Naslovnica Premium Kolumne

Srbijanska premijerka Ana Brnabić: i poslije Vučića - Vučić

Njezina huškačka retorika o Oluji tek je kontinuitet politike u kojoj ponajmanje ima mjesta stvarnoj skrbi za hrvatske Srbe
09. kolovoza 2017. u 12:04 13 komentara 3780 prikaza
Ana Brnabić
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Ne možemo razumjeti da netko slavi što je tada praktično etnički očišćena jedna zemlja – izjavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić u trenutku dok je Hrvatska obilježavala, sada više nema dvojbe, svoj najvažniji državni praznik. Premda odavanju počasti žrtvama u civiliziranom svijetu ne može biti prigovora, ispada da je Brnabić žestoko posvađana s golim, neoborivim činjenicama. S obzirom na to da se u Beogradu uči neka sasvim druga povijest, čini se da joj je tijekom godina školovanja promaklo kako je vodstvo nakaradne krajiške tvorevine sa sjedištem u Kninu uoči operacije Oluja odbilo mirovni plan Z4 koji je hrvatskim Srbima nudio čvrstu samoupravu, kao što joj je promaklo proučiti depešu s datumom 4. kolovoza 1995. i potpisom Milana Martića, koji nedvojbeno dokazuje da su se zbjegovi tisuća hrvatskih Srba odvijali po zapovjedi iz Beograda, kao što joj je promakla činjenica da je ranih 90-ih sa svojih ognjišta protjerano isto toliko Hrvata, razasutih u višegodišnje progonstvo.

Ana Brnabić Oglasit će se sirene Brnabić: Ne možemo razumjeti da netko slavi Oluju

Ana Brnabić, čini se, prespavala je i haaški proces hrvatskim generalima tijekom kojeg je nepobitno ustanovljen karakter Domovinskog rata, o čemu je u intervjuu za Večernji list neki dan govorio i general Mladen Markač, svjedočeći kako su hrvatske snage nakon direktive iz Zagreba propustile kolone srpskih civila prema Bosni, premda su naši izviđači javljali o jakom naoružanju skrivenom u ljudskom štitu. Dok su po Hrvatskoj nicali balvani, istina, današnja srbijanska premijerka imala je 15 godina, no o tim mračnim vremenima mogla je upitati svog političkog mentora Aleksandra Vučića koji je baš u to vrijeme palio vatre po Banovini, s kalašnjikom u jednoj i ratnom trubom u drugoj ruci.

Ana Brnabić
1 / 15
Komemoracija na kninskoj tvrđavi

Ovakvom uvrnutom politikom, ugasila se i slaba nada da će Ana Brnabić – prva žena na čelu srbijanske Vlade, školovana u inozemstvu, podrijetlom Hrvatica – učiniti stvarni iskorak prema europskoj Srbiji, za razliku od svog prethodnika, samoprozvanog mirotvorca Vučića. Njezina huškačka retorika, pokazuje se, tek je kontinuitet takve politike u kojoj ponajmanje ima mjesta stvarnoj skrbi za hrvatske Srbe, čiji su domovi obnovljeni u milijunskim iznosima, čak i na uštrb hrvatskih prognanika, čiji predstavnici sjede u Saboru i upravljaju političkim procesima, što s Hrvatima u Srbiji nije slučaj.

Mladen Markač Mladen Markač: 'Bobetkova je ideja bila da se u Oluji spustimo s planine'

S Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vulinom u svojem kabinetu i mentorom Vučićem, Ana Brnabić ne predstavlja toliko željen glas razuma, ni lice proeuropske Srbije, politički most između ponora u koji su dva naroda gurnuli upravo takvi poput nje, ona je, na žalost, i poslije Vučića – Vučić. U takvom svjetlu, najavljeni posjet srbijanskog predsjednika Zagrebu ove jeseni ne može donijeti ni najmanjeg pomaka u bilateralnim odnosima, pa ni stabilnost na ovim još uvijek trusnim prostorima. Paradoksalno, na središnjoj komemoraciji nazvanoj Dan sjećanja na žrtve Oluje u Novom Sadu u subotu se okupilo 30.000 ljudi – gotovo dvostruko više nego s ove strane granice, na državnoj proslavi u Kninu i onoj narodnoj u Slunju. I to je ono što bi hrvatski državni vrh trebalo natjerati na ozbiljno promišljanje.

Ana Brnabić
1 / 15
Veternik: Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe iz Hrvatske tijekom operacije Oluja
Ana Brnabić Uputili notu Srpska premijerka povezala hrvatske strože mjere uvoza s obljetnicom 'Oluje' Knin: Svečani mimohod prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta Marinko Jurasić Zašto 'greške' nisu i zločini nakon Oluje!? Aleksandar Vučić Davor Ivanković Beograd se i dalje ponaša kao da je rat trajao 4 dana, a ne 4 godine
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • btatarov:

    Molim ne vrijeđajte Hrvate sa tezom hrvatskog podrijetla srpske premierke! Ona je iz treće generacije, po navodima iz Stare Baške. Djed oženjen sa srpkinjom. Otac iz tog braka (??) oženjen srpkinjom! po čemu je ona Hrvatica? Po ljetovanju u Staroj ... prikaži još! Baškoj. Ona sama ne priznaje a niti je ikad spomenula svoje navodne hrvatske korijene. Prepustimo je srbima!

  • darije.premus:

    NIŠTA ona nije PRESPAVALA...Ona je samo drska i bezobrazna, Srpkinja od glave do pete, a sad neka onaj glupi-GLUPI- hrvatski dio tiska i dalje onaniše nad time što ona, eto, ljetuje kod nas...Pa oni bljutavi, do povraćanja servilni komentari-eto, Hrvatica ... prikaži još! porijeklom srpska premijerka...

  • MrzliPoper:

    Ako stavimo Domovinski rat na stranu i sada realno sagledamo stvari tada ostaje da su srbi iz Hrvatske, ma kada otišli iz RH, još uvijek vlasnici katastarskih čestica na kojima su kuće, objekti, zemljišta ... Da bi netko ušao u ... prikaži još! posjed tih katastarskih čestica treba sklopiti kupoprodajni ugovor s vlasnikom. Dakle. Prodajom, zamjenom, odricanjem, darivanjem i sl. srbi diljem Svijeta mogu raspolagati svojom imovinom u Republici Hrvatskoj. bez uplitanja politike, medija, "posrednika" i malo umnih veliko srpskih huškača. Drugo su vojni stanovi bivše JNA, a za koje su "na brzinu" davata prava na korištenje i vlasnička prava koje je izdavala JNA, a koje je RH poništila, jer nije bilo pravne osnove. Srbi iz Hrvatske, a koji sada žive negdje tamo, dolazili su i dolaze i vode ili ne vode brigu o svojoj imovini u RH. Porušene ili uništene kuće, a vlasnika srba iz RH, su uzalud obnovljene, jer ih se tretira kao da su ostavljene na milost i nemilost, bolje rečeno na sramotu svojih vlasnika, a koji u njima ne žive, već su se "skrasili" negdje tamo. Posebna priča je imovina Hrvata iz Bosanske Posavine. Rado bi se vratili, ali im politika srba u BiH to otežava (Dodik i njegove pretenzije na osamostaljenje-izlazak iz R BiH, odnosno Federacije BiH). To može ostvariti , ponovo, nasiljem. To je vidljivo i iz politike RS, samo se čeka daljnji razvoj politike "velikih" na Balkanu.