Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Škorin program za Pantovčak nastao u ustavnopravnoj radionici

Treba li ojačati ustavni položaj predsjednika? - na Facebooku se pitao prof. Mato Palić
24. lipnja 2019. u 12:05 11 komentara 2390 prikaza
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Miroslav Škoro uspio je iznenaditi objavom svoga programa, pravno-politički zaokružene cjeline, koja je očigledno nastala u nekoj ozbiljnoj (ustavno)pravnoj radionici.

Miroslav Škoro Ivica Relković: 'Škoro je objavom kandidature matirao Grabar-Kitarović, Milanovića i Kolakušića'

Škoro dijagnosticira stanje slično kao i Mislav Kolakušić, koristi sličnu formulu jer i on traži savez s narodom, te se oslanja ponajviše na frustrirane birače koji su uzalud potpisivali referendume, koji sve manje izlaze na izbore i koji, kako su pokazali i europski izbori, traže lidera. S obzirom na gužvu na desnom centru, drugi krug bit će puno teži cilj Kolindi Grabar-Kitarović nego Zoranu Milanoviću to više što su europski izbori pokazali pojačani interes za “izvansistemske kandidature” koje se ne vežu uz HDZ i SDP (58,57% naspram 41,43% glasova).

Premda je Škori očito uzor bio model polupredsjedničkog sustava za dr. Franje Tuđmana, uza sve uvažavanje njegovih neupitnih intelektualnih sposobnosti teško je povjerovati da je on autor pravno-političkog koncepta “narodnog predsjednika” koji ima plan koristeći se postojećim ustavnim ovlastima ili referendumskom voljom naroda osnažiti ustavni položaj predsjednika Republike kako bi postao “oruđe naroda” protiv otuđenih političkih elita. Slučajno ili ne, samo 30 sati prije Škorine objave ustavnopravni stručnjak prof. dr. sc. Mato Palić iz Osijeka na svom je Facebooku, ničim izazvan, postavio pitanje “Treba li ojačati ustavni položaj predsjednika RH?” I onda Škoro ponudi suvisao odgovor s rješenjem kako to postići.

Miroslav Škoro objavio kandidaturu za predsjednika RH objavio kandidaturu Škoro `pecnuo` i Grabar- Kitarović i Milanovića, evo što je poručio u svom govoru

Premda je ustavnopravni ekspert prof. dr. sc. Branko Smerdel nakon Škorine objave na svom Facebooku objavio kako “nijedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe! Ne znaju Ustav, ni kako se on mijenja”. U dodatnoj objavio pojasnio je kako se to tiče njegova tumačenja, s kojim je usamljen, da u nas nema uvjeta za referendum dok god se odlučuje većinom glasova onih koji pristupe.

Škorin kompaktni projekt dosad nije nitko nudio. Doduše, bivši predsjednik Ivo Josipović je po svoj drugi mandat krenuo s prijedlogom ustavnih izmjena, ali njegov je problem bio što se nije mogao “otuđiti” od elita, te što je u svome mandatu propustio prigodu da odlučnijim pristupom nešto promijeni, a ako su ustavne izmjene bile tako nužne, nije smio iskreno reći zašto ih onda ni Milanovićev SDP ne prihvaća. Škoro tih problema nema. Dapače!

Uzgred, predsjednički veto kao jedna od ovlasti koju Škoro traži od naroda, bio je prijedlog i Josipovićeva tima stručnjaka.

Miroslav Škoro 'NE ŽELIM BITI FIKUS' Škoro krenuo u utrku i otkrio svoj prvi potez ako bude izabran za predsjednika RH

Kao i drukčiji izbor ustavnih sudaca, tako da ih predlažu vrhovni suci, pravni fakulteti, stručne udruge, dok Škoro predlaže da ih predlaže predsjednik Republike, a bira Hrvatski sabor. Stoji prigovor kako ne bi bilo u redu da predsjednik bira suce koji odlučuju o njegovoj odgovornosti, ali ipak konačnu riječ u izboru ima Sabor, a i sada o ustavnosti zakona odlučuju suci koji su bili članovi stranaka koji su ih izglasali.

Prof. Palić, čiji je stav i da za “političke elite referendum nije nešto poželjno”, odbio je svim medijima komentirati Škorinu objavu. Jučer je na svom Facebooku objavio “Program jednog kandidata je objavljen. Za očekivati je puno, jako puno raznovrsnih reakcija”, te dodao kako ostaje da vidimo koga će narod izabrati.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • stefj:

  Ne znam koju ekipu ima Škoro i tko mu vodi kampanju, ali ovo je jako dobro obrađena tema i predstavljen program. Nije lupetanje kao Kolakušić, a ima i smisla nasuprot Milanovićeve kampanje doskočica i podjele... Mislim da KGK nema niti ... prikaži još! teoretske šanse proći u drugi krug s pričom o nekakvom sveopćem oprostu i ujedinjenju Hrvata. Ta vremena su davno prošla i ta tema je potpuno promašena... Uh, koliko si je problema Plenković stavio na vrat svojom politikom i EU listom koja je na kraju prelila čašu. Radi toga sada više ne može niti homogenizirati birače HDZ-a, a kada je natjerao predsjednicu da se odrekne dijela svojih birača, zapravo ju je pokopao...

 • Avatar Agramer777
  Agramer777:

  Škoro za predsjednika!

 • Majkomoja:

  Kad pogledaš konkurenciju, ni kunu nisu sami zaradili, na državnoj plaći od prvog dana , onda to i nije konkurencija. Oni zapravo ne igraju u Škorinoj lizi