Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR S VODITELJEM

Šimleša: Ne znam kopirati druge, imam svoj ‘brunast’ stil

simlesa
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
30.11.2013.
u 18:42

Voditelj emisije “Svaki dan dobar dan” počeo je tražiti istinu s četiri godine, na razgovor mu dolaze i psihijatri, a najljepše srce koje je sreo ima - njegova je supruga

Voli se opisati kao pisca koji uživa u životu i u tome da ponekad nekome može i pomoći. No Bruno Šimleša je i sociolog, kolumnist, predavač..., a otprije dva mjeseca i televizijski voditelj HTV-ove emisije “Svaki dan dobar dan”.

Svaki dan bez tabua

– Emisiju su kreirale Maja Tokić i Marina Medved Pulić. Pozvali su me na audiciju na kojoj su bili i drugi voditelji i glumci..., a ja sam prošao. Pretpostavljam da im se svidjelo što mogu spontano razgovarati s ljudima. Nemam voditeljskog iskustva, ali već 12 godina, otkad sam objavio prvu knjigu “Sudbina duše”, razgovaram s ljudima o njihovim životnim situacijama – kaže Bruno. Kada se sve zbroji i oduzme, zadovoljan je, a voditeljske greške, otkriva, tipa kimanja glavom koje u krupnom kadru izgleda kao da ima zdravstvenih problema, uklonio je uvidjevši ih gledanjem snimki emisija. Nastupom malo podsjeća na američki stil vođenja koji njeguju recimo Dr. Phil i Oprah Winfrey, no na to kaže:

– Ma moj stil je ‘brunast’. Dakle moj. Nisam čak ni sposoban ikoga kopirati niti sam voljan. Ja sam zbilja takav, autentično me zanimaju ljudske priče, spontano osjećam povezanost s tim ljudima. Bilo je situacija u kojima se svi smijemo ili svi plačemo.

Na službenu Facebook stranicu emisije gledatelji mu šalju teme koje ih zanimaju, razgovara se o svemu i zasad nema tabua. Sve u svemu je sretan čovjek pa se pitamo je li mu zato i baš svaki dan sretan dan?

– Nije ni meni ni ikome drugome. Bitno je truditi se da nam svaki dan bude dobar dan i da napravimo ono što će nas učiniti zdravijima, mudrijima, zrelijima, pametnijima..., da donosimo odluke s integritetom pa će nam biti sve više dobrih dana.

Zbunile su me laži odraslih

– Tako, recimo, do ovog jutarnjeg razgovora imao sam već tri prekrasna sata sa svojom četverogodišnjom kćerkicom. Probudila me u 5.30 sati, uživali smo u zagrljajima, u kakau i škakljanju. Čuo sam se sa suprugom i najboljom prijateljicom i već mi je dobar dan – smije se Šimleša. Biografski podaci nisu mu zabavni, no nama jest taj da je već kao srednjoškolac u šetnjama Novim Zagrebom tražio istinu i propitivao smisao života.

– Ma i puno prije. Kada sam bio mali, zanimalo me zašto odrasli toliko lažu i zašto jednu verziju pričaju meni, drugu partneru, treću prijateljima. Zbunjujuće mi je bilo pratiti sve te verzije iste emocije ili događaja. Tada sam imao četiri godine. Kasnije sam u čitanju filozofije, psihologije, sociologije proveo srednjoškolske i studentske dane... Okidač poslije kojeg sam odlučio spoznane odgovore stavljati na papir dogodio se spontano. Kao apsolvent sociologije napisao sam prvu knjigu “Sudbina duše”. Mislio sam da je briljantno djelo, ali izdavači se s tim nisu složili. Na kraju sam je objavio sam i ljudi su mi se spontano počeli javljati i govoriti da razumiju teoriju, ali ne znaju je provesti u praksi. I počeo sam se s njima nalaziti i šetati. Najbizarnije situacije bile su kada su mi na te ‘šetnje’ dolazili psihijatri, a tjedan dana prije njih imao sam njihove klijente koji su bili u boljem stanju od tih psihijatara. Šetnje nisam naplaćivao, a to ne radim ni danas. Moja uloga je da ponudim drugu perspektivu i vidim kako osoba na nju reagira. Nemam odgovore na sva pitanja niti to hinim niti odlučujem umjesto drugih i nije na meni da nekomu kažem da se razvede, da otkaz ili nešto slično – otkriva. Poslije hit-knjige “Ljubavologija” u kojoj otvoreno govorimo o zabludama u ljubavi, Bruna zovu i doktorom za ljubav. Pa kako takvog doktora ne pitati savjet za dobru vezu ili istinu o tome traje li zaljubljenost zbilja samo tri godine.

Zaljubljenost može trajati tri sekunde ili trideset godina. Ali ima rok trajanja, dok ga ljubav nema

– Ljubavni život se ne smije svesti na partnerski život. Čudno zvuči, ali paralelno s partnerskim životom jednaku pažnju moramo posvećivati ljubavi prema djeci, prijateljima, Bogu za one koji je osjećaju, prirodi,... Najžalosnije je kada netko kaže: “Nemam nekog posebnog u životu, ali barem volim svoju djecu”. Ljubav prema bilo čemu nešto je posebno i najveća greška koju radimo je da ljubavni život imamo ako smo u vezi, a nemamo ako nismo u vezi. I tako još 69 drugih savjeta... A zaljubljenost može trajati tri sekunde ili trideset godina. Ali ima rok trajanja, dok ljubav tog roka nema. Ako se radi o pravoj ljubavi, onda se zaljubljujemo u ono što osoba zbilja jest. Zaljubljenost se raspline kada se razbije iluzija koju smo o nekome stvorili – pojašnjava i otkriva čime je njega, doktora za ljubav, osvojila njegova supruga:

– Sigurnošću, toplinom, nevjerojatnom mogućnošću davanja i činjenicom da se još prije 12 godina, kada smo se ponovno upoznali, jer znamo se još iz srednje škole, vidjelo da će biti divna majka jer ima jedno od najljepših srca koje sam ikada vidio.

Komentara 4

X3
xstone 35
17:24 01.12.2013.

svaki dan u ovoj čudnoj zemlji sve više mesija koji misle da sve znaju, odakle je ovaj ŠIMLEŠA ISPLIVAO...

PE
peace7
18:10 01.12.2013.

Iza dječačkog lica krije se neiskren muškarac,koji misli da sve zna i nema poniznosti.Ne drži se one, tek sada znam da ništa ne znam,koja čovjeka tjera na poniznost a kod ovog gospodina to rijetko vidim.

NI
ninoo2
16:13 01.12.2013.

Bruno je dobra i plemenita osoba. Nadam se da ga uloga voditelja neće sputati i skrenuti sa puta kojim ide. Pred njim je još toliko toga za što je sposoban uraditi... Velike stvari, dragi moj! :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije