Naslovnica Premium Kolumne

Hoće li 'limar' Kovačić uspjeti pokrpati žljebove crkvenih medija

Dolazak Siniše Kovačića s HRT-a za glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže važan je pomak u crkvenom promišljanju važnosti medija
07. veljače 2018. u 08:30 21 komentara 3737 prikaza
Siniša Kovačić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Izbor i imenovanje Siniše Kovačića za glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže možda za svjetovne medije i nije neki prevažan transfer, pa mu nisu ni obratili previše pažnje, osim što je odlazak Kovačića s HRT-a ipak zabilježen. No za Katoličku crkvu i njezine medije, čijim će jednim dijelom Kovačić upravljati, to je od višestruke važnosti.

HRT MIJENJA SREDINU Nakon 22 godine, poznato lice odlazi s HRT-a: 'Opraštam se od vas'

Prvo, dobro je da su se hrvatski biskupi ohrabrili i na jednu tako važnu poziciju doveli čovjeka “izvana”, tj. da nije ponikao iz nekog unutar crkvenog kružoka ili lobija. S druge strane, poznato je Siniša Kovačić praktični vjernik i da ga se svake nedjelje može vidjeti na misi u novozagrebačkom Sigetu. Dakako, pritom je najvažnije to da je Kovačić profesionalac i da dolazi iz velikog sustava, kojega je prošao od vrha do dna i jedno vrijeme njime i upravljao. Odnosno, kao što je kardinal Franjo Kuharić rekao jednom limaru koji, kada je došao popraviti žljebove na Nadbiskupskom dvoru i kada se počeo hvaliti kako je “veliki vjernik” i svake je nedjelje na misi, u šali i sa svojim tipičnim smiješkom rekao: “Mi sada trebamo dobrog limara da nam pokrpa rupe i da nam ne curi, a ne dobrog vjernika”.


Kovačić bi trebao biti taj “limar”, jer rupa u katoličkim medijima itekako ima. Zbog toga su se biskupi i domislili prije nekoliko godina i krenuli u osnivanje Hrvatske katoličke mreže, koja objedinjuje Hrvatski katolički radio, Izvještajnu katoličku agenciju i Ured za nove medije, tj. internet i društvene mreže. HKR i IKA dobro rade, imaju uhodane mehanizme svoga rada, čitatelje i slušatelje, dok će se za taj ured tek vidjeti kako će funkcionirati. Umrežavanjem će se sigurno postići sinergijski efekti, a profesionalac poput Kovačića trebao bi ih maksimalno iskoristiti. No, za to će mu trebati odriješene ruke i sloboda u radu. Ako biskupi od njega žele napraviti svoga “klimavca” i poslušnika, vrlo njegov će se izbor pokazati lošim, a to će onda biti loše i po samu novoosnovanu medijsku mrežu.


Siniša Kovačić
1 / 22
HRT

Također, premda HKM pod jednim krovom službeno ima samo HKR, IKU i Ured za nove medije, nju bi već sada trebalo shvaćati kao širi projekt, koji bi umrežio i surađivao s drugim i privatnim uspješnim katoličkim medijima, poput Laudato televizije, portala Bitno.net, Radio Marije, pa i službenih kao što je Glas Koncila.

Naime, katolički mediji, osim kuraža njihovih osnivača, u ovoj zemlji pate i od svojevrsne getoizacije, što Crkvi nikako ne može biti u interesu, jer nastoji svoju “radosnu vijest” pronijeti do što više ljudi.
 Stoga je upravo dolazak Siniše Kovačića s HRT-a za glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže važan pomak u crkvenom promišljanju važnosti medija. Koji, u nekim svojim segmentima, osobito pisanima, kaskaju kako za aktualnim vremenom tako i za nekim svojim slavnim danima. A uspjeh im je počivao upravo na slobodi uredništava, pa to i Kovačiću crkveni vrh treba zajamčiti.

svećenici Reforme na mala vrata Zbog manjka svećenika Crkva bi mogla ukinuti celibat Crkva RISKANTNI POSLOVI Katoličku biskupiju potresa skandal pronevjere 60 milijuna dolara Vjeroučitelj Marin Miletić DARKO PAVIČIĆ 'Božji luđaci’ kao vjeroučitelj Miletić stup su vjeronauka
INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas