Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2021. u 13:46

I novi američki predsjednik jasno se usprotivio njemačkoruskom projektu najavljujući da neće odustati od sankcija

Njemačko-ruski strateški energetski projekt Sjeverni tok 2, sada je posve jasno, bit će najveći test za najavljenu obnovu transatlantskog savezništva. Unatoč nedavnoj promjeni u Bijeloj kući i odlasku prema Europi neprijateljski nastrojenog Trumpa, a onda i dolasku Europi sklonije administracije Josepha Bidena, američki State Department i prije nekoliko dana upozorio je Berlin da planirani plinovod Sjeverni tok 2 “potkopava transatlantsku sigurnost” jer, po mišljenju Washingtona, povećava moć Rusije nad američkim saveznicima i partnerima u Europi i povećava njihovu ovisnost o Rusiji i ruskim energentima.

Još je Trumpova administracija nametnula sankcije poduzećima koja sudjeluju u projektu Sjeverni tok 2, što je bio prvi slučaj da su Amerikanci nametnuli sankcije kompanijama iz savezničkih i formalno prijateljskih zemalja. A onda je uslijedio novi šok. I novi američki predsjednik jasno se usprotivio njemačko-ruskom projektu još u predizbornoj kampanji najavljujući pritom da neće odustati od američkih sankcija kompanijama koje sudjeluju u projektu.

Međutim, ništa od toga nije pokolebalo odlučnost Berlina i njemačke kancelarke Angele Merkel da ga dovrše unatoč činjenici što su posljednjih dana i mnoge druge europske saveznice, među kojima i Francuska, njemačka strateška saveznica, pozvale Berlin da odustane od dovršetka projekta. Plinovod Sjeverni tok 2 predstavlja poseban problem za Ukrajinu jer njegova trasa zaobilazi njezin teritorij, zbog čega će Ukrajina, jedna od ključnih suparnica Rusije i strateških saveznica Europe, ostati bez naknada za transport plina preko svog teritorija. Međutim, njemačka je politika u ovom slučaju omeđena isključivo njemačkim energetskim i strateškim interesima.

Njemačka smatra da mora nadoknaditi energiju koju je dosad dobivala iz termoelektrana na ugljen, koje planira postupno ugasiti do 2038., i projekt novog plinovoda smatra vitalnim interesom, koji ne može nadomjesti kupnjom skupljeg američkog ukapljenog plina. Zbog toga ne iznenađuje što je Berlin u jednom trenutku milijardom dolara pokušao kupiti mir za Sjeverni tok 2 od Amerikanaca. Jer savezništva su jedno, a nacionalni interesi nešto posve drugo.

VIDEO Taksisti zbog Ubera i Bolta traže ograničavanje minimalne cijene vožnje

Komentara 4

Avatar Bud Humski
Bud Humski
18:43 10.02.2021.

Nijemci su i previse novaca ulozili u taj projekt da bi sada odustali, i to samo zato sto bi im Ameri na silu htjeli prodati svoj plin. A i Ukrajina je taj plinovod preko svog teritorija koristila za ucjene, pa ce im ovaj Sjeverni tok 2 izbiti to "oruzje" iz ruku. Ameri su predugo vremena naviknuti da cijeli svijet igra onako kako oni sviraju, milom ili silom, a to je vec sada povijest... Oni su izgubili respekt ostatka svijeta. Oni nisu u stanju organizirati postene izbore u svojoj drzavi, a htjeli bi voditi cak i njemacku politiku i odlucivati o tome sto je dobro za Svabe a sto nije!

BE
berija
15:31 10.02.2021.

Nego što! Sankcije. Aha, blesavi Nijemci pa će ovisiti o glavosijecima Saudijcima, okupiranom Iraku, preskupim Amerima i Britancima. Diversifikacija (kako to gordo zvuči) dobavnih pravaca znači samostalnost.

Avatar southman
southman
14:47 10.02.2021.

hehe nije vam valjao Trump !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije