Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.10.2018. u 12:17

Države su uvijek oprezne pri odlukama o radu mlađih umirovljenika jer ne žele otvarati prostor za nezgodne kombinacije koje bi povećale javna davanja za mirovine i potaknule ranije napuštanje radnih mjesta

Hrvatska bi od iduće godine trebala potpuno “legalizirati” rad umirovljenika, odnosno dopustiti umirovljenicima da se zaposle i zadrže mirovine i u situaciji kada su otišli u prijevremenu mirovinu. Države su uvijek oprezne pri odlukama o radu mlađih umirovljenika jer ne žele otvarati prostor za nezgodne kombinacije koje bi povećale javna davanja za mirovine i potaknule ranije napuštanje radnih mjesta.

Trenutačno je mogućnost rada uz zadržavanje mirovine dana samo ljudima koji su otišli u punu starosnu mirovinu sa 65 godina (za žene nešto manje, ovisno o prijelaznom razdoblju). Nema najava da će hrvatska Vlada pravo na zadržavanje mirovine vezati uz iznos buduće zarade, kao što to čine mnoge zemlje na zapadu Europe, a jedina je ograda da umirovljenici neće moći raditi dulje od 20 sati tjedno.

Otvaranje tržišta rada umirovljenicima krupan je i osjetljiv korak te je i kod nas naišao na različit odjek. Radnički sindikati nisu sretni s prijedlogom jer se boje da će tvrtke namjerno otpuštati starije radnike te ih naknadno zapošljavati na četiri sata ili će im rušiti cijenu rada.

Umirovljeničke udruge navijaju za prijedlog jer žele svima koji to mogu omogućiti da poprave standard i dodatno zarade. Slobodno zapošljavanje umirovljenika prisutnije je na istoku Europe koji tako ispravlja lokalne neravnoteže u ponudi radne snage, ali i siromašnim umirovljenicima omogućuje da prežive. Hrvatska Vlada vraća umirovljenika na posao i zbog socijalnih i zbog ekonomskih razloga.

U mnogim će sredinama “sijede glave” popunjavati tržišne praznine, primjerice, mnoga će sela i gradovi biti sretni nađu li umirovljenog liječnika ili liječnicu da rade u domu zdravlja ili profesora da predaje fiziku i matematiku!

Aktualna politička sapunica sa SMS-ovima i privilegiranim vozačima otkrila je da dobro umreženi umirovljenici rade i sada preko ugovora o djelu, pa kad je već tako, red bi bio da onaj tko ih angažira plati socijalne doprinose i tako pridonese financiranju zdravstvenih usluga i mirovina.

>> Pogledajte video i saznajte sve što trebate znati o mirovinskoj reformi

Ključne riječi

Komentara 5

VI
Vito
08:29 08.10.2018.

Sijede glave vraćaju na posao ekonomski razlozi ::: Aaaa, zato je u Hrvatskoj mladima teško naći posao. __ Sijede gčave izmišljaju ekonomske razloge kako mladi ne bi radili. __ Ništa čudno, zakleli su se maršalu titu da će slijediti njegovv put i nastavljaju uništavati Hrvatsku i nakon što su Hrvatice i Hrvati Prije 27 godina raskinute su sve državnopravne veze s Jugoslavijom __ Dovoljno je pogledati sijedu glavu predsjednika "hrvatskog" sabora i naslov je točan. __ O anemičaru samo "anemično" - i njegova je glava sijeda. __ U isto vrijeme hrvatska ekonomija je na udaru pljačkaške organizacije pred sudom osuđene za pljačku Hrvatske. __ Naravno "iz ekonomskih razloga" ratnih profitera.

VI
Vito
08:35 08.10.2018.

Je, pročitao sam početak članka i tražilica je u pravu: Ekonomski razlozi vraćaju 
na posao sijede glave

VI
Vito
08:33 08.10.2018.

Kao što bi pisalo u tražilici: Prikazuju se rezultati - Ekonomski razlozi vraćaju 
na posao sijede glave --- Umjesto toga pretražite Sijede glave vraćaju 
na posao ekonomski razlozi ::: Čak je i tražilica pismenija od "večernjakovih" "novinara".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije