Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.03.2020. u 08:45

Ako želi da mu ljudi, birači vjeruju, zašto se osnivačka skupština Škorine stranke održala bez javnosti, bez nazočnosti medija? Politika bi trebala biti javni posao, transparentan, otvoren. A ne kao da je osnovana neka nova masonska loža!

Miroslav Škoro učinio je ono što je i najavio – osnovao stranku. I stranku je nazvao po sebi, kao Milan Bandić, ili Ivan Pernar, primjerice. U zapadnim demokracijama baš i nema takvih primjera.

U Hrvatskoj takav teški populizam uzima maha, a sa Škorom sad još i više. I to je već prvi Škorin politički promašaj. Prvo što je stranku poistovjetio sa sobom, svoju sliku ljubim, a drugo što ju je nazvao Domovinski pokret. Kakav pokret? Za koga? Imali smo pokret u HDZ-u, sad nam treba još jedan, i to s izričitim nazivom?

Tipično s desne strane, da je domovinski i domoljubno samo ono što desnica odredi da je domoljubno i domovinski. Tako i u nazivu sad Škoro priziva da je samo njegov pokret valjda domovinski, domoljubni, a svi drugi valjda su manje domoljubi, manje Hrvati, ili antihrvati, antidomoljubi?!

Onda i sam način održavanja osnivačke skupštine. Ako već nudi promjene, ako želi nešto novo u hrvatskoj politici, ako želi transparentnost, ako želi da mu ljudi, birači vjeruju, zašto se osnivačka skupština Škorine stranke održala bez javnosti, bez nazočnosti medija?

Što je tako tajnovito bilo da nitko izvana nije smio ni vidjeti ni čuti ništa, osim prenijeti Škorin govor i njegove kasnije odgovore na novinarska pitanja? Totalni promašaj, totalni autogol odmah na početku! Nije valjda da se boje špijuna, masona, hadezeovaca, da se boje kako će im netko ukrasti ideje?

Zagreb: Osnivačka skupština stranke Miroslava Škore - Domovinski pokret
1/14

Politika bi trebala biti javni posao, transparentan, otvoren. A ne kao da je osnovana neka nova masonska loža! Još jedna domaća politička muljaža.

No činjenica je da sad imamo i Škorinu stranku. I činjenica je da je Škoro polučio dobar rezultat na predsjedničkim izborima. I činjenica je da se sad on i još više oni oko njega nadaju da će polučiti dobar rezultat i na parlamentarnim izborima, pa da će mnogi od njih zasjesti u fotelje koje plaćaju porezni obveznici. Mnogi su gladni javnog novca, jer je tako lakše živjeti i funkcionirati, nego novac zaraditi vlastitim poslom.

Samo što Domovinski pokret ne može okupiti ništa dalje od desnog centra, kao što ni Škoro na predsjedničkim izborima nije mogao dobiti više, jer je ipak samo pucao na desno biračko tijelo. U tom se smjeru nastavlja i njegova retorika s osnivanjem stranke, a dovoljno je pogledati i ljude okupljene oko njega.

Domovinski pokret puca na birače desnice, one koji su razočarani HDZ-om, koji se osjećaju da je HDZ izdao njihove tradicionalne vrijednosti, puca na desne birače koji su dosad raspršeni po desnim strančicama koje nemaju baš nikakav utjecaj na hrvatsku politiku.

Sa Škorom se mnogi nadaju dobiti moć u Saboru kako bi se smjer hrvatske politike preusmjerio barem donekle u njihove misleće tokove.

Sve u svemu, Andrej Plenković i HDZ mogu trljati ruke, ne trebaju imati nikakav strah od Škore. Mogu samo mirno promatrati što će se događati na desnici, i kako će Škoro doslovce pomesti niz desnih strančica.

Puno više od Škore mogu strahovati tamo neki zekanovići, hrastovići, deseci pravaških strančica, neki neovisni hrvatići ili hrvatićke... Uglavnom, na desnici bi trebali biti daleko više zabrinuti za svoju sudbinu jer će ih Škorina stranka prekriti, i mnoge prebrisati s političke scene.

Donekle malo mirniji mogu biti ovi iz Mosta, koji bi na parlamentarnim izborima mogli dobiti koji mandat, i to na račun preferencijalnih glasova.

Recimo, njihov grlati socijalistički populist Miro Bulj mogao bi dobiti još jedan mandat. Sve drugo na desnici teško da će išta postići na izborima osim Škore.

I što će biti nakon izbora? Vjerojatno isto kao što je bilo s HDZ-om i Mostom. Škoro je već dao do znanja da će biti razgovora s HDZ-om nakon izbora i da on očekuje da HDZ uvažava njihove želje. Š

koro je tako već unaprijed najavio očekivanu političku trgovinu, iako dobar dio njegovih birača i simpatizera ne može podnijeti HDZ.

Ali Škoro i ekipa oko njega znaju da im treba HDZ kako bi ostvarili svoje političke ciljeve. Mislite da je to briga za domovinu? Ma to je briga za vlastite interese, osiguranje egzistencije, nova podjela fotelja...

Svaka čast iznimkama, ne mislim da su svi oko Škore takvi, ali da je većina, ne treba puno o tome nagađati.

Baš zato HDZ može biti miran. Škoro će uzeti nešto birača HDZ-u, nakon izbora ponudit će se u koaliciju HDZ-u, HDZ će nešto Škori popustiti, Škoro će od nečega u korist HDZ-a odustati, i imat ćemo novi Most u Škorinu obliku u koaliciji s HDZ-om.

Gdje su tu Miro Kovač i ostali iz opcije za promjene? Bome nigdje!?

Komentara 63

DU
Deleted user
08:54 02.03.2020.

Već sama činjenica da čitamo jedan ovakav članak pun floskula i izvrnutih teza govori o tome koliko su mirni u HDZ-u.

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
12:21 02.03.2020.

zbog ovakvih članaka gospon Škoro ima moj glas!

Avatar ajeto
ajeto
09:24 02.03.2020.

Desnica se ujedinjuje i bliži se propast protunarodnih partija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije