Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Smije li si papa dopustiti da izgubi strpljenje

Incident u medijima dobiva veći prostor od papinih riječi o ženi kao izvoru života i mira
03. siječnja 2020. u 08:20 4 komentara 1721 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

I ja mogu izgubiti strpljenje i ispričavam se zbog lošeg primjera koji sam dao, kazao je papa Franjo tijekom angelusa prvog dana 2020. godine. Pape su se dosad ispričavali zbog nekih odluka Crkve tijekom stoljeća, zbog, primjerice, presude kojom je Giordano Bruno osuđen na smrt i spaljen samo zato što je smatrao da zemlja i svemir izgledaju drugačije od onoga što govore crkvenjaci. Veliki “mea culpa” zbog takvih i drugih odluka izrekao je Ivan Pavao II. (usput, Wojtyła, kada je bio bolestan, znao je i štapom udariti suradnika koji mu je htio pomoći da ustane iz stolca). No ni jedan papa nije se javno ispričao zbog vlastitog ponašanja kao što je to sada učinio Franjo.

IZGUBIO STRPLJENJE Papa: Ispričavam se za jučerašnji loš primjer

Naime, papa Franjo je poslije mise Te Deum na Silvestrovo otišao na Trg sv. Petra pozdraviti hodočasnike, a jedna ga je žena držala i vukla za ruku. Da bi se oslobodio, Franjo je dvaput drugom rukom pljusnuo njezinu. Zbog toga se ispričao. Vjerojatno su tjelohranitelji trebali prije intervenirati i spriječiti ženu da papu povlači za ruku, kao i 2016. u Meksiku kada se Franjo jedva oslobodio mladića koji ga je vukao ili kada je u bazilici sv. Petra na Badnju večer 2009. jedna žena htjela doći do pape Benedikta XVI. i pritom ga bacila na pod.

Franjo je instinktivno reagirao na ženin hvat na način na koji bi to učinila svaka osoba. I papa je čovjek, ima 83 godine te se zbog bolesnog kuka pribojava pada. Franjo se možda previše prepušta zagrljajima s ljudima. Njegova reakcija, pljuskanje ženine ruke, izazvala je razne komentare, pa i ironične, posebno na internetu. No on nije, kako je rekao, izgubio strpljenje, već se ljudski prestrašio.

'zalijepila se' VIDEO Papu Franju zaskočila obožavateljica, a on ju udario po ruci

Nekada se papama takva situacija nije mogla dogoditi jer ne samo što nisu dolazili u fizički kontakt s običnim ljudima, već su bili nošeni na stolici kada su išli pozdravljati vjernike na Trg sv. Petra. Franjo se i fizički približava ljudima, rukuje se, grli, pa su mogući i incidenti. Sada je došlo do incidenta koji u medijima uzima veći prostor od riječi koje je Franjo izrekao o ženi kao izvoru života i mira, a koja i danas trpi razna nasilja. Svako nasilje nad ženom je oskvrnuće Boga, kazao je Franjo i poželio da bude više žena na odgovornim dužnostima u svijetu.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
 • Bunjevac=Hrvat:

  Mislim da bi trebalo vratiti u uporabu nosiljku u kojoj će sjediti Papa pa se ovakvi incidenti neće događati.Također vratiti papinsku krunu tijaru kao simbol mondijalne duhovne vlasti.Tijara simbolizira vlast nad svim ostalim krunama ovoga svijeta. Na čemu se zapravo ... prikaži još! temelji nadmoć i prevlast Krista kao Kralja nad svim ostalim kraljevima(odnosno danas vladajućim autoritetima)?Na tome što je Krist zakraljevao na drvetu Križa i što je bio okrunjen trnovom krunom,a ne što je sjedio na prijestolu i okrunjen zlatnom krunom.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Oprosti mi Bože,ali moram napisati: ovaj Bergoglio nije bio baš najbolji odabir...

 • Mimosvit:

  Papa Franjo: "Istinski kršćanin ne može biti namrgođen"