Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR HDZ-a i MOST-a

Smjene počele s HAC-ONC-om

21.04.2014., Zagreb -  Naplatne postaje Lucko obicno biljeze guzvu zadnje dane produzenog vikenda ili kakvog praznika, no iako dosta vozila prolazi, guzve nema. Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
1/3
16.03.2016.
u 19:15

Sljedeća na redu za smjenu mogla bi biti Podravka, HDZ i Most dogovorili se da se za čelnika postavi Marko Kolaković s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Tročlana uprava Hrvatskih autocesta – Održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC) bit će smijenjena danas na skupštini te tvrtke. Odluku o smjeni predsjednice i članova uprave HAC-ONC-a Slavice Grđan, Krešimira Kvaternika i Marije Cvrlje donijet će predstavnici vlasnika te tvrtke, predsjednici uprava HAC-a i ARZ-a, Davor Mihovilić i Josip Šala. Novu upravu HAC-ONC-a činit će Josip Draženović, koji je dosad bio direktor građenja u HAC-u, te Boris Huzjan, dosadašnji direktor tehničkog sektora i projekata EU u ARZ-u. Razlog smjene u toj tvrtki želja je nove Vlade da postavi svoje ljude kako bi proveli zahtjevno restrukturiranje, a u sklopu rješavanja dugova za autoceste.

Javni natječaji

Sindikati su novom ministru prometa Olegu Butkoviću jasno poručili da neće pristati ni na kakve rezove u sklopu restrukturiranja ako ostane sadašnja uprava. Grđan, Kvaternik i Cvrlje imenovani su u upravu HAC-ONC-a u srpnju prošle godine. Grđan je dotad bila članica uprave ARZ-a, a Kvaternik i Cvrlje angažirani su preko head hunting agencije. Oni nakon smjene imaju pravo na tri mjeseca pune plaće i tri mjeseca 50 posto plaće ili mogu ostati u HAC-ONC-u raditi na nekom drugom radnom mjestu.

Smjene u HAC-ONC-u, kao i na HRT-u, tek su početak niza smjena koje će se uskoro dogoditi u svim državnim tvrtkama koje još vode ljudi koje je postavila bivša Vlada.

Iz izvora bliskih HDZ-u tako se čuje da će novi predsjednik uprave Podravke biti najvjerojatnije Marko Kolaković, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik HDZ-ova Odbora za gospodarstvo, a to nam je potvrdio i sam Kolaković. Navodno ga u tom izboru podržava i Most. Kolaković se već dulje vrijeme spominje kao najozbiljniji kandidat u Podravki, a bio je i oštar protivnik poslovne politike koju vodi Zvonimir Mršić, sadašnji predsjednik uprave. No takvim je izborom upitna uredba koju je donijela bivša Vlada, u dogovoru s Europskom komisijom, prema kojoj bi se u važnijim državnim tvrtkama čelnici birali javnim natječajem ili uz pomoć headhuntera. No to se ne odnosi na HAC-ONC, koji je ovisno društvo HAC-a i ARZ-a. Nova Vlada nastavlja s tom politikom, no kako kaže predstojnik DUUDI-ja Tomislav Boban, rade na izmjenama uredbe. A cilj je ubrzavanje procesa u odabiru direktora javnih tvrtki kako bi se ubrzala procedura njihova izbora.

Za HEP se još ne zna

Javni će natječaji ostati, no skratit će se njihov postupak na manje od predviđena dva mjeseca. Head hunteri će biti samo alternativa, što znači da će Vlada biti sklonija javnim natječajima. Smanjit će se i potrebno traženo radno iskustvo s 10 na pet godina.

Već je krenuo i postupak izbora članova novih nadzornih odbora u nekim tvrtkama poput HAC-a, ARZ-a, Hrvatskih cesta, tvrtki iz sustava HŽ-a... U novoj Vladi Most je bio taj koji je više inzistirao na profesionalizmu, dok je, primjerice, HDZ-ov Ivan Šuker najavljivao imenovanja političkim putem. Tako su se, primjerice, za Podravku uz Kolakovića spominjali i Marin Pucar iz Zvečeva i Stanislav Biondić iz Belupa.

Za HEP, koji vodi nestranački Perica Jukić, o novoj osobi još se ne govori, kao ni o smjeni nestranačkog Ivana Pavelića, čelnika Hrvatskih šuma, za kojeg se isto tako zna da je blizak bivšem ministru Tihomiru Jakovini.

>> Sutra smjena Uprave HAC-ONC-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije