Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Analize i intervjui

Slobodni umjetnici su najugroženiji, rad im je sada gotovo zabranjen

Ministrica je pokazala snagu kad je propao najveći knjižarski lanac u zemlji. Sada joj je zadaća puno teža, ali neuspjeh jednostavno ne smije biti opcija.
16. ožujka 2020. u 14:11 2 komentara 623 prikaza
Novac/Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Kriza zbog koronavirusa zaprijetila je doslovno svima, a među najugroženijim djelatnostima je svakako kultura. Najugroženiji su oni koji nemaju stalno zaposlenje u kulturnim institucijama, samostalni umjetnici, ali i svi oni koji nemaju taj status, a bave se kulturom i pokušavaju živjeti od nje, pripadnici nezavisne kulturne scene koja u Hrvatskoj postoji i opstoji i nije nevažna i nije malobrojna kao što bi neki mogli pomisliti.

Massimo Savic, Hrvoje Kovacevic, Rea Boschi Razic, Silvije Petranovic, Lana Gojak i Zdravko Sljivc štetan nacrt zakona Samostalni umjetnici: Ministarstvo bez pitanja odlučuje o našim pravima

Oni nemaju stalnih prihoda, ovise o projektima koje sami ugovaraju i naplaćuju, a takvi su sada uglavnom onemogućeni i što se tiče glazbe, kazališta, književnih gostovanja, izložbi, međunarodnih projekata, svih mogućih izvedbenih i srodnih umjetnosti, dakle cijelog umjetničkog sektora. Njihove su aktivnosti sada gotovo zabranjene.

Stoga ne čudi da su javnosti i ponajprije Ministarstvu kulture poslali apel o hitnim mjerama koje očekuju od države kako bi premostili ovu kriznu situaciju koja zahtijeva solidarnost između svih ljudi. Brojne su razložne stavke tog apela koje zorno ukazuju na akutne i godinama već aktualne probleme hrvatske žive kulture koja je zapuštena, između ostalog i zato što se brojni kulturnjaci grčevito bore za status quo, umjesto za promjene u kulturnom sektoru koje bi nas konačno odmakle od socijalističkog državnog upravljanja kulturnim sektorom.

Gidon Kremer Gidon Kremer: Mladi umjetnici moraju odoljeti površnosti

Na tom se polju nije iskazala ni kulturna politika, i to gotovo ni jedne državne administracije jer kultura Hrvatskoj nije prioritet iako Hrvatske ne bi bilo bez kulture, hrvatskog jezika, hrvatskih umjetnika i cjelokupne tradicije. Među najvažnijim i najkonkretnijim zahtjevima ili prijedlozima iz apela nezavisne kulture ističe se onaj o isplati mjesečne pomoći svim samostalnim umjetnicima koji to zatraže, ali i prekarnim radnicima u kulturi, koji bi iznosio 80 posto prosječne hrvatske plaće, a ta bi pomoć trajala do šest mjeseci. O tom važnom i gotovo sudbonosnom zahtjevu treba najhitnije zauzeti stav i o njemu obavijestiti i umjetnike i javnost.

Bez ikakva otezanja. Kako Hrvatska trenutačno predsjeda Vijećem Europske komisije, naša ministrica kulture treba hitno i ultimativno financijske probleme sektora dići na europsku razinu. Očito će trebati resetirati cijeli sustav javnog financiranja kulture, i to ne samo u pojedinim državama, ali to treba napraviti brzo, kao što treba donijeti i cjelovite principijelne odluke u funkcioniranju kulture u uvjetima izvanrednog stanja. Tako da svi znaju rade li i kako smiju raditi muzeji, galerije, kina, manja kazališta, knjižnice...

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek Traže svoja prava Samostalni umjetnici traže ostavku ministrice kulture

Mjere pomoći hitno trebaju i institucionalnoj kulturi koja također nije u zavidnom položaju te će kao i nezavisna pretrpjeti teške gubitke. I pred državom i pred kulturnim djelatnicima su neizvjesni mjeseci. A što tu može publika? Pa može pomoći umjetnicima na razne načine; podržavajući, primjerice, njihove projekte prebačene na gotovo svima dostupni internet, kupujući knjige u knjižarama koje su zasad još otvorene ili ih posuđujući u knjižnicama koje rade.

Treba i u javnosti odašiljati poruku koliko nam je kultura važna. Pritom treba i snažnije iskoristiti sve medije, kako tiskane tako i radio i televiziju te društvene mreže u promicanju kulturnih tema i događanja i u vrijeme kada se mnogi plaše za svoju egzistenciju i zdravlje pa i život svojih najbližih.

ANA PETROVIĆ Umjetnici se svakodnevno suočavaju s cenzurom

Talijani masovno pjevaju s balkona. I himnu i operne arije i kancone. Svaka čast. Tako se to radi. I tako se bilda samopouzdanje nacije.

Jer i koronavirus će jednom proći. A u svijesti pojedinaca, naroda i država ostat će sjećanje na to kako se svatko od nas ponašao u kriznim vremenima kada je trebalo pokazati ljudskost, moral i humanost. I to prema svima, bez razlika. I to ne zbog drugih, nego zbog sebe i vlastita dostojanstva. Baš kao u najtežim danima nacionalne povijesti, a ovi bi dani to mogli ispasti, jer sada još pričamo o računu bez krčmara.

Nova knjiga: Rade Šerbedžija "Poslije kiše" Politika je kurva, a umjetnici su joj uvijek najveće mušterije

A krčmar bi mogao biti neumoljiv. To moramo spriječiti zajednički, i zaposleni i nezaposleni umjetnici, i javni i privatni sektor, i lijevi i desni umjetnici, i oni kojima je više na srcu nacionalni pristup umjetnosti i oni koji su internacionalnije orijentacije. Nema mjesta patetici i panici, ali treba biti mjesta za promišljanje i za djelovanje.

Ministrica je pokazala snagu kad je propao najveći knjižarski lanac u zemlji. Sada joj je zadaća puno teža, ali neuspjeh jednostavno ne smije biti opcija. 

VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • berija:

    Kad ja nisam od svog posla mogao uzdržavati obitelj, promijenio sam posao i nijedne novine nisu o tome pisale. Uopće me nije briga za "slobodne umjetnike".

  • bolnaistina2:

    Slobodni umjetnici, ma nemoj, a svi ostali privatni obrtnici, serviseri, i ini oni nisu ugroženi? Vi još i od države dobivate svake godine, dok ovi drugi nema šanse da im država nešto da, jedino im država redovito daje uplatnice. Prekinite ... prikaži još! već jednom više plakati, idite na prekvalifikaciju.