Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE UKIDANJE KAZNE

Šimunić uputio žalbu i indirektno poručio Kovaču: Računaj i na mene za SP!

Josip Šimunić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Autor
Ante Buškulić
02.02.2014.
u 12:06

Upućena je žalba sa tri zahtjeva: da se potpuno ukine Joeova kazna, da se odgodi izvršenje suspenzije do pravomoćnosti odluke, što traže i od Sportskog arbitražnog suda u Lausanni, te uvid u cijeli spis jer Fifa im je opet poslala samo dio.

Mjesec i pol dana nakon što je Fifa Josipa Šimunića kaznila s deset natjecateljskih utakmica suspenzije i 30.000 švicarskih franaka, na zahtjev njegova odvjetnika Davora Prtenjače iz Züricha stiglo je detaljno obrazloženje. Navedeno je kako je incident prijavila FARE mreža, a osim očitovanja HNS-a i Šimunića, Fifa je prikupila još dva neutralna mišljenja. Barry Lituchy, profesor povijesti na koledžu u New Yorku, tako im je, između ostaloga, objasnio:

„Taj je slogan za vrijeme režima ustaša imao jasne i nepogrešive genocidne implikacije. Na području Hrvatske Hrvati su bili manjina, no oko milijun Srba, Židova i Roma, ustaše su uhićivali i ubili u koncentracijskim logorima. Za dom spremni bio je službeni slogan hrvatskih nacista i hrvatskog holokausta u 2. svjetskom ratu.”

Odluka Singapurca i Alžirca

Udruga Croatia libertas prenijela je pak Fifi: „Taj slogan nije uvredljiv ni za koga i nema ideološke i negativne konotacije. Hrvatski sudovi složni su da ga ne tretiraju kao prekršaj nego kao stari hrvatski pozdrav. Nažalost, on još vuče negativne konotacije, ustaše su ga koristili, ali niti su njegovi autori niti jedini korisnici. Generacije prije, otkako je Za dom – spremni nastao u 16. stoljeću, su ga koristile da naglase važnost domoljublja.“

No, Fifin disciplinski trojac koji je izrekao kaznu (Singapurac Lim, Alžirac Haddadj i Šveđanin Malmsten) naveo je kako je i hrvatski sud kaznio Šimunića (s 25.000 kn), a nevladina organizacija Nefesh Haya pokrenula je peticiju protiv njega. To je, usput, izraelska organizacija na čijoj se stranici nalaze upute o židovskoj meditaciji (!?), a u njezino se ime Fifi obratila Mira Jovanović, s 33.000 potpisa da se čak Hrvatskoj zabrani nastup na SP-u. Usporedbe radi, peticija da se Šimuniću omogući nastup na SP-u, i koja će također, u žalbi, doći do Fife, ima oko 190.000 potpisa.

Komisija je, u obrazloženju na šesnaest stranica, zaključila: „Skandiranje se dogodilo, samo se osporavaju kontekst i značenje. Iako je neuobičajeno da igrač dijeli sreću s navijačima na centru igrališta, to je prihvatljivo, ali ne pritom i korištenje svih načina slavlja. Nogometaši moraju biti svjesni svoje uloge i odgovornosti u društvu, kao uzori mladima. Komisija je jednoglasno odlučila da je taj izraz nedvojbeno povezan s najmračnijim razdobljem Hrvatske i Europe i da je igrač znao da može povrijediti nekoga“.

Opet poslali samo dio spisa

Obrazloženje je puno više političko nego što je Šimunićev odvjetnički tim očekivao i čini se da nagodba, kojom se manja suspenzija eventualno mogla odraditi u prijateljskim utakmicama, neće biti moguća.

Upućena je žalba sa tri zahtjeva: da se potpuno ukine Joeova kazna, da se odgodi izvršenje suspenzije do pravomoćnosti odluke, što traže i od Sportskog arbitražnog suda u Lausanni, te uvid u cijeli spis jer Fifa im je opet poslala samo dio. Fifina odluka o žalbi na Šimunićevu kaznu očekuje se do početka ožujka.

No, izvjestan je nastavak bitke na sportskom sudu (CAS), a u Šimunić uvjeren u pobjedu i indirektno poruččuje izborniku Niki Kovaču da računa na njega SP u Brazilu.
I ne bude li spor riješen do početka Svjetskog prvenstva u Brazilu vjeruje se da Fifa mora odgoditi izvršenje kazne, odnosno aktiviranje suspenzije.
CAS često ruši Fifine presude, a Šimunić ima u timu vrhunskoga stručnjaka za sportsko pravo.

Već prilikom najave žalbe Šimunićevi odvjetnici nisu skrivali ogorčenje HNS-om smatrajući kako je naš Savez mogao zatražiti odgodu suspenzije do pravomoćnosti, kao i primjenu suspenzije na prijateljskim utakmicama, kako za Joea Šimunića, tako i za Marija Mandžukića, kažnjenog s jednom utakmicom zabrane igranja.

>> Šimunić: Savjetovali su me da šutim, ali ubrzo će javnost sve saznati
>> Peticiju za podršku Šimuniću potpisalo već više od 52.000 ljudi

Komentara 43

BI
budimo_iskreni
16:35 02.02.2014.

svima je jasno da je ''za dom spremni'' stari hrvatski pozdrav, pa tako i ova sramotna fifina odluka mora pasti...

DU
duda9
13:27 02.02.2014.

Ne vraćajte se u prošlost živite za budućnost ali stari hrvatski pozdrav ne dirajte.

KR
KroničarHr
12:34 02.02.2014.

Kakva FARE mreža!? Tu "mrežu" u Hrvatskoj čini čuveni riječki domoljub, istinoljubac i promicatelj hrvatskih nacionalnih interesa - Zoran Stevanović!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije