Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.07.2019. u 22:48

Razvitak tehnologije utječe na političke i društvene sustave. Kroz povijest su se sustavi mijenjali s dolaskom do novih tehnoloških otkrića, a sada je internet otvorio svijet, ukinuo granice, pa ima onih koji ih žele zatvoriti

Mladi u Hong Kongu podsjećaju da sloboda nije nikada osvojena. Prije 30 godina se, nakon pada Berlinskog zida, mislilo da je konačno sloboda došla i u države koje su bile iza željezne zavjese, a sada upravo iz nekih od tih država, poput Poljske i Mađarske, pristižu neliberalne tendencije.

Hong Kong više nije, kao što je bio prije kineskog komunističkog kapitalizma, model Kinezima za uspješnost. Sada su Šangaj i Shenzhen modeli za ekonomski uspjeh, ali ipak u toj se bivšoj britanskoj koloniji mladež bori za slobodu, a u ostalim kineskim ekonomski uspješnim gradovima ne. Ali i u ostalom dijelu svijeta smatra se da su slobode dostignute pa se za njihovo očuvanje ne treba brinuti. Manje od trećine američkih milenijalaca smatra da je jako važno čuvati demokraciju, a čak svaka šesta osoba u SAD-u smatra kako je vojna vlada dobra za upravljanje državom.

A u posljednjih 15 godina ljudska su prava smanjena u čak 71 državi. Padom Berlinskog zida nije završena povijest, kako je to govorio američki politolog Fukuyama, već je otišla unatrag kako je to predviđao američki politolog Huntington. Nedemokratski režimi su 1990. predstavljali samo 12 posto ukupnog svjetskog BDP-a, a danas predstavljaju 33 posto svjetskog BDP-a. Istina, nedemokratske države su promijenile način proizvodnje i gledanja na bogatstvo, ali te promjene nisu donijele ploda na polju sloboda. Godine 1989. bilo je u svijetu 12 zidova ili barijera, a danas ih je 70, od kojih čak 10 u Europskoj uniji. Bivši časnik KGB-a, a današnji ruski predsjednik Vladimir Putin sada izjavljuje kako je liberalizam prevladan.

Mađarski predsjednik Viktor Orbán želi neliberalnu državu. To što se u Rusiji, Turskoj, Iranu ide na izbore ne znači da su te države liberalne. Razvitak tehnologije utječe na političke i društvene sustave. Kroz povijest su se sustavi mijenjali s dolaskom do novih tehnoloških otkrića, a sada je internet otvorio svijet, ukinuo granice, pa ima onih koji ih žele zatvoriti. U Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji na europskim izborima pobijedile su stranke koje se ne bi mogle nazvati liberalnima. Sloboda, kako nas uče mladi u Hong Kongu, nešto je za što se nikada ne treba prestati boriti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije