Naslovnica Premium Kolumne

Socijalizam je danas najpopularniji tamo gdje nikad nije postojao

Što kapitalizam postaje čišći i što više blijedi sjećanje na eksperiment bivšeg sustava u Istočnom bloku, to će socijalizam dobivati sve veći prostor
28. veljače 2019. u 08:45 4 komentara 566 prikaza
Srp i čekić
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Prošlotjedna naslovnica Economista, kao i jedna od glavnih vijesti u New York Timesu bila je milenijalski socijalizam koji izlazi iz raštrkanih grupica fakultetskih knjižnica i dolazi na političku scenu sa sve više političke podrške. Glavni razlog ovog rasta popularnosti socijalizma, za koji se smatralo da je završen padom Berlinskog zida, nejednakost je u podjeli bogatstva, kapitalizam koji izmiče kontroli i želja da država pravednije redistribuira moć. Nije čudno da se upravo događa među milenijalskom generacijom koja je odrasla u vremenu blagostanja da bi na tržište rada ulazila u nezahvalnom vremenu nakon financijske krize. Posebno u Americi i Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je nova inačica socijalizam najviše istaknuta, mladi će desetljećima otplaćivati dugove za svoje skupo obrazovanje uz koje teško nalaze odgovarajući posao, a o kupnji stana ili auta mogu samo sanjati, za razliku od svojih roditelja.

Alexandria Ocasio-Cortez Socijalizam u modi Bum socijalista zaobišao Hrvatsku

Milenijalski socijalizam proizlazi iz nezadovoljstva i pesimizma, naivan je u svojoj interpretaciji, ali vođen idealima poput liberalnih prava, involviranosti države i zaštite okoliša. Stoga nije čudno da se Karl Marx i njegova djela vraćaju na velika vrata, čak i u izboru BBC-a proglašen je i najvećim misliocem milenija. Naime uz stečevine poput slobode prakticiranja vjere, rasta prava manjina, seksualnih sloboda, višestranačja, promjene nisu donijele ono što se najviše očekivalo – socijalnu pravdu. Marx je sve popularniji među mladima jer ga više ne čitaju, već uzimaju istrgnute citate à la carte koji se uklapaju u predodžbu onoga što u njemu žele vidjeti; on mladima znači otpor, osjećaj jednakosti.

Što kapitalizam postaje čišći i što više blijedi sjećanje na eksperiment bivšeg sustava u Istočnom bloku, to će socijalizam dobivati sve veći prostor. Upravo iz tog razloga njegova popularnost je najvidljivija tamo gdje nikad nije postojao, u većini europskih zemalja naime još uvijek postoji sjećanje na (ne)blagodati razdoblja socijalizma. S druge strane neki postulati za koje se u Americi bore najmlađa senatorica Alexandrije Ocasio-Cortez ili bivši predsjednički kandidat Bernie Sanders – zdravstveno osiguranje za sve – u Europi je normalna pojava.

Kuba KUBA USVOJILA NOVI USTAV 'Komunistički kapitalizam' drži partiju i dalje u sedlu

Kao i uvijek u povijesti, traženje radikalnog uglavnom rađa nove opresivne sustave i dodatno razdvaja već polarizirano društvo, dok postupan proces inkorporacije nekih od ideja socijalizma nije opcija mladima naviknutima na vrlo brzo promjene i smjene trendova. Milenijalski socijalizam rezultat je pesimizma, ali u sebi nosi vrlo pozitivne postulate poput veće brige za društvo i pojedinca, zaštitu planete, smanjenje nejednakosti i najbitnije – izaziva vladajuće strukture. Ipak, upravo činjenica da je najmanje prisutan u zemljama gdje je postojao, kao kod nas, govori o inherentnoj naivnosti pristupa koji podrazumijeva nepokolebljivost društvenog cilja bez obzira na pojedinačne ambicije. Kod nas smo ipak doživjeli što znači takva manipulacija ideologijom.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • berija:

  "mladi će desetljećima otplaćivati dugove za svoje skupo obrazovanje uz koje teško nalaze odgovarajući posao"??? Programeri, strojari, kemičari, elektroničari, farmaceuti, građevinski inženjeri, cjevari,, zavarivači... trenutno se jako traže u cijelom svijetu. Za koja se to zanimanja školuju i bacaju novac ... prikaži još! pa ne mogu naći posao?

 • StokaSitnaZuba:

  Bulšitizam na kvadrat, i plašenje "babarogama" NEUSPJELIH socijalizama prošlosti kako se ne bi ostvario NIKAKAV socijalizam budućnosti. Ono što smo u prošlosti zvali "socijalizmom" imalo je samo natruhe istog, uz jednopartijski sustav i ograničavanje sloboda - govora, osobnih itd. Ali ... prikaži još! to ni u kom slučaju ne mora značiti da će SVAKI socijalizam biti uvijek baš takav i uvijek isti. Ono što skandinavske države već poodavna imaju i jest neka vrsta istinskog socijalizma - a to znači da je država klijent SVIM svojim građanima, a ne prevenstveno kompanijama ili samo onima koji imaju novaca. U tome je riječ. Isto sam tako uvjeren da, tko god bude promišljao o uvođenju neke nove verzije socijalizma u budućnosti, da to neće i ne smije ići brzopleto i bez uzimanja u obzir svih grešaka (propalih) socijalističkih država, a uzimanjem u obzir svih korisnih i naprednih stvari koje su u njima postojale. Jer šta je alternativa - neograničeni, razulareni neoliberalni kapitalizam i potonuće svijeta i njegovih resursa u ruke samo nekolicine postotka najbogatijih i genocid izumiranjem za sve ostale?!

 • Avatar Dixie_land
  Dixie_land:

  Zato jer ga nisu osjetili na svojoj koži vjeruju šupljim pričama kako je sve divno i krasno.