Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.11.2020. u 18:59

Zaokupljeni koronavirusom i američkim izborima, šokirani terorističkim napadima u Francuskoj i Austriji, ne vidimo odakle dolazi nova teroristička prijetnja.

Neprijatelji Afganistana, ali i neprijatelji obrazovanja,upali su u kampus sveučilišta u Kabulu i počeli pucati, kazao je novinarima glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Tariq Arian, te potvrdio kako su na lice mjesta upućeni specijalci. Trojica terorista, pripadnici ISIS-a, ubili su 22 i ranili 27 studenata.

Dogodilo se to prije nekoliko dana, ali je događaj što se medija tiče prošao gotovo neprimijećeno, jer je istodobni teroristički napad u Beču zapadnoj javnosti bio važniji. Točno je da je Europljanima važnija tragedija u Beču od one u Kabulu, ali se pri tome zaboravlja odakle dolazi teroristička prijetnja. Jedino je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u istom priopćenju osudio terorističke napade u Beču i Kabulu.

Trojica terorista pucala su najprije u pojedince, a onda na masu koja je pokušavala pobjeći, ispričali su studenti kampusa u Kabulu. Postoji opasnost od povratka rata u Afganistanu, jer ratnici ISIS-a traže novi dom, novi kalifat nakon što su protjerani iz Iraka i Sirije, a afganistanski teritorij čini im se najpogodnijim. Zašto? Do svibnja 2021. godine predviđeno e povlačenje 6.100 vojnika NATO-a (među kojima 4.500 američkih i stotinjak hrvatskih) iz Afganistana, zemlje koja je potpuno destabilizirana.

ISIS je uvijek iskorištavao takve nestabilne situacije u državama. Dogodilo se to 2003. s Irakom, pa 2011. sa Sirijom, a sada bi se opasni “putnik” u potrazi za državom mogao “useliti” u Afganistan. Amerikanci su u veljači došli do sporazuma s talibanima, ali razgovori između afganistanske vlade i talibana su prekinuti, jer, uz ostalo, talibani ne žele potpisati prekid vatre, a i ne prihvaćaju klauzulu o nedavanju azila borcima Al-Qa’ide kojima je afganistanski teritorij baza za operacije u inozemstvu.

Da ISIS postaje jači, vidi se iz terorističkih napada u Europi, ali se ne smije zanemariti ni onaj u Kabulu, jer će nove terorističke prijetnje Zapadu dolaziti upravo iz te zemlje koja stoljećima ne zna što je mir, u novije doba od sovjetske invazije u prosincu 1979. naovamo. Zaokupljeni koronavirusom i američkim izborima, šokirani terorističkim napadima u Francuskoj i Austriji, ne vidimo odakle dolazi nova teroristička prijetnja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije