti i teško ćemo, čak i u budućnosti, udovoljiti njihovim željama koliko god im prezentirali da, eto, samo što nismo krenuli barem s reformom obrazovnog sustava. Jer oni očekuju da će već u 23. godini završiti fakultete, zaposliti se i osamostaliti. Ali ne tako da jedva spajaju kraj s krajem. Ako to ne mogu dobiti ovdje – otići će. Jednostavno je, jer njih 55,1 posto za sebe očekuje pozitivnu, a njih 31,4 posto vrlo pozitivnu budućnost.

vinkovački SDP Gradski SDP: Vinkovci u četiri godine ostali bez više od 9.000 stanovnika

I o odlasku ne govore tek tako pa su najglasniji među onima koji misle da najpoželjnije mjesto nije Hrvatska upravo odlični učenici, a uzmemo li u obzir samo one koji su u gimnazijama, u takvom stavu prednjače matematičari. Uvjereni su naši mladi i danas da su za upis na fakultet prije sposobnosti učenja važnije druge sposobnosti – snalažljivost i veze.

A učenicima koji se odlaska ne boje doista nije dovoljno ponuditi eksperimentalne izmjene koje se tiču tek pokojih predmeta u pokojim razredima s nastavnicima koji su se na brzinu pripremali. Nije dovoljna ni obvezna informatika...

Norijada
1 / 24
Norijada
Blaženka Divjak Profesor ima optužnicu Ministarstvo zatražilo inspekcijski nadzor zbog slučaja pedofila u školi Škola u Sopotu Uzbuna u Sopotu Pijan došao voziti petaše na izlet pa ga ispred škole policija kaznila
Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • kesizubac:

    Za svijetlu budućnost treba pljunuti u dlanove i zasukati rukave......, a ne očekivati njen dolazak......

  • zovgrdelina:

    ..to je ta strategija drugova franje gregurića,nikice valentića,borislava škegre i pionira malenih-skojevaca/ki, jace kosor,milanovića,plenkovića..prokaži,oblati,slaži,u konačnici ukradi..tko je sljedeći..??

  • Tomisl:

    Mladi danas nemaju radne navike ,svi bi za pisaci stol i racunalo i odmah super placu a kad se treba uznojit onda je bolje pobjeci van . I u BOGATOJ njemackoj ima druga strana ; 330 tisuca domacinstava kojima je ... prikaži još! iskljucena struja , pucke kuhinje , onih koji rade na 2-3 radna mijesta da bi mogli prezivijet , onih koji spavaju na ulici .Nigdje se uz malo rada ne zivi tako dobro kao u nasoj lijepoj Domovini . Zivila Hrvatska !