Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Slovenija je morala riješiti samo jednu granicu unutar SFRJ, a nije ni nju

Ni Slovenija ni Hrvatska nisu riješile ono što je očito rezidualan problem bivše države
28. rujna 2019. u 08:20 38 komentara 5185 prikaza
Savudrijska vala/Piranski zaljev
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kada bismo se koristili istom argumentacijom kao Slovenija u pitanju granice, ali ne apstrahirali samo ono što odgovara Hrvatskoj, onda bismo na komentar slovenskog premijera Marjana Šareca da Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktički ni s jednom državom, odgovorili da je to točno.

Marjan Šarec MARJAN ŠAREC Slovenija bi mogla staviti veto na ulazak u Schengen? 'Nemaju riješeno nijedno granično pitanje!'

Uz Sloveniju, tu je granica s BiH, Crnom Gorom i Srbijom, odnosno sa svim republikama bivše države. Sada pogledajmo Sloveniju. U bivšoj državi graničila je samo s jednom republikom, Hrvatskom. I tu granicu nije uspjela riješiti. Pa je konačan rezultat jednak – ni Slovenija ni Hrvatska nisu riješile ono što je očito rezidualan problem bivše države. Ili, kada bismo htjeli biti malo zločesti, mogli bismo reći da je rezultat lošiji za Sloveniju – Hrvatskoj spočitava četiri granice, a ona sama nije uspjela riješiti jednu jedinu.

Uostalom, neriješene granice nisu problem, pa ni među državama EU, ako su regulirane, a to Hrvatska ima sa svim susjedima. Granice su problem ako se instrumentaliziraju u političke svrhe. Kada bismo s istom preciznošću analizirali i drugu tezu slovenskog premijera – da Hrvatska s neuređenom granicom ne može u Schengen – onda se kao logično pitanje nameće kako je onda s tom istom granicom u schengensku zonu ušla Slovenija?

Andrej Plenković u Bruxellesu ulazak u Schengen Plenković odgovorio Sloveniji: Mi smo članica, imamo mehanizme

No argumenti ne izazivaju emotivni naboj pa je lakše neuspjehe i razočaranje time što je, očito, Hrvatska u jačoj poziciji u Europi kompenzirati izjavama koje su, uostalom, već reciklirale razne slovenske vlade. Blokade pristupnih pregovora i ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma i ucjena bilateralnim pitanjima toliko su izlizan scenarij koji je puno bolje funkcionirao kad je Hrvatska bila izvan EU. Je li opet ta granica slamka za koju se hvata službena Ljubljana? Blokirat će Schengen?

Zaista je već vrijeme da ovaj Dan svizaca dođe kraju i da Ljubljana prekine beskonačno ponavljati isti model koji, zapravo, i ne donosi neki uspjeh. Bilateralna se pitanja rješavaju razgovorima. Ali samo ako se zaista žele riješiti, a ne ih čuvati kao (sve slabiji) as iz rukava koji se po potrebi izvlači.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Treba naglasiti da Slovenci nepravedno žele više od polovice zaljeva i da žele hrvatsko teritorijalno more da bi imali izlaza na eksteritorijalni pojas Jadrana. Srbi pak se prave mutavi na činjenicu da Dunav mijenja tok, Crnogorci bi htjeli Prevlaku, a ... prikaži još! Bošnjaci ni sami ne znaju što bi...

 • Avatar nisam..robot
  nisam..robot:

  Pitam se kada ce Slovenci prihvatiti cinjenicu da i u Hrvatskoj zive gradjani koji se trebaju prihvatiti kao ravnopravni susjedi. To je stvar kulture i civilizacije i izgleda oni su Slovenci tu na nekoj jako niskoj razini.

 • nemirno more:

  bravo za jednostavnu,ali potpuno ispravnu analizu...