Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.03.2018. u 22:16

Po vlasništvu nekretnina, Hrvati su bogatiji od stanovnika u skandinavskim zemljama, ali su nezadovoljniji životom

Bogatstvo ne donosi sreću, potvrđeno je i najnovijim izvješćem o sreći u svijetu (World Happiness Report 2018.) predstavljenim u Papinskoj akademiji znanosti u povodu Svjetskog dana sreće koji se obilježava 20. ožujka.

Prvi put je najsretnija od 156 analiziranih zemalja Finska, koja je na drugo mjesto potisnula Norvešku, a slijede Danska, Island, Švicarska i Nizozemska. Najbogatija država SAD pala je s 14. na 18. mjesto. Hrvatska je na 82. mjestu, a sretnije od naše gotovo su sve susjedne zemlje, ali i Kosovo. Iza Hrvatske je samo BiH na 93. mjestu.

“Pitanje sreće pravi je problem čovječanstva”, kazao je nadbiskup Marcelo Sanchez Sorondo, šef Papinske akademije znanosti, predstavljajući izvješće i naglasio da u evanđelju Isus govori da sreća nije individualna, nego ovisi i o odnosu s drugima i s prirodom, a danas želimo zadovoljiti samo osobne želje...

Analizirani su ne samo uopćeni čimbenici blagostanja (dohodak, zdravlje, obrazovanje, rad, duljina života, društveni status), već i korupcija, slobode, povjerenje u institucije, a prvi put mjerilo se i stanje sreće imigranata u zemljama s najviše izbjeglica. U Finskoj su imigranti također najzadovoljniji od imigranata u svim ostalim državama. Zanimljivo je i to da je BDP po stanovniku u Finskoj najniži među skandinavskim zemljama i mnogo niži nego u SAD-u.

“Finci uspješno pretvaraju bogatstvo u blagostanje. Plaćaju najviši porez, ali ga smatraju ulaganjem u kvalitetu života svih”, objasnio je Meik Wiking iz ustanove Happiness Research Institute u Danskoj.

U Finskoj 5,5 milijuna stanovnika ima oko milijun crvenih drvenih kućica u šumama (u Hrvatskoj ih ne bi nazvali ni vikendicama) koje su često i bez struje, ali imaju saune. Ondje provode vikende i ljeta u izravnom dodiru s prirodom. I sretni su.

U Hrvatskoj 71% stanovnika živi u vlastitom stanu, a ima i oko 250.000 vikendica. Po vlasništvu nekretnina, Hrvati su bogatiji od stanovnika u skandinavskim zemljama, ali su nezadovoljniji životom. Samo imovinsko stanje ne čini sreću.

Komentara 12

JO
josip
23:17 18.03.2018.

zato sto Hrvati gledaju Bigbrother. Znaci guraju nos u tudje zivote umjesto da se bave svojim....

DU
Deleted user
22:54 18.03.2018.

Jer su u većini frustrirani, ogorčeni, previše s nosevima u tuđim životima umjesto da rade na svome i samoostvarenju, a okane se petljanja u tuđe živote i tračeva od kojih koristi nemaju.

IT
I-To
22:59 18.03.2018.

Pa mislim ono što posjedujemo nije toliko upitno nitko nas obuzima kao pravne demokratske ljude u svijetu nas gledaju drugačijim kao Jugoslavene.Letio sam od Maimija za Bahamas pokazao sam moju putovnicu službenica na šalteru me je pitala štoje to rekao sam putovnica a ona meni Jugoslavien.A što da vam kažem nismo uspjeli da se preustrojimo još uvjek od bivšeg režima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije