Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Zašto Hrvati, i kad imaju, nisu sretni

Po vlasništvu nekretnina, Hrvati su bogatiji od stanovnika u skandinavskim zemljama, ali su nezadovoljniji životom
18. ožujka 2018. u 22:16 12 komentara 2211 prikaza
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Bogatstvo ne donosi sreću, potvrđeno je i najnovijim izvješćem o sreći u svijetu (World Happiness Report 2018.) predstavljenim u Papinskoj akademiji znanosti u povodu Svjetskog dana sreće koji se obilježava 20. ožujka.

Finska Temeljni dohodak Finska počinje dijeliti 560 eura mjesečno svojim stanovnicima

Prvi put je najsretnija od 156 analiziranih zemalja Finska, koja je na drugo mjesto potisnula Norvešku, a slijede Danska, Island, Švicarska i Nizozemska. Najbogatija država SAD pala je s 14. na 18. mjesto. Hrvatska je na 82. mjestu, a sretnije od naše gotovo su sve susjedne zemlje, ali i Kosovo. Iza Hrvatske je samo BiH na 93. mjestu.

“Pitanje sreće pravi je problem čovječanstva”, kazao je nadbiskup Marcelo Sanchez Sorondo, šef Papinske akademije znanosti, predstavljajući izvješće i naglasio da u evanđelju Isus govori da sreća nije individualna, nego ovisi i o odnosu s drugima i s prirodom, a danas želimo zadovoljiti samo osobne želje...

Analizirani su ne samo uopćeni čimbenici blagostanja (dohodak, zdravlje, obrazovanje, rad, duljina života, društveni status), već i korupcija, slobode, povjerenje u institucije, a prvi put mjerilo se i stanje sreće imigranata u zemljama s najviše izbjeglica. U Finskoj su imigranti također najzadovoljniji od imigranata u svim ostalim državama. Zanimljivo je i to da je BDP po stanovniku u Finskoj najniži među skandinavskim zemljama i mnogo niži nego u SAD-u.

“Finci uspješno pretvaraju bogatstvo u blagostanje. Plaćaju najviši porez, ali ga smatraju ulaganjem u kvalitetu života svih”, objasnio je Meik Wiking iz ustanove Happiness Research Institute u Danskoj.

U Finskoj 5,5 milijuna stanovnika ima oko milijun crvenih drvenih kućica u šumama (u Hrvatskoj ih ne bi nazvali ni vikendicama) koje su često i bez struje, ali imaju saune. Ondje provode vikende i ljeta u izravnom dodiru s prirodom. I sretni su.

U Hrvatskoj 71% stanovnika živi u vlastitom stanu, a ima i oko 250.000 vikendica. Po vlasništvu nekretnina, Hrvati su bogatiji od stanovnika u skandinavskim zemljama, ali su nezadovoljniji životom. Samo imovinsko stanje ne čini sreću.

05.09.2016., Zagreb - Johanna Holmstrom, finsko-svedska knjizevnica.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL Johanna Holmström: Finska je raj za bjelačke, heteroseksualne parove s djecom i zaposlene ljude srednje klase, za ostale nije Najsretnije građane ima Finska Izvješće UN-a Ovo su najsretnije zemlje na svijetu, evo gdje je Hrvatska Par kopirajte ih 6 stvari koje sretni parovi rade vikendom
Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • josip:

    zato sto Hrvati gledaju Bigbrother. Znaci guraju nos u tudje zivote umjesto da se bave svojim....

  • Deleted user:

    Jer su u većini frustrirani, ogorčeni, previše s nosevima u tuđim životima umjesto da rade na svome i samoostvarenju, a okane se petljanja u tuđe živote i tračeva od kojih koristi nemaju.

  • I-To:

    Pa mislim ono što posjedujemo nije toliko upitno nitko nas obuzima kao pravne demokratske ljude u svijetu nas gledaju drugačijim kao Jugoslavene.Letio sam od Maimija za Bahamas pokazao sam moju putovnicu službenica na šalteru me je pitala štoje to rekao ... prikaži još! sam putovnica a ona meni Jugoslavien.A što da vam kažem nismo uspjeli da se preustrojimo još uvjek od bivšeg režima.