Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMEPLOV

Smiljka Bencet: Uloga Regice mi je kruna karijere

smiljka bencet (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/8
04.03.2013.
u 17:00

Igrala je u mnogim kazalištima, no otkad je ušla u Komediju, iz nje nije izašla do mirovine. Proslavila ju je uloga jezičave seljanke Mladena Kerstnera

Nakon male mature, glumica Smiljka Bencet krenula je u srednju medicinsku školu. Kad je došla na praksu, shvatila je da ne može dati injekciju i da to ne može biti njezin poziv. Otišla je raditi u Varteks, no nakon posla ostajalo je puno slobodnog vremena pa se upisala u dramsku grupu. Redatelj varaždinskog kazališta rekao joj je: “Jako si talentirana. Nećeš valjda raditi u tvornici?” “Ne bih ni ja, ali, eto...”, odgovorila mu je Smiljka. U glumačku školu upisala se kao 15-godišnjakinja, uvjetno, jer za ‘pravi’ je upis morala imati 17 godina.

Obožavali ih iseljenici

Da joj je netko tada rekao kakav će odjek imati uloga Regice, Smiljka mu, kaže, ne bi vjerovala. – Kaže se “nije kome je namijenjeno, nego kome je suđeno”. Tako je i meni bilo s Regicom. Trebala ju je igrati Nela Eržišnik, no razboljela se i nije mogla doći na snimanje. Moji Šermentovi su me se sjetili i nazvao me direktor ekipe – prisjeća se. Prvo su snimljeni “Mejaši”, a tri godine poslije i “Gruntovčani”. Dugo joj je trebalo da shvati koliko su to dobre serije. S odmakom od 15 godina, odgovorila bi da je to “jako dobro, ne znam hoće li se ovako nešto uopće više snimiti”.

– Iseljenici su nas jako voljeli, bili su oduševljeni jer su nas smatrali svojima. Slovenci nisu htjeli titlove, a po Australiji su ih, kamo su išli na poziv Matice iseljenika, vodili od kuće do kuće.

– Ivo Pattiera nam je govorio: “Moji dolje to ne gledaju, tko će vas razumjeti?”. No kad se jednom vratio iz Šibenika, rekao je: “Smiljka, oprosti što sam ti ono rekao. Došao sam u Šibenik i čekao da se društvo skupi. Nitko nije izašao, a u ponedjeljak ujutro su počeli s “Isusek, Isusek, kaj bu ti Regica rekla” – priča Smiljka.

Obožavatelji su je tada zasipali pismima, od seljaka je dobivala kobasice. Gledajući nedavnu reprizu “Mejaša”, rastužila se jer puno kolega više nema. S Martinom Sagnerom, popularnim Dudekom, i danas se rado čuje, ali privatno se, kaže, nikad nisu družili.

Zna sve Dudekove žene

– I sad mu se javim, nazovem ga, razveseli mi se, ali on živi drugačijim životom. Ima ženu mlađu 30 i nešto godina, dva sina, bio je i u politici, ima saborsku mirovinu. Nisam u tom krugu. Ali ne dao Bog da mi nešto zatreba, sigurna sam da bi odmah bio tu, pomogao mi bez razmišljanja. Znam ga dulje nego on svoju ženu, a poznajem mu sve žene – šali se Smiljka.

Regica je uloga koja je obilježila njezinu karijeru u toj mjeri da joj je Krešo Golik, radeći “Inspektora Vinka” kasnije rekao: “Daj da te malo izvučem iz tih čizama. Ja sam kriv, ja sam te u njih uvukao”.

>> Regica opet izvisila, ali Dudek nije ostao dudek

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije