Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.06.2018. u 08:16

Mi to možemo, kazala je Merkel kada je otvorila vrata izbjeglicama, a ponovio Löw prije SP-a.

Ne može se ne usporediti sudbina njemačke reprezentacije sa sudbinom vlade kancelarke Angele Merkel, premda ono što se događa u nogometnom svijetu ne mora odražavati stanje u društvu. Kada su prije četiri godine njemački reprezentativci osvojili Svjetsko prvenstvo, pisalo se da je njemački sastav odraz nove multietničke Europe. Hvalio se useljenik koji je Njemačku doveo na vrh svjetskog nogometa. Hvalio se useljenik i koji je pridonio razvitku njemačke ekonomije. A onda odjednom...

Izborniku Joachimu Löwu propala je operacija spašavanja naslova svjetskog prvaka. Merkeličina operacija spašavanja četvrtog mandata mogla bi također biti poražavajuća. Sudbine Löwa i Merkel su, kao i njihovi počeci, vrlo slične. Oboje dolaze iz perifernih njemačkih regija. Merkel je bila “djevojčica” kancelara Helmuta Kohla, a Löw je bio desna ruka Jürgena Klinsmanna. Oboje govore sporo, bez retorike, idu u suštinu. Mi to možemo (Wir schaffen das), što je Merkel kazala 2015. kada je otvorila vrata sirijskim izbjeglicama, gotovo je ponovio Löw (Wir werden das schaffen) prije nekoliko mjeseci kada je najavljivao da će uspjeti ponovno osvojiti Svjetsko nogometno prvenstvo. Oboje su se kladili na Njemačku otvorenu zemlju. Merkel je postala slaba na desnoj strani gdje je napada AfD, a Löw je počeo slabjeti u njemačkoj javnosti kada njegovi nogometaši turskog podrijetla nisu pjevali njemačku himnu i počeli su objavljivati fotografije s turskim čelnikom Erdoğanom.

Da je prije četiri godine s reprezentacijom sastavljenom samo od arijevaca Löw pobijedio i s istom takvom ove godine ispao, tko bi bio kriv? Löw! Da Merkel nije otvorila granice izbjeglicama, našli bi neki drugi razlog da je ruše. Jednostavno, vremena se promijene, i za nogometaše i za političare. Istroše se, a promijeni se i način igre. Kao što je reprezentacija na novo prvenstvo trebala doći s novim, a ne sa starim igračima, tako i političari trebaju shvatiti kada su potrebne promjene. Ali, nogomet nije politika nego najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Njemačka
1/12

Komentara 2

Avatar Observer
Observer
15:00 30.06.2018.

Glavni razlog nepopularnosti Merkel je poziv emigrantima koji su upravo nakon njezinog poziva nekontrolirano preplavili Njemacku , bilo je tu i funamentalista koji se nikada nece uklopiti u zapadne civilzacijske vrijednosti ali i terorista sto se kasnije i pokazalo ualo u teroristickim napadima u Njemackoj i diljem EU. Nema drugog razloga !

DU
Deleted user
13:08 29.06.2018.

Slazem s g. Tomasevic. Treba "otici sa stilom" kako se to kaze. Vjerojatno ste u pravu kada pisete da svjedocimo o kraju dviju (karij) era , nogometnih i politickih, u Njemackoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije