Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.11.2014. u 12:00

Društvo prijatelja dubrovačke starine i konzervatori zabrinuti da će tvrđava Imperijal biti pretvorena u još jednu razglednicu, kao što je učinjeno i s Revelinom, na čiju su obnovu utrošeni zajednički milijuni, da bi to moćno zdanje postalo klub za cjelonoćno opijanje

Dubrovačka baština opet je postala predmet spora. Tek što je odlukom Ustavnog suda Društvo prijatelja dubrovačke starine zadržalo pravo upravljanja nad dubrovačkim zidinama, što im ga garantira punovaljani ugovor s gradom Dubrovnikom, isto Društvo prisiljeno je pisati nove apele. Ovog puta nisu u pitanju zidine, ni one dubrovačke ni one stonske. Nije u pitanju obnovljeni Sokol grad u Konavlima, ni rahli Orlandov stup ni radovi na kultnoj crkvi sv. Vlaha. U pitanju je obnova tvrđave Imperijal na Srđu, tvrđave koja je u Domovinskom ratu postala presudnom crtom obrane Dubrovnika i tvrđave koja svojim položajem na brdu iznad Dubrovnika metaforički bdije nad njegovom sudbinom i njegovim mirnim snom.

Gospari iz Društva prijatelja dubrovačke starine koje se desetljećima brine za povijesnu baštinu ne samo Dubrovnika nego i cijelog područja nekadašnje Dubrovačke Republike zabrinuti su za tvrđavu Imperijal jer su ocijenili da joj prijeti potpuna degradacija i uništenje. A riječ je o spomeniku kulture, utvrdi sagrađenoj 1812. godine za one francuske okupacije Dubrovnika koja je itekako poslužila svrsi za Domovinskog rata. Pa je s pravom postala prostor u koji je smješten Muzej Domovinskog rata, a koji godišnje posjećuje na desetine tisuća ljudi. Sudbina ove tvrđave, starije od dvije stotine godina, došla je u pitanje zbog poznatog projekta na Srđu oko kojeg se već dugo lome i ne samo politička koplja. Ovih su dana dubrovački konzervatori odbili idejno rješenje za rekonstrukciju tvrđave Imperijal na Srđu, a Društvo im daje punu potporu. Naime, struka tvrdi da je projektant svom projektu rekonstrukcije Imperijala priložio konzervatorske smjernice kojih se uopće ne pridržava u izradi idejnog projekta!?

Investitori žele Imperijalu ostaviti samo optičku opnu

Konzervatori, ali i zabrinuto Društvo prijatelja dubrovačke starine tvrde da investitori uz pomoć svojih projektanata žele Imperijalu ostaviti samo optičku opnu. Dakle, ukloniti sve ono što svjedoči o integritetu i cjelovitosti očito dobro građene tvrđave. Odnosi se to i na francusku jezgru, ali i na dogradnje iz austro-ugarskog vremena. Tako bi i Imperijal postao tek lijepa slika, kao što se i cijeli dubrovački zaštićeni Stari grad pretvara u lijepu razglednicu iz koje glavom bez obzira bježe njegovi stanovnici. U lijepu razglednicu pretvoren je i Revelin, na čiju su obnovu utrošeni zajednički milijuni, a da bi to moćno zdanje postalo noćni klub koji se iskorištava i za borbe gladijatora i cjelonoćno opijanje, ali ne i kao jedna od glavnih pozornica Dubrovačkih ljetnih igara. Stoga su ljubitelji dubrovačke baštine oštro protiv, kako to sami kažu, revelinizacije Imperijala. I zalažu se, kao i konzervatori, da se u središnjem dijelu Imperijala zadrži muzejski prostor, jer je to najmanje što se može napraviti kako bi se dostojanstveno čuvala uspomena na hrabre i malobrojne dubrovačke branitelje koji su na Srđu čuvali dubrovačku, ali i hrvatsku slobodu. Slobodu, koja je već dugo vremena na rasprodaji zbog nesposobnih političkih elita. A ako se može trgovati brdom koje je nedjeljiv dio dubrovačke vizure, onda se može trgovati svime. To je, na žalost, jasno UNESCO-u čija komisija uskoro dolazi u Dubrovnik. Ali to očito nije jasno hrvatskim političarima bez obzira kojem dijelu političkog spektra pripadali.

>>Kako je Ustavni sud Dubrovniku ‘zaradio’ 4,5 milijuna kuna

>>Ministrica Andrea Zlatar Violić isključila je Vijeće iz odlučivanja o novcu zbog cajtnota

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije