Naslovnica Premium Kolumne

Soroseva zaklada i sada ima više novca nego dobrih ideja

Postoje očite nesavršenosti u shvaćanju otvorenog društva koje ne podrazumijeva donošenje mišljenja na temelju diskusija i promišljanja o uzrocima i posljedicama, već podliježe pritiscima isključivog shvaćanja plasiranog od strane korporacija, vlada ili medija.
01. veljače 2018. u 11:11 3 komentara 798 prikaza
George Soros
Foto: Reuters/PIXSELL

Vjerojatno za djelovanje nijedne fondacije nisu izrečena tako oprečna stajališta kao za Otvoreno društvo Georga Sorosa, koje, uz zapadne zemlje, djeluje u većini tranzicijskih zemalja središnje i istočne Europe. Najnoviji primjer je odluka mađarskih vlasti da zatvori njeno Centralno europsko sveučilište, navodno zbog formalnih razloga.

milijarder u Davosu Soros opleo po Trumpu i Putinu, Facebooku, bitcoinu; Njihovi dani su odbrojeni

George Soros emigrirao je iz Budimpešte 1946. godine zajedno s ocem od kojeg je naslijedio strast za rizikom. Većina zarađenog novca (trenutačno se njegovo bogatstvo procjenjuje na 8 milijardi dolara) potječe od špekulacija na financijskim i deviznim tržištima. Njegova dobit uglavnom znači velik gubitak drugih. Poznat je njegov «lom» funte 1992., a samo nešto prije dobio je i osudu francuskog suda za insajdersko trgovanje. Postao je višestruki milijarder, ali i jedan od vodećih i društveno najaktivnijih filantropa zagovarajući slobodu medija, prava manjina, demokratski izabrane vlade… I dok se u financijama zalaže za deregulaciju, u organizaciji društva zastupa intervenciju na, čini se, temeljnim određenjima Fabijanskog društva (pretvorba kapitalističkog u socijalističko društvo mirnim reformama pod vodstvom istaknutih intelektualaca). Na London School of Economics, hramu zapadnog liberalizma, pročitao je 1947. knjigu Karla Poppera “Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji”, što je kasnije odredilo rad i ime njegove fondacije.

Ali otvoreno financijsko tržište nije isto kao i otvoreno društvo, što je nakon desetljeća djelovanja svoje fondacije pod tim nazivom i sam priznao. Jer otvoreno društvo daje prostor za manipulaciju i spinove javnim mišljenjem kako bi se postigao željeni rezultat i time stav da bi sloboda razmišljanja i govora dovela do boljitka postaje ono što Soros naziva zabludom prosvjetljenja.

Isti zaključak kao u Orwelovim pretpostavkama o propagandi može biti apliciran i u slučaju demokracija gdje javno mišljenje vrlo često nije proizvod kritičkog razmišljanja već vrlo snažne manipulacije. Uostalom, takva mašinerija uvjerila je sve da je do financijske krize došlo zahvaljujući vladama, a ne samom tržištu. Postoje očite nesavršenosti u shvaćanju otvorenog društva koje ne podrazumijeva donošenje mišljenja na temelju diskusija i promišljanja o uzrocima i posljedicama, već podliježe pritiscima isključivog shvaćanja plasiranog od strane korporacija, vlada ili medija. Pripremajući se za reperkusije snažnog represivnog aparata (iako suptilnog u egzekuciji te nevidljivog na površini) i na svoju fondaciju, ulaže u obrazovanje mladih kadrova i postavlja osam potpredsjednika kako bi osigurao da i njegovi nasljednici njeguju iste postulate.

U jednom se sa Sorosom može složiti, u svojoj svojevrsnoj oporuci naglašava da Zaklada, koja je potrošila 8 milijardi dolara, i sada ima više novca nego ideja. Dobrih pogotovo.

George Soros Bogatstvo u filantropiju Soros dao 18 milijardi dolara Otvorenom društvu, dio završio i u Hrvatskoj George Soros DRŽAVNI NEPRIJATELJ Tko se boji Georgea Sorosa? Viktor Orban Orban Špekulant Soros uništio je živote milijuna Europljana, a prima ga se u Bruxellesu
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • Agricola:

    Ovu tezu da se on zalaže za demokratski izabrane vlade lako je oboriti. Juščenko je bio demokratski izabran a Soros je organizirao da ga sruši ulica. Uostalom, ne moramo mi ići u Ukrajinu, imamo i ovdje slučaj. Predsjednik Tuđman ne ... prikaži još! samo da je dobijao izbore, nego ih je dobijao s prednošću kakvu više nikad nitko neće ostvariti, po oko milijun i pol glasova u prvom krugu. Takve brojke više nikad nitko neće doseći. Pa je Soros ovdje instalirao GONG, GOLJP, HHO, sve one silne likove od Anrdree Feldman i Puhovskog do Ive Banca i sličnih, i oni su rušili demokratski izabranog Tuđmana. Isto tako, Soros ne priznaje ni demokratski izabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Nekoć je u Češkoj rušio demokratski izabranog Mečiara, danas bi rušio u Izraelu demokratski izabranog Netnyahua ili u Mađarskoj demokratski izabranog Orbana itd. Dakle, ta teza je potpuno promašena, kao i teza o njegovoj navodnoj filantropiji. Taj nigdje ne ulaže dolar ako ne može izvući bar dva i prema tome, tu je sve jasno

  • pp:

    Soroš je globalistički gangster.