Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Srbi u RH žive u bijedi, 
osim njihove elite, pogotovo kad od Rusa dobije kavijara

Razgovarao sam sa Srbima koji doista žive u bijedi, a mogao sam se uvjeriti da srpske političare nevolje Srba u Hrvatskoj ne zanimaju
12. lipnja 2015. u 09:09 54 komentara 6970 prikaza
Varivode
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sotonizaciju Vladimira Putina koja je posljednjih mjeseci bila preplavila hrvatske medije doživljavao sam i kao nepravednu i kao servilno političko pomodarstvo diktirano iz Europske unije i Amerike. Nisam se povodio ni za automatskim optuživanjem samo Rusije za događaje u Ukrajini, jer je bilo očito da je tragedija u toj zemlji počela od kaosa koji je stvorio Zapad. Stoga me, blago rečeno, oneraspoložio dokument “Neonacizam – opasna prijetnja ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava“ koji je rusko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo u povodu 70. obljetnice pobjede nad nacizmom.

Prvo, kako jedna zemlja koja upravo ratuje na teritoriju druge zemlje i otima njezine dijelove može govoriti o “ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava” u drugim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj? Može, naravno, zato što se osjeća moćnom pa onda i pozvanom da nameće svoju volju u prosudbama o nepoćudnim pojavama u nekim državama kakve su u njoj samoj takve da nepoćudnije ne mogu biti. Zar Rusi doista misle da mogu bez ikakva podatka i argumenta govoriti o ugroženosti Srba u Hrvatskoj i lagati kako je 30.000 Srba u našoj zemlji prešlo na katolicizam, i to uglavnom iz “želje roditelja da spriječe maltretiranje djece u školi na osnovi njihova etničkog ili vjerskog podrijetla”, kad su još u nepodnošljivo svježim uspomenama stotine tisuća Čečena koje srpska braća Rusi nisu prebacivali iz vjere u vjeru, nego iz života u smrt. Ubijali, ubijali, ubijali! Više od pola milijuna su ih i raselili, a najokrutniji u krvoločnom smicanju cijelog jednog naroda bio je sadašnji ruski predsjednik Putin.

Srpsko nacionalno vijeće u Hrvatskoj jedva je dočekalo ovakve optužbe svoje zaštitničke pravoslavne braće, a izvještaji kažu da se neki slučajevi u opisu stanja u Hrvatskoj preuzeti iz studije “Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014.” autorice Tamare Opačić, novinarke i članice Pupovčeva SNV-a. Ona ističe: “Klub SDSS-a u Saboru zabilježio je lani 82 slučaja etnički motiviranog nasilja, nesnošljivosti i govora mržnje protiv Srba, što je porast u odnosu na godinu ranije”.

Sve su to, naravno, pojedinačni incidenti, verbalne šovinističke svinjarije u grafitima, a o nasilju se gotovo i ne može govoriti. Naravno, naravno – marljiva Tamara Opačić posve je nemarna u bilježenju i brojenju incidenata koje su napravili Srbi. A pogotovo joj ne pada na pamet statistika o broju poginulih od mina koje su u Hrvatskoj posijali njezini sunarodnjaci kao plodotvorno sjeme za žetvu Hrvata, ne pada joj na pamet koliko još srpskih ratnih zločinaca slobodno šeće ulicama hrvatskih gradova i sela, zahvalno Dinku Cvitanu i Mladenu Bajiću, ona samo kao zrele i slatke trešnje po zidovima bere govor mržnje, a možda gdješto autor toga govora i nije Hrvat. I inače cijelo Srpsko nacionalno vijeće, oduševljeno potporom moćne braće Rusa, i ne pomišlja na to da optužbe protiv Hrvatske dolaze od nekoga tko na njih nema baš nikakvo moralno pravo kao što moralno pravo nemaju ni čelnici Srba u Hrvatskoj da tom potporom mašu. Srpska se elita u Hrvatskoj u obračunima s Hrvatima (čast iznimkama!) uvijek u povijesti na nekoga oslanjala, na neku moć i autoritet izvan Hrvatske – jednom na Turke, drugi put na Austrijance, treći put na Mađare, četvrti put na Talijane, peti put na Beograd.

Kako te ljude nije sramota svoju sreću i profesionalnu obuzetost tražiti u lažima o nesreći koju im nanose Hrvati kad mogu znati i izračunati da njihovim sunarodnjacima, unatoč potpori moćnih Rusa, od toga neće biti ništa bolje? Bio sam u nekim opustošenim srpskim selima i razgovarao sa Srbima koji doista žive u bijedi, a mogao sam se uvjeriti i iz novinskih napisa – te desetke srpskih političara i desetke kolumnista u medijima stvarne nevolje Srba u Hrvatskoj ne zanimaju. Ali zahvaljujući nekolikim protusrpskim grafitima, koje je tko zna tko pisao, sjajno živi gomila glasnogovornika ugroženosti Srba u Hrvatskoj, pogotovo kad im braća na taj sjaj dodaju još malo ruskog kavijara.

>> Baš se Rusija našla držati lekcije o demokraciji!?

>> Putin stigao Papi sa 70 minuta zakašnjenja

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • pan-am:

  Sta su Srbi neka posebna rasa pa bi oni trebali živjeti u blagostanju.Pa skoro cijela HR je u bijedi .Nek se čuju s braćom preko granice pa nek vide kako oni žive pa ak je tamo bolje nitko ih ne ... prikaži još! sili da žive u bijedi.

 • Avatar Pipl mus tras as
  Pipl mus tras as:

  pa nije mi jasno za kaj neodu u rusiju tamo se postivaju ljudska prava i tamo je blagostanje..heheheheheheh

 • zgbuco:

  Treba se primit posla. Juga više ne postoji da živite na tuđuj grbači. Ak mislite da vam je u vašoj Majčici Rusiji ili negdje drugdje bolje-Sretan put!